Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τέσσερις μέρες προθεσμία

Μέχρι την Κυριακή έχει περιθώριο η κυβέρνηση για την όποια διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση και να γίνει εφικτή η αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Σε αγώνα δρόμου καλείται να αποδυθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να έχει «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αξίωση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την η έγκριση για...
τη δόση (εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης).

Η εντολή του Eurogroup να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοικτά θέματα, αλλά και οι αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί και ότι εάν δεν το κάνει δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, οριοθετούν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η επικαιροποίηση του κειμένου του Μνημονίου (MEFP) έχει προχωρήσει και ότι τα σκέλη που απομένουν σε εκκρεμότητα είναι συγκεκριμένα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν με τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Επί της ουσίας πρόκειται για διαπραγματεύσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες, καθώς ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013, με την ελληνική πλευρά να εξαντλεί τα όποια χρονικά περιθώρια είχε στη διάθεσή της και την πλευρά των δανειστών μας αφενός να «ρίχνει» νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, αφετέρου να υπαναχωρεί σε μία σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (πχ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Εντούτοις, από την πλευρά της Τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις, όπως, πχ για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κλπ.

Η τρόικα από την πλευρά της εμμένει στο ότι η συμφωνία του 2012 με την ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε πως τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ μέχρι και 70% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υποστηρίξει προσωρινές πολιτικές που στοχεύουν την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής αυτόματα, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πειστεί για τη βιωσιμότητα των δημοσιών οικονομικών του 2014 , ως εκ τούτου αντιτίθενται στο «κοινωνικό μέρισμα» και προτείνουν αυτό να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, δηλαδή σε παρεμβάσεις με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Εμφανίζονται δε επιφυλακτικοί για το τελικό ύψος του «μαξιλαριού» ασφαλείας που θα πρέπει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος δικαστικών αποφάσεων. Η διαπραγμάτευση σκαλώνει και στο θέμα της κατάργησης μη ανταποδοτικών χρεώσεων, κάτι που η τρόικα διεκδικεί επίμονα.

Κρίσιμες θεωρούνται και οι εκκρεμότητες στα εργασιακά. Ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, η αλλαγή του νομού για τις απεργίες, η επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας και η επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αποτελούν τα βασικά ζητήματα στις συζητήσεις των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση. Στο επίκεντρο παραμένει πάντα και το ασφαλιστικό, για το οποίο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, προειδοποιούν ότι αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά.

Από ThePressProject