Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Όταν δεν… έκλαιγε ο Μπούκουρας

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θυμίζει το παρελθόν του πρώην νταή της Χρυσής Αυγής, Στάθη Μπούκουρα: προστασία σε μαγαζιά, εντολές σε φασιστικές ομάδες, επιθέσεις σε μετανάστες, τραμπουκισμοί, πριν το κλάμα στη Βουλή.

«Τι απάντηση θα δώσω στα παιδιά μου που είμαι στη φυλακή;» κλαψούριζε ο χρυσαυγίτης Μπούκουρας στη Βουλή.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θυμίζει το παρελθόν του πρώην νταή: προστασία σε μαγαζιά, εντολές σε φασιστικές ομάδες, επιθέσεις σε μετανάστες, τραμπουκισμοί.
Δείτε το βίντεο:...
efsyn

Διαβάστε το αποκλειστικό θέμα της «Εφ.Συν.» για το παρελθόν της ΧΑ στα λημέρια του Μπούκουρα

Τους καίει το παρελθόν
Τον Ιανουάριο του 2006 δύο μέλη της Χρυσής Αυγής τραυμάτισαν σοβαρά 2 νεαρούς Ελληνες αναρχικούς στην Κόρινθο. Η επίθεση στον πρώτο νεαρό έγινε πισώπλατα, ενώ η ενέργεια ήταν δολοφονική αφού τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν να έχουν αποβεί μοιραία για τα θύματα της επίθεσης.

Τον Ιανουάριο του 2006 δύο μέλη της Χρυσής Αυγής τραυμάτισαν σοβαρά 2 νεαρούς Ελληνες αναρχικούς στην Κόρινθο

Τη διαχρονική σχέση Χ.Α.-ΕΛ.ΑΣ., κάποιες από τις πηγές της χρηματοδότησης της Χ.Α., την ατιμωρησία δραστών και υποκινητών από την εποχή ακόμα που το αυγό του φιδιού εκκολαπτόταν αποκαλύπτει ακόμα μία δολοφονική επίθεση της οργάνωσης το 2006 στην Κόρινθο, ισχυρό πυρήνα των νεοναζιστών στον οποίο ανήκει ο βουλευτής Ευστ. Μπούκουρας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2006 δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, με άνωθεν εντολές, επιτίθενται απρόκλητα με ναυτικές αλυσίδες και τραυματίζουν σοβαρά -κυρίως στο κεφάλι- δύο νεαρούς Ελληνες (αν έχει κάποια σημασία) αναρχικούς (έχει σημασία) που μοίραζαν κείμενο πολιτικού περιεχομένου (άσχετο με τη Χρυσή Αυγή) στον κεντρικό πεζόδρομο της Κορίνθου.

Ο… «χρηματοδότης»

Είχαν ειδοποιηθεί από καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος ήταν ένας από τους 3-4 βασικούς χρηματοδότες της οργάνωσης στην Κόρινθο, η οποία εκείνο το διάστημα ήταν γνωστή ως «Πατριωτική Συμμαχία».

Η επίθεση στον πρώτο νεαρό έγινε πισώπλατα, ενώ η ενέργεια ήταν δολοφονική αφού τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν να έχουν αποβεί μοιραία για τα θύματα της επίθεσης. Οι δράστες, οι οποίοι φώναζαν προπαγανδιστικά ότι «αυτοί καίνε την ελληνική σημαία», κλοτσούσαν και έβριζαν τους νεαρούς και καταδίωξαν τον έναν με μανία ακόμα και όταν αυτός ήταν αιμόφυρτος.

Ενα από τα θύματα ύστερα από λίγο καιρό πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου συνάντησε τον διοικητή παρέα με τους αρχιφασίστες χρηματοδότες. Οι τελευταίοι είπαν στο θύμα: «Ας δώσουμε ένα τέλος εδώ. Μην κάνετε τίποτα και εμείς θα διακόψουμε τη χρηματοδότησή τους». Διώξεις ασκήθηκαν μόνον όταν υποβλήθηκαν μηνύσεις από τα θύματα και όχι αυτεπάγγελτα. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε έπειτα από αρκετές μέρες και ουδέποτε κλήθηκαν τα θύματα να αναγνωρίσουν τον γνωστό-άγνωστο δράστη. Πρόκειται για ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» τότε της Χρυσής Αυγής με το παρατσούκλι «Εύζωνος», επικεφαλής των παλαιών της γραφείων στην Κόρινθο, ο οποίος «άνοιξε» δύο κεφάλια, φορώντας καπέλο με σβάστικες, δεν συνελήφθη ποτέ, έχοντας από την πρώτη στιγμή την ανοχή της αστυνομίας, όπως και κάποια ηγετικά στελέχη της Χ.Α. στην περιοχή, οι οποίοι έδωσαν και την εντολή της επίθεσης.

