Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Περιφρόνηση της Βουλής

O εξευτελισμός του Κοινοβουλίου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να διακόψει πρόωρα τις εργασίες της Ολομέλειας, ήταν η φυσική κατάληξη μιας σειράς κυβερνητικών πράξεων που απαξίωναν και περιφρονούσαν πλήρως την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Πρόκειται για μια κίνηση πανικού της κυβέρνησης, που δηλώνει τον μεγάλο της φόβο μήπως ελεγχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για όλες τις παραλείψεις της. Ταυτοχρόνως είναι ένα συγχωροχάρτι σε προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς παραγράφονται οι κατηγορίες κατά εκείνων που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα (λίστα Λαγκάρντ, υποβρύχια, εξοπλιστικά κ.ά.).

Ολα αυτά μειώνουν τη δημοκρατία, πριονίζουν τα θεμέλιά της και ανοίγουν δρόμους για πλήρη κατάρρευσή της από μια κυβέρνηση που δεν έχει καν λαϊκό έρεισμα ή την πλειοψηφία, αφού τα δύο κόμματά της συγκέντρωσαν πρόσφατα μόλις το 31% των εκλογέων. Είναι από τις άσχημες στιγμές του κοινοβουλευτισμού, ένα ανεξίτηλο και βίαιο στίγμα στο «σώμα» του, με επιπτώσεις στη λειτουργία των θεσμών αλλά και στους ψηφοφόρους που παρακολουθούν έκπληκτοι και αμήχανοι...
τον ολισθηρό δρόμο της δικομματικής κυβέρνησης. Σε όλους εκείνους που περίμεναν να λάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει η διαφάνεια και όχι να βλέπουν την «υπονόμευση της δημοκρατίας και τη φαλκίδευση της διαφάνειας», όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία, δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι όταν παραβιάζει ασύστολα και κατ' εξακολούθηση το Σύνταγμα θα έλθει αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών και ότι οδηγείται, αναπόφευκτα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Εχουν δίκιο να νιώθουν δικαιωμένοι όσοι μιλούν όλο αυτόν τον καιρό για μια κατ' επίφασιν δημοκρατία, που πλέον δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Δεν είναι απλώς μια άτυχη στιγμή για τη δημοκρατία, είναι η απόδειξη ότι οι κυβερνώντες δεν εμφορούνται από δημοκρατικές αξίες ή ότι δεν διστάζουν να τις λησμονήσουν προκειμένου να συνεχίσουν να εξουσιάζουν.

Θα παραπεμφθούν έτσι στις ελληνικές καλένδες κρίσιμα θέματα, όπως αυτό των σχέσεων μελών της κυβέρνησης με στελέχη της Χρυσής Αυγής και οι κατηγορίες κατά του Γ. Μιχελάκη για χρηματισμό. Την ίδια ώρα νομοθετήματα για τα οποία είχαν εκφράσει διαφωνίες βουλευτές της κυβέρνησης, και ήταν πολύ πιθανό να μην τα ψηφίσουν, τώρα περνούν με ελεγχόμενη πλειοψηφία χωρίς τους διαφωνούντες. Κάθε τέτοια ενέργεια προοιωνίζεται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, με πρώτη και κύρια πρόωρες εθνικές εκλογές, οπότε και αναμένεται η περιφρόνηση από τον λαό προς την κυβέρνηση αυτή τη φορά. Για πολλούς αυτή η πράξη της κυβέρνησης είναι η αρχή του τέλους της.

Από efsyn