Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ο Σαμαράς στη γυάλα του...

Σε διακαναλικό τηλεοπτικό διάγγελμα μετέτρεψε ο Σαμαράς τη διακαναλική συνέντευξη που εδικαιούτο σύμφωνα με τις αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής. Επί ώρες κατέλαβε τον δημόσιο χώρο, εισέβαλε στα σπίτια μας την πιο prime time ώρα της τηλεόρασης χθες το βράδυ, εξόρισε τα δελτία ειδήσεων και υποχρέωσε τους πολίτες να υποστούν την κυβερνητική προπαγάνδα για...
τον αναπτυξιακό παράδεισο που έρχεται. Πρόκειται για ολοκληρωτική αντίληψη, που ευτελίζει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών. Και προστίθεται στην επίμονη άρνηση του Σαμαρά να δεχτεί να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό debate. Στην ίδια γραμμή και ο νεοπροστατευόμενός του υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος χθες αρνήθηκε να συμμετάσχει σε debate με τον Γ. Σακελλαρίδη στο Mega. O πρωθυπουργός αισθάνεται σίγουρος μόνο στον ατέλειωτο μονόλογό του, και μάλιστα σε εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου, με περιορισμένης και ελεγχόμενης σύνθεσης ακροατήρια.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει αυτή την εβδομάδα τις μεγάλες ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις (χθες η συγκέντρωση στην Πάτρα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Ιουνίου του 2012), προσδίδοντας δημοκρατικό και συμμετοχικό χαρακτήρα στην προεκλογική εκστρατεία του. Η κοινωνία παρακολουθεί δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές συμπεριφορές, που αντανακλούν τη διαφορά πολιτικής αντίληψης και ψυχολογίας. Ο Σαμαράς φοβάται τις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται τη δημοκρατία.

Δεν είναι μόνον ο φόβος της αδειανής πλατείας που σπρώχνει τον πρωθυπουργό σε κλειστές συγκεντρώσεις και σε τηλεοπτικά διαγγέλματα υπό την προστασία της φιλικής του διαπλοκής. Είναι κυρίως η αδυναμία του να διατυπώσει πολιτικό λόγο που να απαντά στις κοινωνικές αγωνίες. Και αυτογελοιοποιείται... Χθες, ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν 770.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020! Είναι ο ίδιος ο οποίος με τα Μνημόνια προκάλεσε την κοινωνική καταστροφή των 1,6 εκατ. ανέργων. Είναι αυτός που ειρωνευόταν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι το 2009 είχε μιλήσει για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε μια τετραετία.

Δεν ήταν η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών εκείνη στους οποίους απευθυνόταν χθες ο τηλεοπτικός Σαμαράς. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του αφορούσαν "δωράκια" προς τους έχοντες: μείωση της φορολογίας κεφαλαίου!

Χθες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με δεύτερες σκέψεις σχετικά με το δίλημμα των εκλογών. Μέχρι πρότινος επεκαλείτο την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας για να εκβιάσει τη χαλαρή ψήφο των οπαδών του. Τώρα διαπιστώνει ότι ο εκβιασμός γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον του και απειλεί τους πολίτες πως ό,τι κι αν ψηφίσουν, αυτός θα παραμείνει πρωθυπουργός. Πρόκειται για κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά ενός ψευδο-αυτοκρατορικού προσώπου, το οποίο δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι ο βασιλεύς είναι γυμνός. Θα το καταλάβουν, αυτός και ο μειοψηφικός κυβερνητικός συνεταίρος του, την Κυριακή το βράδυ!

Στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσουν ελπίδα και θα δώσουν δύναμη πολίτες από διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές καταγωγές, θύματα του Μνημονίου, που συνειδητοποιούν το κοινωνικό τους συμφέρον και υπερβαίνουν διχαστικά πολιτικά διλήμματα του παρελθόντος. Καμιά εικονική πραγματικότητα, κανένας τηλεοπτικός μονόλογος δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τους πολίτες από το να κάνουν αυτή την Κυριακή το δεύτερο βήμα.

Από avgi, μοντάζ Γρέκι