Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Μια τρύπα στον... αιγιαλό!

ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ 
Mπροστά στο φόβο μιας πολιτικής ήττας της κυβέρνησης στη Βουλή με την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου που αποτελεί μάλιστα και μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και στο ενδεχόμενο να κομίσει πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας το «μαγικό αριθμό» των 120 βουλευτών, που θα του επιτρέψει τη συγκρότηση μετώπου με απώτερο στόχο το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναδιπλώθηκαν, αποσύροντας κάθε σκέψη για κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου για...
τον αιγιαλό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα». Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς είναι αυτές οι «απλές ρυθμίσεις...», με ποιο τρόπο θα γίνουν, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τις σχετικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό από την πίσω πόρτα!

Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και κατόπιν συννενόησης μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Το θέμα «έκλεισε», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την Τρίτη και αφού προηγήθηκε σχετική επικοινωνία του Γιάννη Μανιάτη με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης μέχρι προχθές επέμενε στις δημόσιες παρεμβάσεις για την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στο σύνολό του, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν ξεκαθάριζε αν θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό στο Β' ή Γ' θερινό τμήμα της Βουλής, ήταν σκόπιμη, φοβούμενη πολιτικές καταστάσεις ανάλογες ή και πιο σοβαρές από αυτές του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Σε άλλα νομοσχέδια
Ωστόσο η, από πολιτική άποψη, άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης δεν συνιστά και παραίτησή της από την επαναφορά του θέματος με τη γνωστή πλέον μέθοδο της εισαγωγής άρθρων σε «άσχετα» νομοσχέδια, προκειμένου να περάσουν οι βασικές διατάξεις που αφορούν στη χάραξη του αιγιαλού χωρίς να προκληθούν σοβαρές αντιδράσεις στη Βουλή. Τελικά, τα επίμαχα άρθρα για τον αιγιαλό θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο για τα μνημονιακά προαπαιτούμενα. Το θέμα έκλεισε αργά χθες το βράδυ και σύμφωνα με τις προθέσεις του Γκίκα Χαρδούβελη θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η επίσημη δικαιολόγηση αυτής της κυβερνητικής αναδίπλωσης είναι πως χρειαζόταν «πολύμηνη επεξεργασία» του συνόλου του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί μια μνημονιακή υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει και τη «μυθολογία» του ΠΑΣΟΚ, που διατεινόταν ότι δεν υπήρχε νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «νομοσχέδιο φάντασμα».

Μετά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και την επιλογή να προωθηθεί νομοθετικά μόνο η χάραξη του αιγιαλού, μένουν μέχρι νεωτέρας εκτός οι διατάξεις που αφορούσαν τη νομιμοποίηση 50 χιλιάδων αυθαιρέτων που βρίσκονταν στον αιγιαλό, η ρύθμιση για το μπάζωμα ακτών για τουριστικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες (πρόκειται για διάταξη που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα Λάτση για την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού), καθώς και οι ρυθμίσεις για θέματα εμπορευματοποίησης και πρόσβασης στον αιγιαλό.

Του ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗ  από enet