Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι κότες που βρυχώνται

Mερικούς επιπλέον αυτοεξευτελισμούς εθνοπατέρων, όσο να πει κανείς, δεν μας τους στέρησε η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Πρόχειρα-πρόχειρα πάει ο νους του καθενός, λ.χ., στα διάφορα… ορνιθοπρεπή «ναι στο γάλα» όσων προηγουμένως δεν είχαν αφήσει κανάλι για κανάλι, όπου να μην διατρανώσουν κατηγορηματική και ανυποχώρητη αντίθεση στην επίμαχη ρύθμιση. Δεσμευόμενοι κιόλας ότι θα καταψηφίσουν ανυπερθέτως τη σχετική διάταξη –Κασσήδες, Μωραΐτηδες κ.α.

Μεταξύ αυτών, ξεχωριστό βραβείο ορνιθοπρέπειας...
–συνδυαστικό μάλιστα με βραβείο ορνιθοφροσύνης, θα έλεγα– αξίζει, νομίζω, στον Μάξιμο Χαρακόπουλο που λόγω γάλακτος παραιτήθηκε μεν από υφυπουργός, πλην όμως έδωσε στη συνέχεια την παστεριωμένη ψήφο του ως βουλευτής!.. Συλλεκτκό κομμάτι πολιτικής συμπεριφοράς ο άνθρωπος, ομολογουμένως.

Πάντως, το πρωτείο ορνιθοπρεπούς στάσης θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ανήκει στον Πρόεδρο της Βουλής. Στον Βαγγέλη Μεΐμαράκη που προτίμησε να συνεχισθεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου και να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, μολονότι μετά την αρχική πρόταση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα, κατατέθηκε κι εκρεμμούσε πλέον και πρόταση μομφής σε βάρος του! Δεν είπε «Ωπ! Για μισό! Πρώτα θα συζητηθεί η πρόταση μομφής σε βάρος του Προέδρου της Βουλής, και μετά θα γίνουν τα υπόλοιπα. Τώρα αμέσως! Ώστε, όσο είμαι εγώ αυτός ο Πρόεδρος, ό,τι είναι να γίνει εδώ μέσα, θα γίνει με ακέραιη την προϋπόθεση κοινοβουλευτικής τάξης ότι θα είναι το Προεδρείο νόμιμο από κάθε άποψη στο μεταξύ!»

Όχι, δεν το είπε. Και δεν το είπε, προφανώς διότι δεν του το επέτρεψε το γεγονός ότι είχαν πάρει πολύ μεγάλη φωτιά τα μπατζάκια της κυβέρνησης.

Κι έτσι, η συνεδρίαση συνεχίστηκε, η ψηφοφορία διεξήχθη, αποτελέσματα βγήκαν και ανακοινώθηκαν, ενόσω η πρόταση μομφής σε βάρος του Προεδρείου τελούσε σε εκκρεμμότητα. Και η μείζων αυτή κοινοβουλευτική αταξία μ’ ένα Προεδρείο υπό θεσμική αμφισβήτηση, παραπέμφθηκε γι αργότερα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί όπως-όπως στα στερνά της η μνημονιακή πρεμούρα μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που πνέει τα λοίσθια, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια με τις διαρροές και τις διαγραφές.

Για τα προσχήματα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε φυσικά τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Τραγάκη να τον αντικαταστήσει στην Έδρα. Αλλά τούτο δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Ίσα-ίσα που δείχνει ότι στον καθένα ανήκει το μερίδιο αυτοεξευτελισμού που του αναλογεί.

by Sotos