Στον συνεργό του, ένα τοξικοεξαρτημένο παιδί τότε, που η οργάνωση χρησιμοποίησε και στη συνέχεια άφησε απροστάτευτο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μονάχα λίγων μηνών σε δίκη που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2010. Στα πρακτικά της απόφασης δεν αναγράφτηκε ποτέ το όνομα Χρυσή Αυγή παρά τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Η Χρυσή Αυγή ουδέποτε πήρε αποστάσεις από την εν λόγω δολοφονική επίθεση, ούτε αρνήθηκε ότι έγινε από μέλη της, παρά την πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο και στην «Ελευθεροτυπία» της εποχής, όπου γινόταν ξεκάθαρη αναφορά για εγκληματική ενέργεια χρυσαυγιτών. Ηταν τέτοια η κατακραυγή όμως της τοπικής κοινωνίας που η Χ.Α., ηττημένη και απομονωμένη, έβαλε λουκέτο στα γραφεία της την ίδια χρονιά. Επανήλθαν στο προσκήνιο το 2011 και άνοιξαν τα γραφεία τους την άνοιξη του 2012.

Τι γνωρίζει άραγε για τους δράστες -μέλη της Χ.Α.- της δολοφονικής επίθεσης ο προστατευμένος μάρτυρας, που υπήρξε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην Περιφέρεια της Κορινθίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2012, όταν έφυγε αφού τσακώθηκε με τον βουλευτή Μπούκουρα; Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται πάντως «οργισμένα» παιδιά 18-25 ετών τότε να μιλούν απροκάλυπτα με περηφάνια για το γεγονός, στο οποίο εμπλέκονταν ως τσιλιαδόροι.


Του Κώστα Ζαφειρόπουλου από  efsyn

Διαβάστε σχετικά:

Άρση ασυλίας για τους χρυσαυγίτες βουλευτές
Ψηφοφορία στη Βουλή για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών, τέως και νυν, της Χρυσής Αυγής, με την απόφαση της Ολομέλειας να είναι θετική και για τους τέσσερις - Αίσθηση προκάλεσαν οι απουσίες και τα «κατά» και «παρών».

Την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Μίχου, Γερμενή, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη.

Για την άρση της ασυλίας του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου ψήφισαν υπέρ 183 βουλευτές, 25 κατά και 12 δήλωσαν «παρών», ενώ για την άρση της ασυλίας του Στάθη Μπούκουρα υπερψήφισαν 182 βουλευτές, ενώ 26 την καταψήφισαν και 12 δήλωσαν «παρών».

Για τους βουλευτές Μίχο και Γερμενή, ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας τους 197 βουλευτές, 16 ψήφισαν κατά, ενώ 7 δήλωσαν «παρών».

Στη Βουλή οι χρυσαυγίτες βουλευτές

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, κατήγγειλε προσπάθεια σκευωρίας σε βάρος του από παρακρατικές δυνάμεις με προσέγγιση μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν εναντίον του ότι ήταν προστάτης της νύχτας και ότι υποσχόταν αμοιβή σε όσους θα κατέθεταν.

Πολιτική σκευωρία κατήγγειλε και ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής του κόμματός του.
Ο κ. Γερμενής υποστήριξε ότι μετά τις εθνικές εκλογές ο ο ελληνικός λαός θα πετάξει τον υπουργό Δικαιοσύνης στον «κάλαθο των αχρήστων».
Ο κ. Γερμενής απευθύνθηκε ονομαστικά στον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας ότι μετά τις εθνικές εκλογές ο ίδιος θα είναι ξανά βουλευτής ενώ «ο ελληνικός λαός θα έχει πετάξει τον κ. Αθανασίου στον κάλαθο των αχρήστων».

Ο ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με εγκληματικές ενέργειες, είπε όμως ότι υπήρξε παρατηρητής παράνομων ενεργειών, είχε αποστασιοποιηθεί, προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί νωρίτερα, αλλά φοβήθηκε για πράξεις εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του.
«Έτυχε και έγινα βουλευτής της Χρυσής Αυγής, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα», είπε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Στάθης Μπούκουρας.
«Κάποιοι γελάνε και με χλευάζουν» είπε συναισθηματικά φορτισμένος ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, αναφέροντας ότι είναι περήφανος που εκπροσωπεί τον λαό στο κοινοβούλιο. «Είμαι ένα λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 χρονώ, κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής και είμαι περήφανος γι' αυτό. Έρχονται τα παιδιά μου στη φυλακή και τα βλέπω μία ώρα την εβδομάδα και με ρωτάνε “γιατί είσαι στη φυλακή” και τα κοιτάω στα μάτια και δεν ξέρω τι να πω. Γιατί είμαι φυλακή, πείτε μου! Δεν έδωσα ποτέ δικαίωμα εδώ μέσα. Έτυχε και έγινα βουλευτής της Χρυσής Αυγής, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα. Με λεξοτανίλ και με λαντόζ», είπε.

efsyn