Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα ΜΑΤ βγήκαν στις αγορές

ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΩΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Εργαζόμενοι: Εως 15 μήνες απλήρωτοι οι εμποροϋπάλληλοι 
Eμποροι: Ικανοποιητική κίνηση μόνο στις τουριστικές περιοχές. Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν στην Ερμού οι εμποροϋπάλληλοι που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και είχαν συγκεντρωθεί χθες από τις 11 το πρωί, στην Ερμού.

Τα πανό που είχαν ξεδιπλώσει οι διαδηλωτές (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και πρωτοβάθμια σωματεία) κατά μήκος του δρόμου, και η φραστική παρεμπόδιση -όπως λέγεται- καταναλωτών που ήθελαν να μπουν στα καταστήματα, ήταν η αφορμή για να επέμβουν...
οι αστυνομικές δυνάμεις λίγο μετά τη 1 μ.μ.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που... βγήκαν στις αγορές, απώθησαν τους διαμαρτυρομένους με ρίψη δακρυγόνων προς την Καπνικαρέα και στη συνέχεια παρέμειναν στην περιοχή, όπου άνοιξαν και τα καταστήματα που είχαν κατεβάσει νωρίτερα ρολά χαμηλά στην Ερμού. Κατά τη διάρκεια της έντασης δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ιδιοκτήτρια καταστήματος κατήγγειλε ότι νεαρός της έσπασε με καδρόνι τη βιτρίνα του καταστήματός της.

Αντιπαράθεση

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Θάνος Βασιλόπουλος, επισήμανε πως υπάρχουν σήμερα εμποροϋπάλληλοι μέχρι και 15 μήνες απλήρωτοι, τονίζοντας ότι η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δεν αυξάνει το τζίρο, αλλά προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η κίνηση είναι αυξημένη», χαρακτηρίζοντας πετυχημένο πείραμα το άνοιγμα των καταστημάτων αυτή την Κυριακή. «Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές, αυτή τη φορά, κρατούν και σακούλες με ψώνια και ακόμη δεν έχει πληρωθεί το Δώρο του Πάσχα...», πρόσθεσε.

Μήνυμα στο twitter για όσα συνέβησαν στην Ερμού έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των τραμπουκισμών σε βάρος εργαζομένων-καταναλωτών και την περιφρούρηση της νόμιμης εργασίας τη λέει... "καταστολή"!», έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι ήταν η εμπορική κίνηση σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα και της έναρξης νωρίτερα της τουριστικής περιόδου.

«Οι εικόνες στο κέντρο της Αθήνας δεν αρέσουν και δεν ωφελούν κανέναν. Ας μη γυρίσουμε πίσω, ας τις ξεχάσουμε και ας επικεντρωθούμε στη δουλειά της πασχαλινής αγοράς που την έχουμε μεγάλη ανάγκη», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την κίνηση στην αγορά την Κυριακή των Βαΐων. Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ακόμη ότι για το σημερινό τζίρο των εμπορικών καταστημάτων δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αφού αυτή είναι η πρώτη Κυριακή των Βαΐων με ανοικτά τα μαγαζιά και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «εάν θεωρήσουμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ουσιαστικά η εορταστική πασχαλινή κίνηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν λίγοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι, αφού στην καλύτερη περίπτωση η κατανάλωση κινήθηκε στα περυσινά χαμηλά επίπεδα».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προκαλεί αύξηση του τζίρου στο εμπόριο. Πρόσθεσε, δε, ότι το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει κάτω από 10 εργαζομένους και απασχολεί το 80% του κόσμου της εργασίας.

Ακόμη επεσήμανε ότι με τις μειώσεις των μισθών δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, ο τζίρος δεν έχει αυξηθεί ούτε η ανεργία έχει μειωθεί και ότι η υιοθέτηση του μέτρου εξυπηρετεί μόνον τις μεγάλες πολυεθνικές του εμπορίου.

Τη χθεσινή κινητοποίηση στήριξαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για «την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας», τονίζονται τα εξής: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, δείχνει τον ακραίο αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό. Η καταστολή είναι το τελευταίο όπλο μιας κυβέρνησης που καταρρέει».

Στη Θεσσαλονίκη
Μέλη Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Οι διαμαρτυρόμενοι μοίρασαν έντυπο υλικό στους πολίτες που βγήκαν στην αγορά της πόλης για να κάνουν τα ψώνια τους, εκμεταλλευόμενοι την κυριακάτικη αργία.

«Οχι στο ωράριο των μονοπωλίων. Κυριακή - Αργία» έγραφε το πανό που ανήρτησαν μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, χθες από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους. Η Ενωση κάλεσε όλους τους εργαζομένους στο εμπόριο να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο.

«Οργανώνουμε κινητοποίηση σήμερα, επειδή θεωρούμε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα σημάνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Το μέτρο παίρνεται για να ενισχύσει τους μεγάλους του κλάδου, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και θα πλήξει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, καθώς δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στο κόστος λειτουργίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φρειδερίκη Τσιαμούρη.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς πραγματοποίησαν μέλη του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, τα οποία τόνισαν ότι οδεύει προς κατάργηση η αργία της Κυριακής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυξάνονται θέσεις εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΩΡΟΥ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ από enet