Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πριν από τις εκλογές θυμήθηκαν τους άστεγους

Ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς αύξησης των αστέγων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου άμεσης βοήθειας που θα λειτουργήσει σε ενάμιση μήνα, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και της Χαριλάου Τρικούπη, που έκανε λόγο για παλαιοκομματισμό και «πρακτική Μαυρογιαλούρου».

Η κυβέρνηση έσπευσε προεκλογικά να εκμεταλλευτεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων, το οποίο θα λειτουργήσει σε μόλις ενάμιση μήνα.

Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με ιδιώτες και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο αρχικά η πρωτοβουλία...
αφορά την ανακαίνιση του Δρακοπούλειου Κέντρου στην πλατεία Βάθη, όπου θα στεγαστούν 80 άστεγοι από τους χιλιάδες που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας.

Στους άστεγους, που θα φιλοξενούνται μέχρι 20 ημέρες, θα παρέχεται σίτιση, ιατρική βοήθεια και κοινωνική μέριμνα. Μετά το 20ήμερο, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο Δημόσιο και θα διατεθούν γι” αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μετά την Αθήνα το πρόγραμμα θα επεκταθεί, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα.

Έντονη η αντίδραση (και) της Χαριλάου Τρικούπη

Στον… ύπνο έπιασε η «μονομερής» πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τους άστεγους το ΠΑΣΟΚ, καθώς ανώτατες πηγές του κόμματος άφηναν να διαρρεύσει χθες το βράδυ με έκδηλη ενόχληση ότι «ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παλαιοκομματισμό και με πρακτική μαυρογιαλούρου», ενώ παράλληλα συμπλήρωναν ότι τέτοιες ενέργειες «προσβάλλουν τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».

Για τη νέα ενδοκυβερνητική κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους -κατά τα άλλα αγαπημένους και «σφιχταγκαλιασμένους»- εταίρους, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς την παράμετρο των επικείμενων διπλών εκλογών που αυξάνει στο κατακόρυφο τον ανταγωνισμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποσπάσουν επικοινωνιακά οφέλη και… ψήφους από τους πολίτες, κάνοντας εμπόριο ελπίδας, με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση αίφνης νοιάζεται γι” αυτούς!

 Από efsyn

Κέντρο βοήθειας αστέγων εξάγγειλε ο πρωθυπουργός 
Στους αστέγους θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα. Δέσμευση Σαμαρά για δημιουργία άλλων τεσσάρων κέντρων σε πόλεις της χώρας. Η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τη δημιουργία ενός «πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Ανέργων» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του, στο μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιώαννη Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και την τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: αφενός το τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν, αφετέρου στη συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο τη δημιουργία του κέντρου αστέγων, ανακαινίζεται – με ιδιωτική δωρεά – το Δρακοπούλειο Κέντρο που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα, το οποίο σε περίπου ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Πώς θα λειτουργήσει το Κέντρο
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Ταυτόχρονα, στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα. Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.

Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ συμμετέχει και το υπουργείο Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα επόμενα βήματα

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως έχουν επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν άπορους πολίτες. Όπως είπε, το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα τεσσάρων κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.

efsyn