Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Καρότο και μαστίγιο για το Ελληνικό του Λάτση

Με υποσχέσεις προς την τοπική κοινωνία και "καρφιά" προς την κυβέρνηση, η Lamda Development παρουσίασε τα σχέδια για τα 6.200 στρέμματα του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και της παράκτιας ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της έκδοσης του προβλεπόμενου διατάγματος θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2015 και μετά θα ξεκινήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Το 2016 προσδιορίστηκε η έναρξη των εργασιών. Τα σχέδια, που...
παρουσιάστηκαν επισήμως χθες (Τρίτη), περιλαμβάνουν:
  • Μειώνεται στο ένα χιλιόμετρο η ελεύθερη ακτή που θα είναι ανοιχτή στους πολίτες, ενώ το παραλιακό μέτωπο του ακινήτου φτάνει τα 3,5 χλμ. Κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά σχεδιάζεται η κατασκευή μικρού λιμανιού.
  • Δημιουργείται πάρκο συνολικής επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων στην κεντρική ζώνη του ακινήτου, που θα είναι χωρισμένο σε εννέα ενότητες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται «φυσικό» πάρκο, αλλά και αστικοί αγροί, για τους οποίους δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Θα δημιουργηθούν δύο λίμνες, που θα συλλέγεται νερό για την άρδευση του πράσινου. Ολοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από το κοινό και θα διαθέτουν 45 χλμ. ποδηλατόδρομου που μαζί με τους πεζόδρομους θα φτάνουν τα 100 χλμ.
  • Σχεδιάζεται νέο γήπεδο γκολφ, επιφάνειας 250 στρεμμάτων, δίπλα σε αυτό που ήδη λειτουργεί στα όρια της Γλυφάδας. Θεματικό πάρκο με υποδομές για αθλήματα νερού ετοιμάζεται γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κανόε-καγιακ, που θα καλύπτουν άλλα 250 στρέμματα.
  • Προβλέπονται επτά ζώνες δόμησης στην περιφέρεια του ακινήτου, όπου θα κατασκευαστούν επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα, ενώ αναγγέλθηκε η λειτουργία μουσείου αεροδρομίου, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα παλιά αεροπλάνα που βρίσκονται σήμερα στον χώρο.
  • Ετοιμάζονται ειδικοί χώροι για επιστημονική έρευνα και ιδιωτικές μονάδες υγείας.
  • Ετοιμάζονται κτίρια-μαγνήτες, που περιλαμβάνουν τους 4-5 ουρανοξύστες αλλά και ενυδρείο, το οποίο θα έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος. Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το υψηλότερο κτίριο της Μεσογείου, με ύψος που θα ξεπερνά τα 100 μέτρα και θα διαθέτει ζώνες κατοικίας.
* Την Παρασκευή 27 Ιουνίου (19.00) στην πλατεία Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο θα πραγματοποιηθεί το Πρώτο Φεστιβάλ Κινημάτων, με μουσική, προβολές βίντεο και ταινιών, συζητήσεις και εργαστήρια. Το φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στην προστασία του παραλιακού μετώπου.

efsyn