Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

(Ν)τροπολογία προστασίας για τον δήμαρχο Πύργου

Toυ Μάκη Νοδάρου

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, κάποιοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιχειρούν με μια προκλητική τροπολογία,που κατατέθηκε προχθές στο Σχέδιο Νόμου« Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις»!  να δώσουν μέσα στο καλοκαίρι, άφεση αμαρτιών,  στους παρανομούντες αιρετούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις  σε βαθμό κακουργήματος και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Πολιτικοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλουν ότι πίσω από την προκλητική «φωτογραφική» (Ν) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που...
κατέθεσαν στις 22 Ιουλίου, ο Ηλείος βουλευτής της ΝΔ Μαρίνος Ανδρέας, Ιωάννης Πασχαλίδης και Τσουμάνης Δημήτριος, και υπογράφουν δέκα συνολικά βουλευτές ανάμεσά τους και ο Ηλείος βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, κρύβεται μεταξύ άλλων η προσπάθεια προστασίας από τις επιπτώσεις του νόμου, του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πύργου Ηλεία, Γαβρίλη Λιατσή.

Κατά του κ Λιατσή οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας, άσκησαν  ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και φοροδιαφυγή – αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων . Η υπόθεση σχετίζεται με την έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας στα οικονομικά του δήμου και  αφορά την χρονική περίοδο 2002-2006.
Στις  2 Ιουλίου 2014  ο κ. Λιατσής μετά την πολύωρη απολογία του στον Ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με τους  περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τα χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ!

Ο Νόμος
Με βάση τον Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93/14.04.2014 τεύχος Α’)- Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Λιατσής που στηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία, κινδυνεύει άμεσα με την αργία, πριν προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του καθώς ο Νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
« Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται σε έναν αιρετό  και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση.»

Τι θέλουν να αλλάξουν

Αυτό ακριβώς το σημείο του νόμου ζητούν να αλλάξει μέσω της τροπολογίας τους οι δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι προτείνουν ότι για να τεθεί κάποιος αιρετός σε αργία θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.

Οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτηρίζουν ως υπέρμετρα  επαχθή και άδικη την μεταχείριση των αιρετών από το σχετικό νόμο, ενώ καταφέρονται εμμέσως πλην σαφώς και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για εύκολες παραπομπές σε δίκη αιρετών παραγόντων…

Όπως αναφέρουν στην Αιτιολογική τους Εκθεση μεταξύ άλλων: « Υπό το σημερινό άλλωστε καθεστώς λειτουργίας της Ποινικής Δικαιοσύνης που παρατηρείται η τάση της εύκολης παραπομπής σε ποινική δίκη ιδίως των αιρετών των μελών του λεγόμενου πολιτικού συστήματος και η απονομή του δικαίου κινείται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς. Κυρίως αυτό ισχύει για τα κακουργήματα…» - 

Αντιδράσεις

« Η συγκεκριμένη τροπολογία σχετίζεται με σοβαρές παρανομίες αιρετών που  διαπράχθηκαν κατά το παρελθόν. Όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη στον δήμο του Πύργου Ηλείας, όπου και υπάρχει σε εξέλιξη ποινική διαδικασίας και εντολή  για την συνέχιση  της ανάκρισης για οικονομικές ατασθαλίες και παρανομίες άνω των 2εκ ευρώ με βάση την έρευνα του ΣΔΟΕ.  Στις  δύσκολες ημέρες που  ζούμε όλοι, κάποιοι φαίνεται ότι θα πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση, μέσω φωτογραφικών τροπολογιών… Εκτιμώ ότι το πολιτικό μας σύστημα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα δώσει άφεση αμαρτιών.» – δήλωσε  ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Πύργου και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία Τάκης Αντωνακόπουλος. -            

Από apokalypseis