Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παραιτήθηκε ο Κουβέλης από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ

Την παραίτησή του στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος υπέβαλε ο Φώτης Κουβέλης, μετά τον καταποντισμό που υπέστη η ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές και υπό την έντονη δυσαρέσκεια και τις γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος.

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:...

“Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ.

Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες.

Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις”.

Τα όργανα στη ΔΗΜΑΡ άρχισαν αμέσως μετά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, οπότε και ο ίδιος ο Φ.Κουβέλης προανήγγειλε εσωτερικές διεργασίες.

Την επομένη των εκλογών ο Σπύρος Λυκούδης, που κατά καιρούς έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τις επιλογές του αρχηγού του κόμματος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του με την κεντρική γραμμή της ΔΗΜΑΡ και ανέφερε πως έχει πολιτική απόσταση από τον κ. Κουβέλη, καθώς του καταλογίζει πολλά λάθη.

Και ο Ν.Τσούκαλης όμως παρενέβη τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν τόσο καταλυτικό που πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ειλικρίνεια όσον αφορά “το μέλλον της ΔΗΜΑΡ και το ρόλο που θα παίξει ή δεν θα παίξει στις πολιτικές εξελίξεις”.

Τη σκυτάλη χθες πήραν και άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος σε δηλώσεις του στο Βήμα FM ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Φ.Κουβέλη. "Αν ήμουν στη θέση του Φώτη Κουβέλη, θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή. Μπορεί να θεωρεί ότι δεν πρέπει να φύγει από το σπίτι του ο ίδιος. Κι εγώ, δεν του ζητάω να παραιτηθεί" δήλωσε ο βουλευτής.

"Η ΔΗΜΑΡ είναι και δικό μου σπίτι, μαζί την κάναμε και άλλοι ήταν που είδαν φως και μπήκαν", σημείωσε ακόμα, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου Χρ. Μαχαίρα.

“Εννοεί, φαντάζομαι, ότι η κατάσταση στη Δημοκρατική Αριστερά ήταν ιδανική και εγώ σκέφτηκα να την εκμεταλλευτώ... Εν πάση περιπτώσει... Ανέλαβα την εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ σε μια δύσκολη περίοδο και εγκατέλειψα τη δημοσιογραφία γιατί ήθελα να συμβάλλω με τις μικρές μου δυνάμεις στην ανασυγκρότηση της. Θέλω να πω στον φίλο μου τον Γρήγορη ότι δεν είδα κανένα "φως", γιατί ο ίδιος είχε φροντίσει να σπάσει τις λάμπες...”, ήταν η απάντηση του κ. Μαχαίρα.

"Ζήτησα από τον Φώτη Κουβέλη να είναι περισσότερο αυτοκριτικός στις δηλώσεις του μετά τις εκλογές", δήλωσε άλλωστε ο Δ. Χατζησωκράτης στο Mega.ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος εκτιμά ως τρία βασικά σφάλματα την αποχώρηση από την κυβέρνηση λόγω της ΕΡΤ, το παράθυρο συνεργασίας που άνοιξε η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την άρνηση συζήτησης με τους «58» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, την ίδια ώρα που «επιλέξαμε να συζητούμε με ό,τι πιο παλαιοκομματικό είχε 'ξεβράσει' το ΠαΣοΚ».

Από Enet, μοντάζ Γρέκι