Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η Κομισιόν κρύβει τα κόμματα που χρωστούν και το ύψος των δανείων τους

Ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα «δανεικά κι αγύριστα» που παράνομα πήραν ελληνικά πολιτικά κόμματα από τις Τράπεζες, τα πληρώνει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος,  αρνείται να επιβεβαιώσει ποια είναι τα κόμματα αυτά, ποιο το ύψος των δανείων και ποια από αυτά θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα.

Αυτό προκύπτει από την κοινή απάντηση σε παράλληλες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών Νίκου Χουντή και Θόδωρου Σκυλακάκη, οι οποίοι στις ερωτήσεις τους ζητούσαν διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος...
είχε δηλώσει, ερωτώμενος για τα δάνεια των ελληνικών πολιτικών κομμάτων ότι, «η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού τόνιζε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ζητούσε να μάθει «Πόσο είναι το ύψος των δανείων ανά πολιτικό κόμμα που έχουν δοθεί από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια» και «ποιο ποσοστό αυτών θεωρείται σήμερα μη εξυπηρετούμενο».

Ο κ. Σκυλακάκης από την πλευρά του, στην ερώτησή του, εστίαζε στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα χρέη είναι ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ και ότι «είναι απίθανο να εξυπηρετούνται» και ζητούσε να μάθει εάν «εξακολουθεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των δανείων της Νέας Δημοκρατίας να μην εξυπηρετούνται» και εάν «υπήρξε πρόσφατα μια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Νέας Δημοκρατίας στις κρατικές τράπεζες, όπως π.χ. η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βελτιωθεί "χαριστικά" η οικονομική κατάσταση του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές».

Στην κοινή απάντησή του, ο Χοακίν Αλμούνια, αφού επιβεβαιώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων», δηλώνει ότι «οι εντολοδόχοι παρακολούθησης που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων».

Λέει παράλληλα ότι «ο ρόλος της Επιτροπής δεν έγκειται στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικές ενισχύσεις, στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη», αρνούμενος ουσιαστικά να απαντήσει στην ουσία των ερωτήσεων των δύο ευρωβουλευτών.

«Μετά τη ρητή ομολογία της Κομισιόν ότι τα χαριστικά δάνεια που έλαβαν από τις Τράπεζες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα πληρώνει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων βρίσκονται εκτεθειμένες στα μάτια του ελληνικού λαού», αναφέρει σε δήλωσή του για το θέμα ο Νίκος Χουντής και συμπληρώνει, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για την «Ελιά» ότι: «δεν είναι δυνατόν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, τη στιγμή που σκηνοθετούν τη σύλληψη διαφόρων ‘επωνύμων’ με χειροπέδες, για να δείξουν ότι δήθεν γίνονται διώξεις για φοροδιαφυγή ή για χρέη προς το Δημόσιο, να ετοιμάζονται σαν του κοινού ποινικού δικαίου, να αλλάξουν τα ονόματά τους για να ξεφορτωθούν τα τεράστια ποσά, δανεικά κι αγύριστα, που έλαβαν από τις Τράπεζες, σε βάρος των ελλήνων πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΝΔ χρωστούσε και περισσότερο από μισό εκατ. στη ΔΕΗ από ανεξόφλητους λογαριασμούς και χαράτσι. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει κατατεθεί δύο φορές ερώτηση στη Βουλή από την βουλευτή των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, με την απάντηση στην πρώτη ερώτηση να είναι ασαφής, αφού όπως επισημαινόταν, τα στοιχεία ήταν απόρρητα και δεν μπορούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα. Η δεύτερη ερώτηση της βουλευτή, δεν έχει απαντηθεί ακόμη, σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάθεσή της.

Από το koutipandoras