Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα

Σθεναρή αντίσταση προβάλουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα απέναντι στη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού, που καταμετρά τις πρώτες σοβαρές απώλειες. Αποτυχημένες όλες οι μέχρι στιγμής διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία. Στο Κάιρο μεταβαίνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να εντείνει τις προσπάθειες άμεσης κατάπαυσης των. 

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του για τον αριθμό των θυμάτων αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 82 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν...
οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Shujaiyeh, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα.
Από τις συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος εκπρόσωπος. Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 502 νεκρούς.
  
Οι εξελίξεις της Κυριακής:
   
22:15 Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, στη Λωρίδα της Γάζας 81.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει προστασία στα 61 καταφύγια που έχει εκεί  ο Οργανισμός. H Λωρίδα είναι ένα στενό κομμάτι γης, αποκλεισμένο από ξηράς και θαλάσσης, έκτασης 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων με συνολικά 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην Γάζα «είδαμε πράγμα που για πάντα θα είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσουμε». Η ανταπόκριση του Τζόναθαν Μιλερ για το βρετανικό δίκτυο Channel 4.
21:05 Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα επεκταθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και υποστήριξε ότι αφού η κυβέρνησή του αποδέχθηκε τρεις προτάσεις για εκεχειρία, έχει τώρα τη διεθνή υποστήριξη για τη χερσαία εισβολή. «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί τώρα ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει την κλιμάκωση», είπε. «Η Χαμάς πληρώνει το τίμημα της επιθετικότητας της. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες μεταξύ των αθώων, αλλά το φταίξιμο είναι της Χαμάς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, που σε ομιλία του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «έχει ξεπεράσει σε βαρβαρότητα και τον Χίτλερ».
  
«Άκουσα αυτά που είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός», τόνισε ο Νετανιάχου και είναι λέξεις ύψιστης βαρύτητας. Είπα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι είναι αντισημιτικές δηλώσεις, ότι έχουν αντισημιτικό τόνο».
Ο Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και στις οικογένειες των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις, λέγοντας τους ότι «δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτούς που πολέμησαν οι γιοι τους και οι κόρες τους» και υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την ηρεμία στην χώρα».
20:58 Επεισόδια σε προάστιο του Παρισιού μεταξύ διαδηλωτών (που είναι κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα) και της αστυνομίας.

Στο Ισραήλ άρχισαν οι κηδείες των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γάζα.
 
20:40 Γράμμα- έκκληση έστειλε στο βρετανικό κανάλι Channel 4, ο Νορβηγός γιατρός Μαντς Γκίλμπερτ που προσφέρει ως εθελοντής στο νοσοκομείο Shifa της Γάζας, περιγράφοντας την κόλαση που βιώνουν όλοι οι εγκλωβισμένοι.
«Η χθεσινή νύχτα», γράφει, «ήταν ακραία. Η χερσαία εισβολή είναι ως αποτέλεσμα δεκάδες, ολόκληρα αυτοκίνητα γεμάτα με ακρωτηριασμένους, διαλυμένους, μέσα στα αίματα, ετοιμοθάνατους Παλαιστίνιους όλων των ηλικιών, όλοι άμαχοι, όλοι αθώοι. Οι ήρωες στα ασθενοφόρα και σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας δουλεύουν από 12 έως 24 ώρες, κάτασπροι από την κούραση και το απάνθρωπο έργο που πρέπει να επιτελέσουν. Φροντίζουν, υποδέχονται και προσπαθούν να κατανοήσουν το χάος από τα ανθρώπινα κορμιά, τα μεγέθη, τα μέλη, τους τραυματίες που μπορούν να περπατήσουν, αυτούς που δεν μπορούν, αυτούς που αναπνέουν και αυτούς που δεν αναπνέουν, αυτούς που αιμορραγούν και αυτούς που δεν αιμορραγούν. Ο σεβασμός μου προς τους τραυματίες είναι ατελείωτος για τη συγκρατημένη αποφασιστικότητα τους, εν μέσω φοβερών πόνων, αγωνίας και σοκ. Ο σεβασμός μου προς το ιατρικό προσωπικό και τους εθελοντές είναι ατελείωτος. Αλλά, στιγμές-στιγμές θέλω να ουρλιάξω, να κρατήσω κάποιον σφικτά μια αγκαλιά, να διακρίνω την μυρωδιά ενός παιδιού, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον μια μια ατελείωτη αγκαλιά… αλλά ούτε εμείς έχουμε αυτή την πολυτέλεια, ούτε αυτοί. Ακόμα υπάρχουν λίμνες αίματος στο πάτωμα των έκτακτων περιστατικών, σωρούς από μουλιασμένους στο αίμα επιδέσμους να πετάξουμε… τα υπόλοιπα του θανάτου απομακρύνονται για να επαναληφθεί πάλι το ίδιο πράγμα Περισσότερα από 100 περιστατικά έφθασαν στο νοσοκομείο Shifa τις τελευταίες 24 ώρες- σε ένα μεγάλο καλά εξοπλισμένο νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Αλλά εδώ δεν έχουμε σχεδόν τίποτα: ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αναλώσιμα, φάρμακα, χειρουργεία….εργαλεία, μηχανήματα είναι όλα σκουριασμένα σαν να έχουν βγει από μουσείο νοσοκομείων του παρελθόντος. Αλλά αυτοί οι ήρωες δεν παραπονιούνται. Συνεχίζουν, σαν πολεμιστές, απολυτα αποφασισμένοι. Και τώρα, πάλι, η ορχήστρα της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ αρχίζει ξανά την φρικτή συμφωνία της: μόλις τώρα, μπαράζ βομβαρδισμών από το ναυτικό, τα F16, τα αρρωστημένα μη επανδρωμένα και τα Απάτσι . Κύριε Ομπάμα, έχετε καρδιά; Σας προσκαλώ να περάσετε μια νύχτα- μόνο μια νύχτα- με εμάς στο νοσοκομείο Shifa. Ισως να μεταμφιεστείτε ως καθαριστής, Είμαι πεπεισμένος 100% ότι θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας. Κανένας με καρδιά και εξουσία δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια μετά από μια νύχτα στο Shifa, χωρίς να πάρει την απόφαση να δώσει ένα τέλος στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αλλά οι άκαρδοι και οι άσπλαχνοι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους… Οι ποταμοί αίματος θα συνεχίσουν να ρέουν και την επόμενη νύχτα. Τους ακούω να κουρντίζουν τα όργανα του θανάτου…»

