Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Τι αλλάζει στην Ε.Ε. η επιλογή Juncker στην Κομισιόν

Του Γιάννη Αγγέλη

Η μη ομόφωνη επιλογή του Jean-Claude Juncker στην θέση του προέδρου της Κομισιόν, επισφραγίζει την σιωπηρή συμφωνία Merkel-Renzi για μία ...διακριτική στροφή στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας αργά χθες βράδυ την συμφωνία τελικά της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της Ε.Ε. για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Κομισιόν, με μοναδική διαφωνία από τον Cameron και...
τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, υποστήριζαν ότι η επιλογή του Juncker αντανακλά την σιωπηρή αναγνώριση της ανάγκης για μία ελεγχόμενη μετακίνηση του κέντρου βάρους της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της σταδιακής χαλάρωσης. Το πρόσωπο του Juncker λόγω πείρας, γνώσεων αλλά και ιδιοσυγκρασίας, θεωρείται έτσι κι αλλιώς το πλέον ενδεδειγμένο για να χειρισθεί πολιτικά την οικονομική αυτή μεταβολή με τρόπο που δεν θα ενοχλήσει ή έστω θα προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός που πρωτοστάτησε στις πιέσεις αυτές φαίνεται να έχει καταλήξει σε μία άτυπη συμφωνία με την Merkel και ο Juncker θα είναι ο άνθρωπος που θα φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή, λένε υπηρεσιακά στελέχη της Επιτροπής που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της συμφωνίας για το πρόσωπο Juncker.

Δεν θα είναι όμως τόσο εύκολο, όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους, να καταφέρει ο Juncker να εξασφαλίσει στο επιτελείο των Επιτρόπων την κατάλληλη  σύνθεση σε συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών μελών. Και εδώ αναμένονται σημαντικές καραμπόλες...

Για την Ελλάδα είναι γνωστή η άποψη του Juncker, ο οποίος φέρεται να βλέπει με συμπάθεια την ανάδειξη μιας γυναίκας Επιτρόπου σε υψηλή θέση – ακόμα και αυτή του Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις – αλλά είναι άγνωστο το πώς θα κάτσουν οι ισορροπίες τελικά με τις απαιτήσεις της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας.

“Οι καραμπόλες στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να είναι περισσότερες από ό,τι σε παλαιότερες επιλογές...” αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν τελικά “παρεκκλίσεις” ακόμα και στο θεωρούμενο μέχρι πρόσφατα ως το πλέον συντηρητικό σενάριο, αυτό της διατήρησης του ίδιου χαρτοφυλακίου από την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το βέβαιο είναι ότι ο Juncker λόγω του ότι έχει παρακολουθήσει και σε πολλές περιπτώσεις έχει πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις που καθόρισαν το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, θεωρείται ότι είναι ο καταλληλότερος “χειριστής”  του ελληνικού θέματος εν όψη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους...        

Από capital