Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καταργούνται ειδικότητες των ΕΠΑΛ

Συνολικά 2.472 καθηγητές τεχνολογικών ειδικοτήτων που υπηρετούν σήμερα σε επαγγελματικά λύκεια θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις, αποτελώντας την «προσφορά» του υπουργείου Παιδείας στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι η απόφασή του, η τεχνολογική-επαγγελματική εκπαίδευση να συνεισφέρει αποκλειστικά στο πρόγραμμα, θα συνδεθεί με τις αλλαγές που θα γίνουν από την επόμενη σχολική χρονιά στα επαγγελματικά λύκεια, όπου σήμερα υπάρχουν...
πλεονάζοντες καθηγητές ειδικοτήτων και υπερβολικά πολλές -συνολικά 110- ειδικότητες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

- Στα νέα επαγγελματικά σχολεία θα διατηρηθούν οι 64 ειδικότητες και οι 46 θα καταργηθούν. Από τους συνολικά 2.472 εκπαιδευτικούς (οι επιμέρους αριθμοί ανά ειδικότητα παρουσιάζονται στον ανωτέρω πίνακα), περίπου 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις.

- Το 55% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα έχει ειδικότητες του τομέα υγείας. «Γεγονός που προμηνύει την αξιοποίησή τους και την επαναπρόσληψή τους στις υπηρεσίες του σχετικού υπουργείου τους προσεχείς μήνες», όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας.

- Περισσότερο από το 35% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν πλέον να το ασκήσουν.

- Από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας έχουν εξαιρεθεί τρεις ομάδες: εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής, εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας, εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.

- Ολοι οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα, εάν δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν, θα απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.

- Περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες θέσεις. Από αυτούς, οι 4.933 είναι καθηγητές της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης και θα μεταταχθούν σε κενές οργανικές θέσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για καθηγητές ειδικοτήτων Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών.

- Προβλέπεται υποχρεωτική μετάταξη σε 2.500 κενές διοικητικές θέσεις υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, καθώς και δημοσίων ΙΕΚ, εκπαιδευτικών που σήμερα είναι αποσπασμένοι σε άλλους φορείς ή πλεονάζουν στα σχολεία.

- Από τον Μάρτιο έχουν σταλεί στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης όλες οι περιπτώσεις καθηγητών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχουν ωράριο. Βέβαια, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν ξεπερνούν τους 500, δηλαδή το 0,30% των εκπαιδευτικών.

Του Αποστολου Λακασα από kathimerini