19:36 Το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με e-mail προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι «η Γάζα είναι πεδίο μάχης και επομένως η κάλυψη των εχθροπραξιών εκθέτει τους δημοσιογράφους σε κίνδυνο… Γι' αυτό και το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τραυματισμούς ή ζημιές που μπορούν να συμβούν», ενώ κάνουν τη δουλειά τους. Ήδη χθες βράδυ, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο Χαλιντ Χαμάντ, έχασε τη ζωή του στα ανατολική της Πόλης της Γάζας.
19:30 Ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ χαρακτήρισε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «δύσκολη και περίπλοκη» αλλά είπε ότι ο στρατός είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποστολή του. Δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος με τα όσα έχει δει μέχρι στιγμής» και είπε ότι «λυπάται όταν βλέπει πληγωμένα παιδιά και γυναίκες» αλλά οι κάτοικοι της Γάζας «θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι θύματα της Χαμάς».
19:25 Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σήμερα στη Βιέννη. 
Και διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ έξω από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.


18:45 Χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοικτά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κουβέντιαζε με σύμβουλο του, σχολιάζοντας την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, λίγο πριν αρχίσει συνέντευξη του στο στούντιο του δικτύου FOX.

«Ωραία επιχείρηση…ακριβείας!», ακούγεται να λέει σαρκαστικά. «Πρέπει να πάμε εκεί. Πρέπει να πάμε απόψε. Είναι παρανοϊκό να καθόμαστε εδώ».
18:35 Στους 89 αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 60 σε μία γειτονιά (Shuja’iyya).

Από την άλλη πλευρά οι 'Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών τους στους 18 , μέσα σε δυο ημέρες.

17:30 «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Γάζα για να καταστρέψει τα τούνελ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι «και οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις ρουκέτες που εξακολουθούν να εκτοξεύονται εναντίον του». Ο Κέρι ζήτησε από τη Χαμάς να σκεφτεί πάλι το ενδεχόμενο της εκεχειρίας «για να σωθούν ζωές» και είπε ότι μπορεί σύντομα να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει στις διπλωματικές προσπάθειες. Πορείες διαμαρτυρίες διοργανώνονται αυτή την ώρα στη Ραμάλα και της Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές να ζητούν από τον Πρόεδρο Αμπάς να καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορίες στο Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

17:05 «Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει» για να σταματήσει τις ρουκέτες της Χαμάς και να αποκαταστήσει την ηρεμία, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, και επέμεινε ότι ο στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι στοχεύει σκόπιμα Ισραηλινούς πολίτες και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση και όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ σκοπεύει να γίνει πάλι δύναμη κατοχής στην Γάζα απάντησε ότι «κανένας δεν θέλει να καταφύγει σε ακραία στρατιωτικά μέτρα»

