Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπέρ συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Tρεις ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ πέντε βουλευτές του κόμματος, με κείμενό τους, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας της, ζητούν ενεργό συμμετοχή στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς ενώ αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας στο κείμενό τους αφήνουν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβάλλει η ΔΗΜΑΡ σε...
κυβερνητική λύση εφόσον γίνουν γρήγορα οι εκλογές. Δηλώνουν ότι το κόμμα θα πρέπει, και έχει τη δυνατότητα να το κάνει, να επουλώσει τις πληγές της βαριάς εκλογικής ήττας με την ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας με νέα πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στο κείμενο:
 Δεν επιστρέφουμε στην κυβέρνηση γιατί δεν συμφωνούμε με την ασκούμενη συντηρητική κυβερνητική πολιτική.
- Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση της ΔΗΜΑΡ με έμφαση στην παρουσία νέων προσώπων και νέου τρόπου κομματικής λειτουργίας.
- Προχωρούμε στην αναγκαία σύνθεση της νέας ηγετικής ομάδας.
- Αναδιοργανώνεται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται το τμήμα πολιτικής επικοινωνίας του κόμματος αλλά και οι επιμέρους επιτροπές.

Όσον αφορά την Κεντροαριστερά οι πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν:
- Η ΔΗΜΑΡ δημιουργεί θέση αντιπροέδρου ο οποίος αναλαμβάνει τις επαφές με όσους ενδιαφέρονται ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το δημοκρατικό σοσιαλισμό και τη συγκρότηση της Παράταξης του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
- Η συγκρότηση της κεντροαριστεράς θα γίνει με τη Δεξιά απέναντι κι όχι σε εναγκαλισμό με αυτήν, διότι ποτέ και πουθενά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία δεν έγινε δυνατό να αυτοπροσδιοριστεί και να αναπτυχθεί ένας πολιτικός χώρος, όταν συμφύρεται με τον αντίθετό του.
- Στο νέο σχήμα είναι απαραίτητη και η παρουσία των Οικολόγων και κάθε άλλης προοδευτικής κίνησης.
- Η συγκρότηση της κεντροαριστεράς έρχεται να δυναμώσει τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο ώστε με όρους προγραμματικούς να δώσει τη δυνατότητα κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής».

Για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:
 Η αντιμνημονιακή του φάση τελειώνει. Δίχως συμμάχους θα επιχειρεί αδιέξοδες προσκλήσεις συγκυβέρνησης με επικίνδυνες ενδεχομένως συνέπειες για τη χώρα. Είναι αναγκασμένος να αλλάξει και η αλλαγή του δεν θα είναι για τον ίδιο χωρίς συνέπειες. Μια Παράταξη του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, βεβαίως, μπορεί να συνεργαστεί προγραμματικά μαζί του και κυρίως, όντας ισχυρή, να συμβάλλει στο μεγάλο μέρος των επιλογών για τη σταθερότητα και την αλλαγή πολιτικής.

Στο κείμενο επίσης τονίζεται:
Δυστυχώς η αποδυναμωμένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι διόλου εύκολο να "επιβάλλει" τις προτάσεις της. Ωστόσο όλοι ξέρουν ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν συγκροτείται κεντροαριστερά. Δεν είναι το εκλογικό της μέγεθος αλλά το ειδικό της βάρος που ορίζει την πολιτική της παρουσία. Βεβαίως τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με τις άμεσες εξελίξεις: Εάν υποθέσουμε ότι γίνονται σύντομα εκλογές, τι θα πράξει η κεντροαριστερά; Η απάντηση είναι απλή. Ο σχηματισμός κυβέρνησης εφόσον υπάρχει ισχυρή, μεγάλη σοσιαλιστική δημοκρατική παράταξη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο της ασκούμενης πολιτικής αλλά και της αριστερής προοπτικής. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη διότι δεν θα είναι έτσι υπό διαπραγμάτευση η σταθερότητα, βάση του Συντάγματος και της πολιτικής πραγματικότητας. Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί συστατικό αυτής της λύσης. Πρέπει όμως να επουλώσει γρήγορα τις πληγές της. Και μπορεί. Αρκεί να επισπεύσει.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)
Από enet