Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Του ’γινε το ΠΑΣΟΚ… βραχνάς

Aποστάσεις από τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγ. Βενιζέλο επιχειρεί να πάρει ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να μην τον συμπαρασύρει στην κρίση, στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ μετά και τις αποκαλύψεις των «F.T.»

Με το άγχος του ΠΑΣΟΚ κινείται πλέον ο Αντ. Σαμαράς. Η μετωπική σύγκρουση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες, δεν μπορεί να βγάλει τον εταίρο του, Ευάγγ. Βενιζέλο, από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Το δημοσίευμα των «Financial Times» για το παρασκήνιο της παραίτησης του Γ. Παπανδρέου (βλ. ρεπ. σελ. 4-5) και την επιλογή Παπαδήμου στην οποία έστερξε η Ν.Δ., ενέτεινε...
τον εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου.

Χωρίς διάψευση

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν η δήλωση Παπανδρέου δεν άφησαν περιθώρια διάψευσης στην κυβέρνηση. Το ερώτημα που απασχολεί τώρα το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι τι άλλο μπορεί να συμβεί μέχρι τις ευρωεκλογές και όχι την επόμενη ημέρα. Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να πάρει διακριτές αποστάσεις από τον κυβερνητικό του εταίρο. Tο ζήτημα δεν είναι πλέον η σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά η εκλογική διάσωση της Ν.Δ.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι «είναι αδύνατον να καταφέρει να συσπειρωθεί στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες».

Η κρίση που έβλεπαν ότι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές έχει ήδη αρχίσει. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, η μόνη επιλογή που έχει η Ν.Δ. είναι να κρατηθεί μακριά ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η κρίση είναι κυβερνητική. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε χθες σε σειρά παρεμβάσεων σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

Το πρωί συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τους φοιτητές που διακρίθηκαν στον μαθηματικό διαγωνισμό της ΝΑ Ευρώπης και τους καθηγητές τους. Το μεσημέρι απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα την κοινωνική αλληλεγγύη και το έργο της Εκκλησίας και υποσχέθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση με 281 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 για το πρόγραμμα τροφίμων και ειδικής βοήθειας.

Το βράδυ επισκέφθηκε τη Λαμία όπου μίλησε σε κομματικό ακροατήριο, στη συνάντηση γυναικών και κατόπιν στα στελέχη της Ν.Δ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

«Νέα Ελλάδα δεν είναι εκείνοι που θέλουν να μας επιστρέψουν στο τέλμα από το οποίο μόλις με επιτυχία ξεκολλήσαμε», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Μήνυμα από εργοτάξιο

Η δυσκολία της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στην επιλογή του πρωθυπουργού να στείλει μήνυμα και από το εργοτάξιο της εθνικής οδού για την παράκαμψη της Στυλίδας, λέγοντας: «Αφήνουμε την κρίση πίσω και προχωράμε, δημιουργώντας και δουλεύοντας με σταθερά βήματα μπροστά. Το «πίσω» τελείωσε. Πάμε μπροστά». Την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τα κυβερνητικά στελέχη, επιμένοντας να εγκαλούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Μ. Γλέζου.

Πλην όμως η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερα και οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών δηλούν ότι η όποια αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ. οφείλεται εν πολλοίς στην αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.

Εμφύλια τζαρτζαρίσματα

Ετσι ερμηνεύουν στη Ν.Δ. και τις επικριτικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδη που χαρακτήρισε τα τηλεοπτικά σποτ με πρωταγωνιστή τον κ. Σαμαρά ότι διέπονται από υποκρισία, παραπλάνηση και κοροϊδία, αποφεύγοντας όμως κάθε δημόσια τοποθέτηση.

Πάντως την τακτική αυτή σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη (Star) τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως ο κ. Βενιζέλος θα φύγει από την κυβέρνηση: «Νομίζω ότι ατύχησε με το δίλημμά του. Και το νομίζω, διότι αν αποχωρήσει λόγω χαμηλών ποσοστών της Ελιάς και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, τότε θα εξαλειφθεί από τον πολιτικό χάρτη».

Του Μπάμπη Αγρολάμπου από efsyn