16:40 Ο Αραβικός Σύνδεσμος περιέγραψε τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα ως «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο. Παλαιστινιακές πηγές ήδη ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από τις σημερινές επιχειρήσεις σε 62 και αναφέρουν ότι πολλά πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους ενώ άλλα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα, μεταξύ των νεκρών είναι 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι. Περίπου 400 είναι οι τραυματίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ρωτήθηκε από το CNN πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση και απάντησε ότι «προχωρά αρκετά γρήγορα».

16:20 Ο Στρατός ανακοίνωσε μια «παράταση» της εκεχειρίας, που λήγει σε 15 λεπτά περίπου, αν και οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται έτσι κι αλλιώς. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα έχει απόψε στις 9 το βράδυ νέα συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας για να συζητήσει εάν θα διευρυνθεί κι άλλο η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

15:57 Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες με μεταλλικά «βέλη» (flechette). Τουλάχιστον έξι έπληξαν χωριό ανατολικά του καταυλισμού Χαν Γιουνις,τραυματίζοντας αμάχους.Την φωτογραφία έστειλε η οργάνωση.

ΒΙΝΤΕΟ από την φυγή των αμάχων στη Γάζα:


Οι τελευταίες εξελίξεις:
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο Λονδίνο το Σάββατο, ζητώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Η πορεία ξεκίνησε από την πρωθυπουργική κατοικία και κατέληξε στην Ισραηλινή πρεσβεία, που βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 15.000 άτομα, μεταξύ αυτών και βουλευτές των Εργατικών.

Αντίθετα, οι αρχές στο Παρίσι απαγόρευσαν αντίστοιχη πορεία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια όταν μερικές εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα. Έγιναν περίπου 33 συλλήψεις. Διαδηλώσεις επιτράπηκαν σε άλλες πόλεις, όπως την Λιόν, την Μασσαλία και το Στρασβούργο.
Τουλάχιστον 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη εβδομάδα που το Ισραήλ άρχισε τη χερσαία επιδρομή του, ανεβάζονται τον αριθμό των θυμάτων από την αρχή της επιχείρησης κατά των Παλαιστινίων πριν από 13 ημέρες, συνολικά σε 350, μεταξύ αυτών 76 παιδιά και 36 γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον θάνατο 5 στρατιωτών στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και τον τραυματισμό οκτώ. Συνολικά οι νεκροί Ισραηλινοί είναι 7, μεταξύ αυτών και δυο άμαχοι από ρουκέτες.
Οι σημερινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ήταν από τις πιο σκληρές, καθώς το Ισραήλ κλιμάκωσε δραματικά την χερσαία επιχείρηση στέλνοντας τανκ και στρατό σε αστικές περιοχές και προκαλώντας πανικό μεταξύ των αμάχων. Εικόνες με πτώματα να κείτονται στους δρόμους – κυρίως στη συνοικία Shuja’iyya της Γάζας- έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τα εκατοντάδες επείγοντα περιστατικά που καταφθάνουν συνεχώς, αλλά και πολλές οικογένειες που αναζητούν στα νοσοκομεία καταφύγιο. Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι ο τραγικά μεγάλος αριθμός των νεκρών αμάχων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει μέσα στο Σαββατοκύριακο 40 τούνελ και έχει συλλάβει 13 μέλη της Χαμάς, που έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ για ανάκριση. Ανώτερος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο στόχος της χερσαίας επιχείρησης είναι να διασφαλιστεί ότι τα τούνελ δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας έχουν αποτύχει, παρά τις αρχικές ενδείξεις ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος το Σαββατοκύριακο. Μια εξάωρη εκεχειρία που κήρυξε το Ισραήλ για «ανθρωπιστικούς λόγους» κατέρρευσε μετά από δυο ώρες, με το Τελ Αβιβ να ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε από την Χαμάς . Σύμφωνα με την Haaretz, η πρόταση που είχε καταθέσει η Αίγυπτος- και την οποία απέρριψε η Χαμάς – φαίνεται ότι τίθεται πάλι προς συζήτηση, δεδομένου ότι έχει ευρεία υποστήριξη στη Δύση και μεταξύ των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου. Το Κατάρ έχει καλέσει στην Ντόχα για συνομιλίες τον Μαχμούντ Αμπάς και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Από efsyn