Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Με το «μαχαίρι στον λαιμό» οι δόσεις από τους δανειστές

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν μήνυμα στον νέο υπουργό Οικονομικών ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για να της χορηγηθεί η επόμενη δόση δανείου αλλά και να υπάρξει το ενδεχόμενο συζήτησης πιθανής ελάφρυνσης του χρέους.
  
Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών από το Λουξεμβούργο, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο για χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 2 δισ. ευρώ, όσο...
και για την ελάφρυνση του χρέους.
  
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις όπως «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά», ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, «καλωσορίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.
 
Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέτοντας παράλληλα τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση: την ικανοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

Εντός του μήνα τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα 
  
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η διαδικασία για το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα γίνει με διαφανή διαδικασία. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
  
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας». Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση.
  
Γκ. Χαρδούβελης:  Τα απαιτούμενα θα εκπληρωθούν
  
«Η πολιτική της Ελλάδας επισπεύδεται», δήλωσε λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας, ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει αλλά επισπεύδεται.
  
Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
  
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
  
Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
  
Καμπανάκι από Σόιμπλε – Ρεν
  
Νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» είπε. Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος οικονομίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη, ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση» δήλωσε.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορεί να εξέφρασε τον σεβασμό του και τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, ωστόσο σημείωσε πως δεν έχει βγει ακόμα από το… δάσος. «Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον δρόμο των προηγουμένων ετών, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, θα προχωρήσει, παρά τις Κασσάνδρες.
  
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters