Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

«Σωσίβιο» Σάλλα στη Marfin Investment Group

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ανάσα» στη MIG και γίνεται μεγαλομέτοχος ( Δέλτα, Goody’s, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης, Attica Group, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Singular Logic κ.ά.) στην εταιρεία του Ανδρέα Βγενόπουλου, με υπέρογκα χρέη και ζημιές από τις δραστηριότητές της.  
Mια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, με την Τράπεζα Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα να προχωρά στην απόκτηση ενός σημαντικού ποσοστού στη Marfin Investment Group του Ανδρέα Βγενόπουλου, τη μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών στην Ελλάδα, με υπέρογκα χρέη και ζημιές από τις δραστηριότητές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η MIG θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει αποκλειστικά...
η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα λάβει ως αντάλλαγμα τουλάχιστον το 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας συμμετοχών, Ανδρέας Βγενόπουλος, βρήκε για ακόμη μία φορά πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του παλιού του γνώριμου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί αλλά και συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Πρόκειται για την πρώτη «μετοχοποίηση χρεών»-μαμούθ στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Πειραιώς, που ακόμη ανήκει κατά 67,3% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καταστεί μεγαλομέτοχος της MIG μαζί με το εφοπλιστικό επενδυτικό σχήμα της οικογένειας Φράγκου IRF European Finance Investment Ltd, που έχει το 17,84%, και την Dubai Group Ltd, που συμμετέχει με 17,28%.

Αυτό δεν θα είναι το πρώτο μεγάλο deal μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε τις κυπριακές τράπεζες (Λαϊκή Τράπεζα και Marfin Bank) μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο, ενώ μεγάλο μέρος των δανείων που αφορούν στον ακτοπλοϊκό τομέα της MIG βρίσκονται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι βασικές δραστηριότητες της MIG αναπτύσσονται σήμερα στα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα (Vivartia: Δέλτα, Goody’s, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης κ.ά.), την ακτοπλοΐα (όμιλος Attica Group), τις υπηρεσίες Υγείας (Υγεία, Μητέρα, Λητώ), την πληροφορική (Singular Logic), την αξιοποίηση ακινήτων και τον τουρισμό (MIG Real Estate, SUNCE, RKB, Blue Sun Hotels, Hilton Cyprus), τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (Skyserv) κ.ά.

Bασίλης Γεώργας από efsyn