Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Με κυβερνητικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο, ίσως και όλη την τετραετία

Η κυβέρνηση κλυδωνίστηκε, ωστόσο καταφέρνει να διατηρεί τον έλεγχο των κινήσεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ενώ στο Μαξίμου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα με σκοπό τη διεύρυνση της πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς τώρα είναι η ώρα της ψήφισης σημαντικών μέτρων.

Καταρρίπτεται επί του παρόντος, σημειώνει ανάλυση στo naftemporiki.gr το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο ωστόσο...
θα επανέλθει κατά τα φαινόμενα με την ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο 2015.

Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια για εξάντληση της 4ετούς θητείας της, προωθώντας κινήσεις με στόχο τη συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες ωστόσο αυτήν τη χρονική στιγμή δεν διαφαίνονται ευκρινώς στον ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της, προσεγγίζοντας στελέχη των «ηττημένων» των εκλογών, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, όπως και βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων. Ήδη άλλωστε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος περιλαμβάνεται στην ονοματολογία ενόψει του αναμενόμενου ανασχηματισμού.

Προς διευρυμένο ανασχηματισμό

Ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διορθώνοντας πολλά σε κυβέρνηση, κρατικό μηχανισμό και κόμμα, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δημόσια δήλωσή του ότι και αυτός, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα της κάλπης, σημειώνει το vima.gr.
Οι διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό συμβούλιο και στο Κράτος είναι μονόδρομος ότι θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που εκ των πραγμάτων θα πιέσει περαιτέρω για να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα ένα πιο προοδευτικό πρόσημο.

Στα σχέδια του Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, στον οποίο θα αντικατασταθούν όλα τα πρόσωπα για τα οποία εκφράζονται αρνητικές απόψεις από την κοινή γνώμη. Μάλιστα προεξοφλείται ότι ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκ των πραγμάτων ο Πρωθυπουργός επιστρέφει και πάλι στη διαχείριση μιας δυσάρεστης καθημερινότητας, που περιλαμβάνει από τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας ως τον χειρισμό της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών, για θέματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Από ThePressProject