Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Σχέδιο πόλωσης από τον Σαμαρά

O πρωθυπουργός, ενώ περιμένει τις επόμενες κινήσεις στήριξης της κυβέρνησής του από τους δανειστές, ετοιμάζεται για σύγκρουση με τον Αλ. Τσίπρα εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα προσφέρει πόντους στη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Το πρόβλημα των σχέσεων της Ν.Δ. με τη Χ.Α. εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς...
στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Οσο καλά κι αν ήταν τα λόγια της καγκελαρίου Μέρκελ για την κυβέρνηση Σαμαρά, δεν φτάνουν για να επικαλύψουν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός περιμένει τώρα τα επόμενα βήματα των εταίρων, την επικύρωση της Eurostat στις 23 Απριλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα και αμέσως μετά μια θετική απόφαση του Eurogroup για την έναρξη της συζήτησης επί του χρέους. Παράλληλα όμως, στο εσωτερικό ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, θεωρώντας ότι η πόλωση μπορεί να δώσει πόντους στη Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου.

Η επίσκεψη Μέρκελ

Στην κυβέρνηση εκφράζουν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα προσβλέποντας σε άμεσα επικοινωνιακά οφέλη. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον τα εύσημα που έδωσε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα αμφισβήτησης για την πορεία του προγράμματος και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο. Παρότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έως τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, ενώ στελέχη του ΔΝΤ σπεύδουν να επισημάνουν ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς σε άρθρο του στην «Καθημερινή» επιμένει ότι «η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές διαψεύδει το “τρίτο μνημόνιο”».

Μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει άλλα μέτρα. Οι πιέσεις από την τρόικα για τη συμπλήρωση του πακέτου που ψηφίστηκε πρόσφατα με διατάξεις που χάθηκαν στη μετάφραση αναμένεται να εκδηλωθούν στην επόμενη επίσκεψη, τον Ιούνιο.

Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θέλει να φέρει στο προσκήνιο τις αλλαγές που σχεδιάζει για το πολιτικό σύστημα και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, θα μεγιστοποιηθεί η πίεση προς την αντιπολίτευση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο «για ανεύθυνη αντιπολίτευση» και για κάποιους που «έκαναν επάγγελμά τους την καταγγελία του μνημονίου» και «τώρα, αμήχανα σέρνονται από τις εξελίξεις».

Σε οξείς τόνους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι «είναι μετρημένες οι μέρες του». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί την ατζέντα της Χ.Α. και τον χαρακτήρισε επικίνδυνο γιατί στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές γίνεται αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

«Μέσα ή έξω από Ε.Ε.»

Ο σχεδιασμός της πόλωσης θα ενταθεί από την κυβέρνηση, με σαφή στόχο να ενισχυθεί το δίλημμα που θέτει ο κ. Σαμαράς «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση περιμένει το επόμενο διάστημα και άλλες δηλώσεις πολιτικής στήριξης, από τους υποψήφιους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ και Μ. Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών.

Οσον αφορά το οικονομικό κλίμα, ο κ. Σαμαράς αναμένει ότι τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναγγελία προγραμμάτων δανειοδότησης ως απόδειξη της σταδιακής ενίσχυσης της ρευστότητας που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Στις 5 Μαΐου, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση περιμένει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα δώσουν στον Γ. Στουρνάρα τη ρητή αναφορά επανεξέτασης των όρων βιωσιμότητας του χρέους. Από τη συζήτηση έχει βγει η αναδιάρθρωση. Και η μετακύληση όμως των τοκοχρεολυσίων προς τις ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι «άλλο ένα θετικό βήμα προς την έξοδο από την κρίση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αφήνεται δε να εννοηθεί ότι οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν στην Ε.Ε. θα καμφθούν «με την καλή δημοσιότητα που έχει επιτύχει η κυβέρνηση στα διεθνή μέσα».

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό ακολουθεί η παροχή του επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους στις 9 Μαΐου και αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει ομιλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις ευρωεκλογές. Η ευρωλίστα της Ν.Δ. αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο και ο πρωθυπουργός θα ανοίξει και επισήμως την προεκλογική αυλαία. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, το ψηφοδέλτιο δεν έχει κλείσει και συνεχίζονται οι συζητήσεις με πρόσωπα εκτός του κυβερνώντος κόμματος.

Τα ανοίγματα όμως που θέλει να σηματοδοτήσει ο κ. Σαμαράς δεν είναι τόσο ευκρινή, καθώς το πρόβλημα των σχέσεων της Ν.Δ. με τη Χ.Α. εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο τέως γενικός γραμματέας Π. Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real», προκάλεσε νέα ταραχή λέγοντας ότι δεν ήταν ο μόνος που είχε επαφές με τη Χ.Α. Διατυπώνει μάλιστα την άποψη για την ένωση της Ν.Δ. με τη Χ.Α. και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, υπολογίζοντας ότι τα ποσοστά τους με τα σημερινά δεδομένα αγγίζουν το 46%. «Αν ενωθούμε, θα κυβερνάμε για 50 χρόνια. Αλλιώς θα κυβερνά η Αριστερά» τονίζει ο κ. Μπαλτάκος, δηλώνει ότι του έγινε πρόταση από άλλο κόμμα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ενώ δέχτηκε προτροπές να ιδρύσει δικό του κόμμα.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Αύριο Τρίτη, διά στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανακοινώνεται επισήμως το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Τα ονόματα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής δεν είναι ηχηρά, παρότι για πρώτη φορά καθιερώνεται ο σταυρός προτίμησης για την εκλογή των υποψηφίων. Στόχος για τη Ν.Δ. είναι να εκλέξει τόσους βουλευτές, όσους διέθετε το κόμμα και στη νυν Ευρωβουλή, δηλαδή εφτά.

Βέβαιο είναι ότι η νυν επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος, Μαριέττα Γιαννάκου, δεν θα είναι και πάλι υποψήφια, όπως η ίδια ανακοίνωσε. Οπως βεβαίως δεν θα είναι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ . Κουμουτσάκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, αλλά και οι ευρωβουλευτές Κ. Πουπάκης και Γ. Τσουκαλάς. Αυτό σημαίνει ότι η Κ.Ο. του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι ούτως ή άλλως ανανεωμένη κατά περίπου 80%. Τα ονόματα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι ώρας είναι των βουλευτών Μ. Κεφαλογιάννη και Κ. Μουσουρούλη, που θα παραιτηθούν των εδρών τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο ενδεχομένως και αύριο, μετά την καθιέρωση του ασυμβίβαστου, καθώς και των δημοσιογράφων Μ. Μαυρομμάτη και Μαρίας Σπυράκη, των νυν ευρωβουλευτών του κόμματος Ρόδης Κράτσα και Νίκης Τζαβέλλα (που προσχώρησε στη Ν.Δ. από τον ΛΑΟΣ), αλλά και της πρώην βουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ, καθώς και του συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού Δ. Δαββέτα.

Α.Ε.Μ.
Από efsyn