Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

AΘΩΩNOYN τους καταχραστές του Δημοσίου

SOS από το Nομικό Συμβούλιο του Kράτους για τις αλλαγές που έρχονται
Γίνεται πλημμέλημα η δωροδοκία υπουργών και πρωθυπουργού! * «Θα απαλλαγούν κατηγορούμενοι για τα εξοπλιστικά»


«ΛAΔI» βγαίνουν τα «αρπακτικά» του σκανδάλου των εξοπλιστικών και άλλοι καταδικασθέντες για οικονομικά σκάνδαλα, από τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Αυτό τονίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επισημαίνοντας ότι στο νέο Ποινικό Κώδικα που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο «καθίσταται εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας». Και αυτό...
διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να απαλλαγεί, λόγω παραγραφής, ένας μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημόσιων λειτουργών για οικονομικά αδικήματα. Ο νόμος 1608 θεσπίστηκε το 1950 και μόνο τους τελευταίους μήνες «έφερε» στα κρατικά ταμεία 40 εκατομμύρια από επιστροφές κατηγορουμένων και καταδικασθέντων.

Tης BANAΣ ΦΩTOΠOYΛOY  από enet

ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Αφεση εξοπλιστικών αμαρτιών
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διαπιστώνει εμφανή προσπάθεια μείωσης των ποινών

Της ΒΑΝ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το καμπανάκι κινδύνου χτυπά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου -ισχύει από το 1950- που επιφυλάσσει βαριές ποινές σε βάρος όσων κλέβουν κρατικό χρήμα.
Από ισόβια, πέντε χρόνια; Καλά είναι...
Τα μέλη του ΝΣΚ διατυπώνουν την έντονη αντίδρασή τους, καθώς στο νέο Ποινικό Κώδικα που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο «καθίσταται εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας».

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι συνέπειες της κατάργησης του επίμαχου νόμου (1608/1950) θα είναι καταλυτικές και για τις ήδη εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και αυτό διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να απαλλαγεί, λόγω παραγραφής, ένας μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημόσιων λειτουργών για οικονομικά αδικήματα.

Το ΝΣΚ συνδέει άμεσα την αυστηρότητα των ποινών που προβλέπονται στον υπό κατάργηση νόμο με τα ποσά συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ που έχουν επιστρέψει στα κρατικά ταμεία κατηγορούμενοι για ανάλογα αδικήματα, ύστερα από εντατικές προσπάθειες των ανακριτικών και δικαστικών αρχών. Παραπέμπουν μάλιστα στην αποστροφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος».

Οπως είναι γνωστό, στο νόμο 1608/1950 προβλέπεται ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμου, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης εγγράφου, υπεξαίρεσης, υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, απάτης και κλοπής, εφ' όσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και το όφελος που επεδίωξε ή πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προξένησε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης και εφ' όσον συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις επιβάλλεται η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.

Είναι φανερό, επισημαίνει το ΝΣΚ ,ότι «με το νόμο επιδιώκεται και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα εμφατικό η οξεία ποινική καταστολή των προσβολών της περιουσίας του Δημοσίου». Ομως, με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, μέλος της κυβέρνησης, περιφερειάρχη, δήμαρχο, δικαστικό λειτουργό, υπάλληλο, της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα, χωρίς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, να λαμβάνεται υπόψη ούτε το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στο Δημόσιο ούτε το ποσό της δωροδοκίας.

Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει σήμερα ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν, επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους, ότι το νομοσχέδιο δεν έχει λάβει την τελική του μορφή.

Μαλακός ο εισαγγελέας με τον Παπαγεωργόπουλο


Ενοχή με αρκετά ελαφρυντικά προτείνει για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο εισαγελέας του Εφετείου Θεσσαλονίκης όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας «άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση διά παραλείψεως» σε «απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση διά παραλείψεως».

Ομοίως ο κ. Νάιντος εισηγήθηκε την ενοχή του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια για τις πράξεις της «απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία που ήταν αυτή της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος)».

Η υπεξαίρεση, που διώκεται σε κακουργηματικό βαθμό -κατά την εισαγγελική πρόταση- είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Επισύρει δε -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο, πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τις πράξεις που καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό: Δηλαδή για υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον νόμο 1608), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα). Πρωτόδικα και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, τον Θωμά Γκόλα και τον Γιώργο Γκαϊδατζή, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αντιστοίχως, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, πράξη για την οποία καταδικάστηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Στην τετράωρη εισήγησή του ο εισαγγελέας ταύτισε απόλυτα τους Βασ. Παπαγεωργόπουλου και Μιχ. Λεμούσια, κάνοντας αναδρομή στις στενές τους σχέσεις και στην κοινή τους διαδρομή, σχολιάζοντας ακόμη και την κοινή υπεράσπιση που επέλεξαν κατά το πρωτόδικο δικαστήριο.

Επεσήμανε ότι ο τέως δήμαρχος ήταν γνώστης της υπεξαίρεσης. «Ταυτίστηκε απόλυτα με τον Μιχάλη Λεμούσια και τον κάλυψε. Ο Παπαγεωργόπουλος ήταν η κεφαλή. Χωρίς γνώση, εντολή και έγκριση του πρώην δημάρχου ο Λεμούσιας δεν εκτελούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα άλλα άφηνε την εκτέλεσή τους στον Λεμούσια. Η απόλυτη ταύτιση μαρτυρά γνώση των ενεργειών του Σαξώνη και φόβο αποκάλυψης». «Ο Παπαγεωργόπουλος -συνέχισε- παρέμενε στο παρασκήνιο, επέλεξε μία σιωπηρή στάση που δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας, αλλά συνειδητή».

Στη διάρκεια της αγόρευσης του εισαγγελέα, ο Μ. Λεμούσιας, άλλοτε γενικός γραμματέας του δήμου, ζήτησε να αποχωρήσει, μην μπορώντας να ακούσει άλλο τον εισαγγελέα, ενώ αργότερα ο εκ των συνηγόρων του Σωτ. Καπετανόπουλος πληροφόρησε το δικαστήριο ότι για λόγους υγείας επέλεξε να μείνει εκτός αιθούσης. Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στο τέλος του μήνα.

Από enet