Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Zειτίτε 40αρη γεια τιν ελιά. Ζείτο η εβρόποι.

Θυμάστε όταν ο κακός μπάτσος των Νέων έβγαζε μικρή αγγελία για τον σοβαρότερο Κασιδιάρη; «Ζητείται 40άρης για την Ελιά – Υποψήφιος περίπου 40 ετών, με προφίλ κεντροαριστερού μεταρρυθμιστή, εκσυγχρονιστικό όραμα (δεκτές και οι ακαδημαϊκές περγαμηνές) και παρεμβατικό λόγο που θα μπορεί...
να διεισδύσει στο πλατύ κοινό (να διαθέτει και φωτογένεια) ζητείται εναγωνίως, με στόχο να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής Ελιάς καθ” οδόν προς τις Ευρωεκλογές» (Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 1-2/2/2014). Σε εκείνο το πρωτοσέλιδο τα Νέα του Δάκου περνούσαν ως ειδησάριο τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ: «Ρένα Δούρου για την Αττική και ένας 35άρης υποψήφιος για την Αθήνα». 
  • ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΧΙΟΤΗΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Σήμερα, ο καλός μπάτσος του Βήματος το παίζει απελπισία για την πχιότητα των υποψηφίων: «Το φιάσκο των δημάρχων – απίστευτη ένδεια αξιόπιστων υποψηφίων για την Αυτοδιοίκηση – Αρνήσεις και κακές επιλογές νοθεύουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και αναδεικνύουν την κρίση των κομμάτων – Εσωκομματικοί εμφύλιοι με επίκεντρο φθαρμένα και ανυπόληπτα πρόσωπα». Και από κάτω ο δόλιος ο κυρ-Σταύρος γράφει άρθρο με τίτλο «ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ».


Άραγε για ποιους υποψήφιους μιλάει; Μήπως μιλάει για τα άσπρα τα ψηλά βουνά της Νέας Δημοκρατίας του Σαββατοκύριακου; Αλλά απ” όσο ξέρουμε ΝΔ και ΠΑ58ΟΚ δεν έχουν ανακοινώσει ποιους θα στηρίξουν στους μεγάλους δήμους. Εκτός κι αν το Πρώτο Βήμα αφιερώνει ολόκληρο πρωτοσέλιδο για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Δωρίδος, που δεν το νομίζουμε. Οπότε ποιοι υποψήφιοι μένουν; Δια της εις άτοπον απαγωγής, το πρωτσέλιδο-φιάσκο του καλού μπάτσου υποθέτουμε ότι μιλά για τίποτα συριζαυγίτες και κουκουέδες (θα εξηγήσουμε αργότερα τι σημαίνει ΚΚΕ) – αφού η εφημερίδα κάνει λόγο για υποψηφίους, και άλλους υποψηφίους δημάρχους δεν γνωρίζουμε. Κι όμως, μέσα άλλα λέει. Κάνε Παναγίτσα μου να βρεθεί ο 40άρης υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας του Σαββατοκύριακου γιατί ο καλός ο μπάτσος θα κλατάρει.

Εδώ που τα λέμε, αν πάρεις το λογύδριο του Πρώτου Βήματος και κάνεις μια αναγωγή στην Α” Αθήνας, ο τύπος λεει μεγάλες αλήθειες: Το φιάσκο των βουλευτών – απίστευτη ένδεια αξιόπιστων υποψηφίων για την Α” Αθήνας – Αρνήσεις και κακές επιλογές νοθεύουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και αναδεικνύουν την κρίση των κομμάτων – Εσωκομματικοί εμφύλιοι με επίκεντρο φθαρμένα και ανυπόληπτα πρόσωπα: Κεφαλογιάννη Ολγα, Αβραμόπουλος Δημήτρης, Κακλαμάνης Νικήτας, Πιπιλή Φωτεινή, Κικίλιας Βασίλης, Μηταράκης Νότης, Παυλόπουλος Προκόπης, Ψυχάρης Ανδρέας.

Μιας και αναφερθήκαμε στο όνομα του Μηταράκη με έκπληξη διαβάζουμε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Βραδυνής της Κυριακής (ναι, υπάρχει κι αυτή) συνέντευξη «Ν. ΜΥΤΑΡΑΚΗΣ: “Πιστεύω στο δόγμα Λιγότεροι φόροι, λιγότερο κράτος”» με φωτογραφία του Νότη Μηταράκη. Ο διμοιρίτης 1,45 των ΜΑΤ της ΑΣΟΕΕ με τα χέρια στην ανάταση χώνει παντού τη μύτη του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράφουμε λάθος το επίθετό του με ύψιλον αντί με ήτα. Για ένα όνομα ζούμε όλοι.
  • ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

 Αλλά, αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στα δράματα του λόρδου Σόιμπλε, από εδώ και στο εξής του He-Who-Must-Not-Be-Named. Μια διαρροή πήγε να κάνει ο άνθρωπος και του την ξεσκίσανε τα τοπικά παραρτήματα. «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Το σχέδιο του [He-Who-Must-Not-Be-Named] για το χρέος – Με ρήτρες ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», αποκαλύπτει το Πρώτο Βήμα.

