ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΡΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΤτΕ ΕΦΕΡΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Με αεροπλάνα, χωρίς βαπόρια, ήρθαν τα λεφτά τον Ιούνιο του 2012 |
Tον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος στην παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και κυρίως στο να διατηρηθεί η ομαλότητα και να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι καταθέτες, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, αναδεικνύει το άρθρο των «Financial Times».
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει τη μάχη χαρακωμάτων που έδωσε κάτω από πλήρη μυστικότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, με ειδική ομάδα έκτακτης ανάγκης τόσο για την επιθεώρηση (σε real time) της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών όσο και για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ρευστό...
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει τη μάχη χαρακωμάτων που έδωσε κάτω από πλήρη μυστικότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, με ειδική ομάδα έκτακτης ανάγκης τόσο για την επιθεώρηση (σε real time) της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών όσο και για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ρευστό...
όλων των τραπεζών και των ΑΤΜ μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Financial Times»:
«Κάθε εργάσιμη ημέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2009, η διοίκηση της ΤτΕ συγκαλούσε μια μικρή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που ειπώθηκε στις 15 Ιουνίου 2012 ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμό. Την Παρασκευή (πριν από τις βουλευτικές εκλογές -τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα) η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Ηταν η μέρα που "τραβήχτηκαν" πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή το περίπου 1,5% του ΑΕΠ».
Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα. «Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μια κανονική τραπεζική κρίση», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γ. Προβόπουλος. Με τον ρυθμό αυτό η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο μέρες.
»Το δημοσίευμα αναδεικνύει το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, καθώς δεν θα ήταν μόνο η κυβέρνηση που θα έμενε από ρευστό. Οπως είναι γνωστό, εκείνη την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνταν από τον έκτακτο δανεισμό της κεντρικής τράπεζας για να παραμένουν «ζωντανές» γιατί ο ιδιωτικός τομέας είχε σταματήσει να δανείζει.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να πάρουν αυτά τα δάνεια οι τράπεζες έπρεπε να παράσχουν κάποιο είδος εγγύησης, που για τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης σήμαινε κρατικά ομόλογα. Αυτά τα ομόλογα θα ήταν άχρηστα σε περίπτωση σκληρής χρεοκοπίας, οπότε τα δάνεια θα κόβονταν. Χωρίς έκτακτη ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία».
Εσωσε την παρτίδα
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι «Financial Times» στο δεύτερο μεγάλο σύμπτωμα που θα προκαλούσε κατάρρευση του συστήματος και δεν είναι άλλο από τις μαζικές τραπεζικές αναλήψεις. Σε αυτό το σημείο φάνηκε ο κομβικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα:
«Από τις αρχές του 2009, οι ελληνικές αρχές είχαν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία ένα τραπεζικό τροχάδην σε αργή κίνηση, όπου οι καταθέσεις είχαν μειωθεί από 245 δισ. ευρώ σε λιγότερα από 174 δισ. τις παραμονές των εκλογών του 2012. Σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, το ένα τρίτο αυτών των κεφαλαίων εξήλθε από τη χώρα, ένα τρίτο δαπανήθηκε για τη συντήρηση του βιοτικού επιπέδου που κατέρρεε και ένα τρίτο είχε κρυφτεί σε στρώματα με τον φόβο ότι τα ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές αν μείνουν στις τράπεζες».
Υπό τον Γ. Προβόπουλο, η ΤτΕ έφτασε μέχρι να φέρνει αεροπορικώς επιπλέον ευρώ από άλλες χώρες της Ε.Ε. για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ακόμα μεγαλύτερες αναλήψεις. Επιβλήθηκε μια νέα... συνήθεια: Αν ερχόταν ένας Ελληνας καταθέτης και ζητούσε μεγάλη ανάληψη, του έλεγαν να επιστρέψει την επόμενη ημέρα. Για τους Ελληνες κεντρικούς τραπεζίτες, είχε μεγάλη σημασία να υπάρχει ρευστό την επομένη που θα επέστρεφε. «Τι θα γινόταν αν έμπαινε ένας καταθέτης και ζητούσε τα χρήματά του και του απαντούσαν: Λυπάμαι, δεν έχουμε τόσο ρευστό;»
Το θηριώδες εκπληκτικό ποσό των 28,5 δισ. ευρώ σε νέα χαρτονομίσματα διοχετεύτηκε στην Ελλάδα στο διάστημα πριν από τις εκλογές του 2012. Μιλάμε για το 15% του ΑΕΠ...
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου