Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Σε μόνιμο μπέρδεμα!

O Γρηγόρης Ψαριανός κατάλαβε νωρίς ότι η μπάλα είναι δύσκολη υπόθεση και την εγκατέλειψε. Τον κέρδισε η μουσική και μετά η πολιτική.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ένας πιτσιρικάς έσκασε μύτη στα εφηβικά της ΑΕΚ, με τη φιλοδοξία να παίξει μεγάλη μπάλα. Μόνο που, όπως θυμούνται «συμπαίκτες του» από εκείνη την εποχή, μόνο «γέλιο έβγαζε», αφού στην ποδοσφαιρική γλώσσα «μπέρδευε τα πόδια του» και νόμιζε ότι με τις «φωνές» θα είχε ποδοσφαιρικό μέλλον.

Τελικά ο Γρηγόρης Ψαριανός κατάλαβε ότι το «τόπι» είναι δύσκολη υπόθεση, και νωρίς νωρίς εγκατέλειψε το άθλημα, για να τον κερδίσει η μουσική και μετά η πολιτική.

Κολλητός του Τζίμη Πανούση -ήταν συμμαθητές-, χρόνια μετά ο Γρ. Ψαριανός θα υπερηφανευόταν ότι είχαν γράψει μαζί το κομμάτι «στης Βουλής τα έδρανα, αχ και εγώ να εκλα…». Προφητικό, αφού το 2007 κάθισε στα έδρανα ως βουλευτής...
του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας. «Από σπόντα» διατείνονταν τότε συνυποψήφιοί του, αλλά «ο γέγονε γέγονε». Στα νιάτα του «Ρήγας» στο Χαλάνδρι, στη Σπουδάζουσα της Ανωτάτης Βιομηχανικής Πειραιά, με συμμετοχή στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου -«θορυβώδης και μάλλον χαμηλής πολιτικής αντίληψης» τον θυμούνται τότε συναγωνιστές του-, μετά τη δικτατορία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των συνοικιών, στα βορειοανατολικά προάστια. Τότε σύχναζε στα «κυριλέ» bar των βορείων προαστίων, πέρασε στη Β' Πανελλαδική, κολλητός φίλος του Χρύσ. Λαζαρίδη, του βουλευτή επικρατείας της Ν.Δ. και συμβούλου του πρωθυπουργού, και μετά τράβηξε για άλλες πολιτείες.

Πολυτεχνίτης

Περιστασιακός ταξιτζής, βιβλιοπώλης στο Παγκράτι, τραγουδιστής αντάρτικων στο «Λημέρι» του Πάνου Τζαβέλλα, βρήκε τον δρόμο του ως μουσικός παραγωγός κάνοντας το ντεμπούτο του στον «Αθήνα 9,84» και μετά σε ό,τι «έπαιζε στα ερτζιανά».

Οσοι τον έχουν παρακολουθήσει λένε ότι «είναι γνώστης της έντεχνης μουσικής και του ρεμπέτικου τραγουδιού» και πως ακόμα και σήμερα «φέρει βαρέως την κλοπή ουχί ευκαταφρόνητου αριθμού δίσκων με ρεμπέτικα». Ομως όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του κάνουν λόγο για «άνθρωπο των ιδιοκτητών που δεν ορρωδούσε προ ουδενός» και χρεώνεται κλεισίματα σταθμών και απολύσεις.

Χρονιά-σταθμός η εκλογή του ως δημοτικού συμβούλου το 2006 με την «Ανοιχτή Πόλη». Την επόμενη χρονιά εκλέγεται βουλευτής. «Κολλητός» τότε του Αλ. Τσίπρα, τον Δεκέμβρη του 2008 είχε ταχθεί με την οργισμένη νεολαία -το πλάνο να τον δείχνει με φόντο τη Βουλή να φωνάζει «να καεί, να καεί το μπουρ… η Βουλή» προκάλεσε διάφορα σχόλια. Τότε δικαιολογήθηκε ότι «έφταιγε ο ηχολήπτης του Θεοδωράκη…», όμως στο επεισόδιο σε bar της πλατείας Μαβίλη, όντας βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, με τον Χρ. Ζαραλίκο να τον εγκαλεί για τη στάση του στη συγκυβέρνηση, είχε απαντήσει προκλητικά: «Εγώ στα αρχ… μου, θα πάρω βουλευτική σύνταξη», με αποτέλεσμα να «βρεθεί στον δρόμο από τους θαμώνες που τον γιουχάιζαν».

Φανατικός του Jack Daniels που το «σπάει» με Coca – Cola, είχε πει για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι σαν να πλακώνονται τρία άτομα μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, θα ήθελα να μεγαλώσει, να γίνει σαλοτραπεζαρία για να διαφωνούμε πιο άνετα, μακάρι να μπορούσε να δημιουργηθεί μια υπολογίσιμη Αριστερά απ' όλα τα αριστερά κόμματα». Με σήμα κατατεθέν το γιλεκάκι, από τον Μάιο του 2010 στα έδρανα της ΔΗΜΑΡ, χρησιμοποιώντας την «πρόκληση για την πρόκληση», κολλητός του πρώην εκπροσώπου Τύπου Αν. Παπαδόπουλου -«μαζί γυρίσαμε όλη την Ελλάδα στις ευρωεκλογές» έλεγε, το ότι «ο Ανδρέας ήρθε πέμπτος μάλλον του το χρωστάει» λένε κακές γλώσσες στην Αγ. Κωνσταντίνου-, η αποχώρησή του από τηλεοπτικό πάνελ το βράδυ των ευρωεκλογών χαρακτηρίστηκε «ανανδρία», αφού δεν έμεινε να υπερασπιστεί το κόμμα σε μια εξαιρετικά δύσκολη βραδιά.

Ετοιμος να αναχωρήσει για παραποτάμιες όχθες -ο κολλητός του Στ. Θεοδωράκης τον περιμένει- δήλωσε: «Φεύγω; Οχι, νομίζω η ΔΗΜΑΡ έχει φύγει από τον εαυτό της, έχει κάνει κωλοτούμπα, έχει κηρύξει στρατιωτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει θέμα αποχώρησής μου, υπάρχει θέμα ότι αναχωρεί η ΔΗΜΑΡ απ' ό,τι φαίνεται». Και για να μην παρεξηγηθεί κατέστησε σαφές: «Δεν θα πάω στην Κεντρική Επιτροπή, σε δύο δεν πήγα, στις υπόλοιπες 30 και που πήγα και τα έλεγα πού με γράφανε;».

Και έδωσε το στίγμα: «Θα πάω στο συνέδριο του Ποταμιού, θα πάει και ο γραμματέας, μπορεί και να υπάρξει στενότερη σχέση, δεν έχω αποφασίσει…».

Πώς το 'λεγε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ; «Διαρκώς σε θολούρα…».

Του Φώτη Παπούλια από efsyn