Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Η απαγόρευση Αλιείας στη Κρήτη, τα χημικά της Συρίας και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς....

UPDATED
Προχθές ο Καθηγητής Β. Πισσίας και μέλος της Πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" 'έδωσε συνέντευξη στο Ράδιο 9,84 και την Αγγελική Δουλγεράκη με κύριο θέμα την απαγόρευση της Αλιείας νοτιοδυτικά της Κρήτης την οποία την συνέδεσε με το θέμα της καταστροφής (υδρόλυσης) των χημικών της Συρίας, τον χρόνο ανακοίνωσης της απαγόρευσης (λίγο πριν τις Ευρωεκλογές) και άλλα τινά.
 
Ποια είναι όμως η αλήθεια για την απαγόρευση;...
  • "Απαγορεύεται η αλιεία τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ - ΙΟΥΛΙΟ - ΑΥΓΟΥΣΤΟ και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ εκάστου έτους Β.Δ. 917/66 καθώς και από από 24 έως και 31 Δεκεμβρίου και από 24 έως και 31 Μαΐου κάθε έτους Αριθμ.. 271/2576 Απόφαση.
  • Η χρήση της άδειας αλίευσης στα διεθνή, με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» απαγορεύεται στη γεωγραφική υποπεριοχή (GSA) 20, 22, 23 της ΓΕΑΜ ως εξής: 
  • Απαγορεύεται η χρήση των διχτυών τράτας εντός των 3 ν.μ. από την ακτή ή σε βάθος μικρότερο των 50 m στην περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε μικρότερη απόσταση από την ακτή και οπωσδήποτε εντός του 1,5 ν.μ. από την ακτή, ανεξαρτήτως βάθους. ΚΑΝ ΕΚ 1967/2006
  • Απαγορεύεται η αλιεία µε δίχτυα τράτας πάνω από βυθούς µε θαλάσσια βλάστηση, ιδίως Posidonia oceanica ή άλλα θαλάσσια φανερόγαµα. ΚΑΝ ΕΚ 1967/2006
  • Απαγορεύεται η αλιεία µε δίχτυα τράτας πάνω από κοραλλιογενή ενδιαιτήµατα και ασβεστοφυκικούς βυθούς. ΚΑΝ ΕΚ 1967/2006
  • Απαγορεύεται η χρήση διχτυών τράτας σε βάθη µεγαλύτερα των 1000 m.ΚΑΝ ΕΚ 1967/2006
  • Τα αλιεύµατα µηχανοτρατών βυθού εκφορτώνονται και διατίθενται στο εµπόριο για πρώτη φορά µόνο στους εκάστοτε λιµένες που καθορίζονται από τα κράτη µέλη. ΚΑΝ ΕΚ 1967/2006
  • Τα ελάχιστα μεγέθη ματιών διχτυών που χρησιμοποιούνται για το δίχτυ τράτας πρέπει να είναι
    • α) τετράγωνα 40mm στο σάκο ή
    • β) κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος του πλοιοκτήτη, δίχτυ με ρομβοειδή μάτια 50 mm με πιστοποιημένη επιλεκτικότητα αναλόγως του μεγέθους ισοδύναμη ή μεγαλύτερη εκείνης των διχτυών που αναφέρονται στο στοιχείο α. 
  • Τα αλιευτικά σκάφη επιτρέπεται να χρησιμοποιούν και να φέρουν επ’ αυτών μόνο έναν από τους δύο τύπους διχτυών. ΚΑΝ ΕΚ 1967/2006 (όπως τροποποιήθηκε με τον ΚΑΝ ΕΕ 1343/2011)"
Συνοδευτικά στα παραπάνω σας παραθέτω και και την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
  
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
  
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
  
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
  
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη."
  
Επειδή το θέμα της καταστροφής (υδρόλυσης) των χημικών της Συρίας είναι ένα Περιβαλλοντολογικό ζήτημα Παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καλό θα ήταν όσοι θέλουν να συμβάλουν στην αποτροπή του να είναι μαζί μας ειλικρινείς, μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και εμείς θα είμαστε μαζί τους.
Vegetius
  
Από logiastarata

«Απαγορεύουν το ψάρεμα στη Μεσόγειο για να φέρουν τα χημικά»
Εξελίξεις στο θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας
Για τις εξελίξεις στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας μίλησε στον CandiaNews ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα». Όπως αποκάλυψε, δύο μέρες πριν τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται για δύο μήνες η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η αλιεία απαγορεύεται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου. Είναι ακριβώς το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray.

Όπως ανέφερε ο κ. Πισσίας, η ομάδα των ακτιβιστών που θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο Cape Ray είναι έτοιμη και αυτή τη φορά θα έχουν μαζί τους και τους αλιείς της περιοχής,  πραγματώνοντας την ιδέα του «κοινωνικού ακτιβισμού».

Ακούστε τι είπε στη συνέντευξή του:

Από candianews