Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δώστε πρέζα στον λαό (και στον Τζήμερο)

Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Όση έκπληξη και να νιώσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως, μεταξύ άλλων, γεννάει Τζήμερους, οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε γιατί έδωσε φτερά και προσανατολισμό σε μια κατηγορία ανθρώπων, που μέχρι σήμερα έμεναν άστεγοι και ορφανοί. Τα τζημεροειδή έχουν σήμερα λόγο ύπαρξης.

Αρκούσε μία ακόμα καίρια και κρίσιμη παρέμβαση του διαφημιστή και αρχηγού της “Δημιουργία, Εγώ;”, και μάλιστα μία ημέρα πριν την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, για να απελευθερωθούν για μία ακόμη φορά όλες εκείνες οι δυνάμεις των πολιτών που τάσσονται...
στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Αρκεί πάντα, το πρόσημο του ισολογισμού να είναι θετικό και ο προσανατολισμός αντικοινωνικός.

Με κείμενό του στο χώρο του “είσαι η ελπίδα μας, πήδα-πήδα-πήδα μας” Σταύρου Θεοδωράκη, ο Θάνος Τζήμερος ξεδίπλωσε την κοινωνική του πολιτική και ευαισθησία. “Μην κάψετε”, λέει, “την ηρωίνη, αποθηκεύστε την και δώστε την δωρεάν στα πρεζόνια”. (Το λινκ το δίνω επειδή το γεγονός πως το protagon αναγκάζεται να φιλοξενήσει απόψεις Τζήμερου, δείχνει μια αδιαμφισβήτητη πτώση στην επισκεψιμότητά του.)

Ο μεγάλος αυτός διανοητής, που είναι καταδικασμένος να αναγνωριστεί μετά τον θάνατό του, σκέφτηκε πως τους δύο τόνους ηρωίνης που κατάσχεσε το λιμενικό, θα μπορούσε το κράτος να τους μοιράζει δωρεάν στους ναρκομανείς. Αυτή η τρομερή, και ανθρωπιστική όπως λέει, καινοτομία θα σημειώσει όχι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ επιτυχίες.

Η επιλογή πενήντα χιλιάδων (και κάτι) συμπολιτών μας στις ευρωεκλογές, αυτός ο μεγάλος ανθρωπιστής, καλεί την πολιτεία να καλέσει με τη σειρά της τα απανταχού “πρεζόνια”, και με πολύ αγάπη να τους μαστουρώσει. Αφού η πολιτεία δεν μπορεί να δώσει κίνητρο στον νέο να απεγκλωβιστεί από αυτή την αρρώστια, που η ίδια η πολιτεία και η κοινωνία της εξαπολύει επάνω του, ας γίνει το ελαφρύ χέρι που θα ψαχουλέψει και θα καρφώσει στις αρτηρίες του το θάνατο.

Τουλάχιστον έτσι θα κάτσουν ήσυχοι όσοι έχουν πρόβλημα με τη συνείδησή τους και την κοινωνία ανθρωποφάγων που τους καλεί να δοκιμάσουν κι αυτοί κρέας, ή να πεθάνουν στη γωνιά τους.

Για τον Τζήμερο, και για πάνω από 6.000 ανθρώπων που μοιράζονται αυτές τις σκέψεις του στα κοινωνικά δίκτυα, μπορείς να παίζεις κυνηγητό με τους μπαλούρδους και τους λιμενικούς, ή να πηγαίνεις ακόμα και φυλακή για μερικά γραμμάρια χασίς, αλλά η ευκαιρία για να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τα ναρκωτικά είναι η ηρωίνη και τα εκατομμύρια που θα φέρει στη χώρα.

Θα δώσει, λέει, την ευκαιρία στην πολιτεία, όχι μόνο να μετρήσει πόσοι είναι οι εξαρτημένοι, αλλά και να σκοτώσει το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών, την εγκληματικότητα, την πορνεία και γενικά όσα κακά μαστίζουν την κοινωνία.

Το επιχείρημα, ίσως και να είναι αληθές. Αν η πολιτεία μεσολαβήσει να πεθάνουν όσοι προβαίνουν στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, θα πεθάνουν και οι αξιόποινες πράξεις.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι, πως οι Τζήμεροι και το κοινό τους, μπορούν με ευκολία να εναντιώνονται στις κρατικές δομές απεξάρτησης και επανένταξης, και ταυτόχρονα να κόπτονται για την πρέζα των δύο τόνων και την ανθρωπιστική της χρήση. Ένας αναγνώστης του μάλιστα, τόλμησε να γράψει στα σχόλια αυτό που ακόμα και ο Τζήμερος επιμελώς αμέλησε να προτείνει:

“Πάνο, μπορεί κάλλιστα η δημιουργία τέτοιου χώρου να γίνει από ιδιώτη με κρατική επίβλεψη” σχολίασε κάποιος με το ψευδώνυμο του ήρωα του Halloween, αφού λίγο νωρίτερα κάποιος άλλος από τους φαν του αρχηγού τον κατηγόρησε για αριστερισμό, και τον κατσάδιασε που θέλει μια “Σοβιετία όπου το κράτος θα φροντίζει τους εξαρτημένους ασθενείς“.

Για τον Τζήμερο και τους ομοίους του, αυτό το φορτίο ηρωίνης, μπορεί να γίνει η αφορμή για να ελαφρύνει το δυσβάστακτο φορτίο των ναρκομανών για την κοινωνία και τις οικογένειές τους.

Αν η πολιτεία δεν εισακούσει τις προτροπές του Τζήμερου να φτιάξει κέντρα ηρωίνης για εξαρτημένους, τουλάχιστον ας φτιάξει κέντρα ηρωίνης για τζημεροειδή και λοιπούς φιλελεύθερους.

Έτσι μπορεί η κοινωνία να μην απαλλαγεί από τα “πρεζάκια” και τους εξαρτημένους χρήστες, αλλά σίγουρα μπορεί να εξαλειφθούν πολλές από τις αιτίες, αλλά και τις αντιλήψεις, που σπρώχνουν αυτά τα παιδιά στα ναρκωτικά και τον ονειρικό κόσμο.

ΥΓ. Πρόταση προς Τζήμερο και Πολιτεία.

Η εξάπλωση του σίσα, του ναρκωτικού που φτιάχνεται με υγρά μπαταρίας, απορρυπαντικά και άλλα πλαστικά, δίνει ακόμα μία ευκαιρία στο κράτος.

Ένας εξαρτημένος μπορεί, όπως έχει πει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, να εξασφαλίσει τη δόση του με “μισή ώρα ζητιάνεμα”, αφού ακόμα και ένα δίευρω αρκεί για να φτιαχτεί.

Γιατί η Πολιτεία να μένει απούσα; Δεν θα μπορούσε να πουλάει η ίδια το σίσα, σε τιμές ανεπαίσθητα επάνω από το δίευρω, και να εξασφαλίζει από την φορολογία ένα σταθερό έσοδο στο πρωτογενές πλεόνασμα;

Γεια μας μάγκες. 


του Θάνου Τζήμερου από protagon