Στο ίδιο κλίμα, η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία αναγγέλλει το ανέκδοτο όγδοο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ: «Το δώρο προς την Αθήνα και ο εμφύλιος στην Τρόικα». Η σεπτή φυλλάς στέλνει αβάντα κεντάβρα στον Σύριζας περιγράφοντας φοβερά και τρομερά πράγματα. Ας πάρουμε μια γεύση Καθημερινής Μαγείας της Κυριακής:

«Νέο δάνειο χωρίς μέτρα, τα σχέδια για το χρέος και οι διαφωνίες Ε.Ε. – ΔΝΤ – Εν αναμονή ενός “δώρου” πριν από τις ευρωεκλογές, ως αντάλλαγμα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5 δισ. ευρώ και για την τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, τελεί η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο η επί της ουσίας συζήτηση για το ελληνικό χρέος να αρχίσει τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα προτάξει το δίλημμα εάν την ευθύνη της σχετικής διαπραγμάτευσης θα έχει ο ίδιος ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις και σε σχέση με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η Αθήνα θα προτιμούσε να καλυφθεί με νέο δάνειο, αλλά θα συναινούσε στη συγκεκριμένη λύση έαν δεν συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο. Και όλα αυτά εν αναμονή της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, η οποία, όμως, έχει θέσει δέκα όρους προκειμένου να επιστρέψει. Οι πληροφορίες για διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών αυξάνονται, ενώ ερώτημα αποτελεί το “πού το πάει η Γερμανία”».

Μερικές διαπιστώσεις:

    • Για κάποιον λογο η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία γράφει σήμερα «Μας δένουν με Μνημόνιο ώς το 2070 – Σε διαρκή ομηρία όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Άνθρακες το σχέδιο Βερολίνου-Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος. Ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 θα ξεπληρώνουν τα εγγόνια μας τα δανεικά των εταίρων».
    • Για τον ίδιον λόγο πιθανότατα η Αυγή της Κυριακής υποστηρίζει ότι «Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – Δεσμεύουν τη χώρα σε μη-λύση για το χρέος».
    • Για τον αντίθετο λόγο, που μοιάζει με τους λόγους του Πρώτου Βήματος και της τελευταίας Καθημερινής, ο ανανεωμένος σήμερα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αναγγέλλει «ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ». Χωρίς μέτρα ο ένας, χωρίς μνημόνιο ο άλλος, τα έχουν κάνει ρόιδο οι Εφημερίδες της Συγκυβερνήσεως.
    • Ο καλός μπάτσος του Βήματος ξέρει που το πάει η Γερμανία, ο σοβαρότερος χρυσαυγίτης της Καθημερινής αναρωτιέται. Και οι δύο, όμως, είναι σίγουροι πως οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας με 50 χρόνιο Μνημόνιο μέχρι να εφαρμοστεί και στο τελευταίο βρέφος.
    • Η σοβαρότερη Καθημερινή πουλάει ως ρεπορτάζ ένα πράγμα που έχει μέσα δύο φορές τη φράση «εν αναμονή», δύο και μισό «θα» («ο Αντώνης Σαμαράς θα προτάξει», «η Αθήνα θα προτιμούσε [...] αλλά θα συναινούσε») και το απίστευτο ερώτημα «πού το πάει η Γερμανία;» Και δεν ντρέπεται.
    • Δύο τινά συμβαίνουν. Η Καθημερινή πουλάει απλώς τα ευχολόγια του Σαμαρά κοψοχρονιά ως ρεπορτάζ. Η Καθημερινή παπαγαλίζει ξεδιάντροπα οτιδήποτε έρχεται πάνω από τον Σαμαρά και πέρα στους πέρα κάμπους ώστε για άλλη μια φορά να τσεκαριστούν αντιδράσεις, να πέσουν τα μερεμέτια και να σερβιριστεί έτοιμο το νέο πακέτο «μνημονιακών υποχρεώσεων» Σαμαράς ή θάνατος. Οι σοβαρότεροι χρυσαυγίτες αυτής της χώρας βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να αφερμοστεί επιτέλους το χιλιετές Μνημόνιο. Η πατρίδα ευγνωμονεί.
  • ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΟΙ ΑΝΑΝ
Και αυτή είναι η μία όψη των δύσκολων και επίμονων μάγων του ελληνικού παρακράτους. Δεν επιμένουν μόνο για το μνημόνιο αλλά και για την Κύπρο. Με την ίδια συνταγή σερβιρίσματος, με την επίμονη επανάληψη των ίδιων ακριβώς δημοσιογραφικών αερολογιών που βαφτίζονται ρεπορτάζ ο μάγος της Καθημερινής ενημερώνει:

«Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο – Λόγω και του φυσικού αερίου: Ρόλο καταλύτη στις διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, που επιθυμούν τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να έχουν πρώτο ρόλο στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα, η Τουρκία εμφανίζεται περισσότερο έτοιμη να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της, καθώς επιστρέφει στην στρατηγική της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το “κλειδί” για την οποία βρίσκεται στη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να παράσχει πλήρη στήριξη στην κυπριακή κυβέρνηση, αλλά έχει καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη στην διαπραγμάτευση, όπως εκείνα που οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από το δημοψήφισμα στην Κύπρο».

Τα ίδια έλεγαν οι ίδιοι παπαγάλοι και πριν το ίδιο Σχέδιο Ανάν που ξαναζεσταίνεται με προσθήκη ένα Μνημόνιο οριζοντίως και έναν Σαμαρά καθέτως για έξτρα γεύση προδοσίας. Το παραγραφίδιο αυτό είναι αριστουργηματικό στη συνέπειά του. Φράση προς φράση δεν λεει τίποτα ουσιαστικό αλλά επιτελεί στο έπακρο το ρόλο του που είναι η αποδοχή μιας συγκεκριμένης αφήγησης των πραγμάτων.

  • Η ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΓΗ
Το πρόβλημα με την αφήγηση της σοβαρότερης Εθνικής Ευκαιρίας είναι οι παράπλευρες απώλειες από μερικούς που το παίζουν αυτόνομοι, φοράμε το καπελάκι μας στραβά κ” έτσ” και το παίζουμε ιστορία για τα μάτια του κόζμου.

Από την Αληθινή Εφημερίδα: «Ο [He-Who-Must-Not-Be-Named] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – “Οι Έλληνες δεν έχουν κράτος!” – ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ “ΡΗΤΡΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ”». Καταλαβαίνεις τώρα το δράμα του [He-Who-Must-Not-Be-Named]; Το Πρώτο Βήμα έχει μια σχετική εμπειρία και γράφει «Με ρήτρες ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων». Και έρχεται η Real να “ουμ” και γράφει «ΡΗΤΡΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» σκέτο που να σε κάνω αφοπλίσιους και μετά να σε μεταμορφώσω σε Χατζηνικολάου.

Όμως, η αγαπημένη μας παράπλευρη απώλεια είναι η Δημοκρατία, που στην κυριακάτική της έκδοση μας διπλώνει στα δύο:

1ο δίπλωμα – «Παπαμιμίκος: Ο… καρδινάλιος των αυτογκόλ» και (αν έχετε τον Θεό σας) σκιτσάκι Παπαμιμίκου ως καρδινάλιου με τα χέρια στη μέση. Ακριβώς από κάτω «Ο Μπόμπολας κερδίζει και με Σγουρό και με Δούρου» και παρακάτω «Ποιοι περιμένουν τώρα να βγουν βουλευτές από καραμπόλα». Μην λέτε το όνομα του καραμπόμπολα επί ματαίω, τζομπαναραίοι.

2ο δίπλωμα – «Οι κάλπες των ανέμων – Το εφιαλτικό μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης και οι… επώδυνοι τοκετοί στο λεκανοπέδιο» και από κάτω «Η “ΦΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ” ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ» και πιο κάτω «Επιχείρηση Άκου, Βλέπε, Σιοπα για τον Τσίπρα – Η χήρα του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου (καθηγήτρια σε εβραϊκό πανεπιστήμιο), επικεφαλής της ευρωπαϊκής καμπάνιας για την ανάδειξη του cool Αλέξη στην προεδρία της Κομισιόν».

Φανταζόμαστε πως το Σιόπα στην Δημοκρατία το λένε παχύ όπως λένε οι εκσυγχρονιστές του βουνού Δεκshά. Φανταζόμαστε, επίσης, πως το λένε αφού έχουν βάλει τα πρόβατα στο μαντρί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αερίζονται καλά τα γραφεία τους μην πάθουν τίποτα τα μυαλά τους από την πολλή βαρβατίλα κουλ-καρακούλ. ΚΚΕ: ΚουλΚουμουνιστής Εβραίος. Μ-Λ: μ’λάρια. Σιόπα και έρχεται ελιά-ελιά-κι-αντόνι-βασιλιά. Zειτίτε 40αρη γεια τιν ελιά. Ζείτο η εβρόποι.
 
Σύντροφος Κέιν από unfollow