Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

«Φαγούρα» στο Μαξίμου για τον νέο Στουρνάρα

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ... ΑΛΛΑΓΩΝ 
Σενάρια σαρωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση και το κράτος, το αργότερο έως το ερχόμενο Σάββατο -δηλαδή πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος- διακινεί από χθες η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τη συζήτηση περί διαφωνιών ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο στην προσπάθειά τους να καταλήξουν τόσο στο νέο σχήμα όσο και στο πακέτο των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν προαναγγείλει ότι θα αναλάβουν.

Ο «πάγος» που -σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα- έβαλε το Μαξίμου και οι διαβεβαιώσεις ότι...
ο ανασχηματισμός θα γινόταν στο τέλος Ιουνίου του Μαξίμου, όπως και το επιχείρημα περί υποχρεώσεων της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., έχουν ήδη ξεχαστεί, καθώς ενώπιον της πίεσης που ασκείται από διάφορα κέντρα αλλά και της... παράλυσης που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η ανασχηματολογία, οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.

Κεντρικό ζήτημα και πρώτη προτεραιότητα είναι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αφού από όλες τις πλευρές παρουσιάζεται ως σχεδόν βέβαιη η απομάκρυνσή του και με σημαντικές πιθανότητες -δεν θεωρείται κλεισμένο ζήτημα- η μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη θέση του Γ. Προβόπουλου.

Μετά τα όσα ακολούθησαν της διαρροής του υπουργού Οικονομικών περί πιθανής παραίτησής του, με τις διαψεύσεις που... διαψεύστηκαν και τις μηχανορραφίες του Μαξίμου, οι σχέσεις Α. Σαμαρά - Γ. Στουρνάρα βρέθηκαν στο ναδίρ. Η μετακίνηση Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει πολλές πιθανότητες, αρκεί να δώσει το οριστικό «Ok» και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μέχρι προχθές εμφανιζόταν να επιμένει στην πρότασή του να ληφθεί υπόψη -αν υπάρχει- πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες ώρες πάντως συζητείται σενάριο το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός -ώστε να σηματοδοτήσει και την έναρξη μιας νέας περιόδου-, με αναπληρωτή υπουργό τον σύμβουλό του, κ. Παπασταύρου, αν και κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετήσει άλλο πρόσωπο στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας και ο κ. Παπασταύρου μάλλον θα παραμείνει στο Μαξίμου.

Σαρωτικές εμφανίζονται οι αλλαγές σε αρκετά υπουργεία. Προς αποχώρηση φέρονται οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Εργασίας, Γ. Βρούτσης και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Προς μετακίνηση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εμφανίζεται ο Ν. Δένδιας, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κυρ. Μητσοτάκης, από το υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης (εμφανίζεται ωστόσο και στους προς αποχώρηση), ενώ αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Ονόματα όπως του Α. Λοβέρδου, του Π. Κουκουλόπουλου, του Οδ. Κωνσταντινόπουλου (ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου), του Κυρ. Πιερρακάκη, του Π. Καψή (που απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής), του Γ. Ντόλιου κ.ά., βρίσκονται εδώ και μέρες στο τραπέζι.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται, προκειμένου να σηματοδοτήσει και εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, να επιμείνει στην πρότασή του για συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να δώσει σήμα διεύρυνσης της Ν.Δ. προς το κέντρο και όχι προς την ακροδεξιά και να απευθυνθεί σε πρόσωπα της Κεντροδεξιάς που δεν ανήκουν στη Ν.Δ.

Μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα ακολουθήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σαρωτικός ανασχηματισμός στο κράτος, σε καίριες και σε υψηλές θέσεις, όπως γενικοί γραμματείς υπουργείων και διοικητές κρατικών οργανισμών.

Του ΓΙΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ από enet