Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ζάππειο 4 από τον Σαμαρά

O πρωθυπουργός, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των 2 κομμάτων της συγκυβέρνησης, έδωσε χτες υποσχέσεις για εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, φορολογικές ελαφρύνσεις, αύξηση των επενδύσεων και διάφορες ακόμη παροχές.

Υποσχέσεις σε όλους έδωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσίασε χθες, σε μία προσπάθεια να ανεβάσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά και...
του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

Τα μηνύματα του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών, παρά την ικανοποίηση που δείχνει το μέγαρο Μαξίμου, έχουν πολλές ασάφειες και ο κίνδυνος να αποδοκιμαστεί έντονα η κυβερνητική πολιτική είναι μεγάλος.

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δημιουργηθούν 550.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ομιλία έγινε σε απευθείας μετάδοση από τα τηλεοπτικά κανάλια, αντί της διακαναλικής συνέντευξης, που δικαιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα.

Την ώρα των δελτίων

Η παρουσίαση άρχισε λίγο πριν από τα δελτία των 8 και το Μουσείο Μπενάκη ήταν κατάμεστο από στελέχη της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ. Παράλληλα με τις θέσεις εργασίας, οι οποίες προοπτικά σε μία επταετία είπε ότι θα γίνουν 770.000, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις, αύξηση των επενδύσεων και την υλοποίηση του περιβόητου σχεδίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πιλοτικά από φέτος.

Είχε προηγηθεί η εξαγγελία δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ταμείου επενδύσεων που θα αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο, με αρχικά κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και πάλι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν θα στηρίζεται σε έναν σοβιετικού τύπου σχεδιασμό, όπου το κράτος καθόριζε τα πάντα και στο τέλος έπεφτε σε όλα έξω» και επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω». Η τακτική του σκοτσέζικου ντους θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές, με υποσχέσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και κλιμάκωση των επιθέσεων προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση του διλήμματος που βάζει η κυβέρνηση προς το εκλογικό σώμα και ιδίως προς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

«Για να μπορέσει να προχωρήσει ομαλά η αποστολή που έχουμε, να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Αν δημιουργηθεί μια εντύπωση διεθνώς ότι η Ελλάδα αποσταθεροποιείται, ότι υπάρχει πολιτική αναταραχή, ότι υπάρχει ενδεχόμενο ανατροπών τότε θα δείτε και το επενδυτικό ενδιαφέρον να ακυρώνεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο Mega. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών, λέγοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι στην ψήφο της Κυριακής οι Ελληνες πολίτες θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα».

Στην ίδια πλάστιγγα

Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών θα μπουν στην ίδια πλάστιγγα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το συμπέρασμα για την κυβέρνηση θα είναι θετικό. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αρνητικό σε βαθμό που να οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυβερνητικής ευστάθειας», σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες.

Η επιμονή στο δίλημμα της αβεβαιότητας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει επενεργήσει αρνητικά στην αντιπολίτευση, όμως δεν έχει αποδώσει θετικά για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις αναγνώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών και τις μετρήσεις που έχει η επιτροπή εκλογικού αγώνα της Ν.Δ., υπάρχει ένα ποσοστό απροσδιόριστης ψήφου που είναι της τάξεως των 10 μονάδων και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην αποχή και την ψήφο ανοχής στη Ν.Δ. με τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γρίφος όμως είναι και η έκταση των διαρροών προς την Ακροδεξιά. Τα ποσοστά που κατέγραψαν οι υποψήφιοι της Χ.Α. στις περιφερειακές εκλογές προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη στο επιτελείο της Ν.Δ. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα αυξηθούν στις κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις, ειδικά για την Αττική και μάλιστα τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου από efsyn, μοντάζ Γρέκι