Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η sci-fi Ελλάδα του «σκέφτονται να» και η Ελλάδα του χειρόγραφου

Και έρχονται μετά κάποιες ειδήσεις για νέου τύπου φόρους και χαράτσια που είναι τόσο περίεργες, που δεν σκέφτεσαι καν τι και πόσο θα πληρώσεις, αλλά τι διάολο έχουν στο μυαλό τους όταν σκέφτονται να αντιγράψουν τόσο προηγμένα τεχνολογικά μοντέλα.

Σύμφωνα με αυτές τις ειδήσεις, υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα του «σκέφτονται να» και η Ελλάδα που ζούμε καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία και στα ανεπαρκή σχολεία που στέλνουμε σχεδόν αδιαμαρτύρητα...
τα παιδιά μας.

Την Ελλάδα του «σκέφτονται να» δεν την ξέρουμε και πιθανότατα δεν θα τη γνωρίσουμε ποτέ. Είναι μια Ελλάδα ξεπατικωμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η Ελλάδα που έχει λύσει όλα τα προβλήματά της. Σε αυτή την Ελλάδα θα μας βάλουν από ένα GPS στα αυτοκίνητα μας για να μετρούν (και να φορολογούν) τα χιλιόμετρα που θα κάνουμε. Δεν στέκομαι στο δίκαιο ή όχι του πράγματος, ούτε αν πρόκειται για έναν οργουελικό μεγάλο αδερφό των τεσσάρων τροχών, αλλά στην αντίθεση. Στις δύο Ελλάδες.

Η φοβερή και τρομερή ιδέα που δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα έχει ως εξής: «Αυτό που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των μελών της επιτροπής ήταν το λεγόμενο ολλανδικό μοντέλο. Προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε αυτοκίνητο εφοδιάζεται με GPS το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο, είναι 0,03 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται σε 300 ευρώ.

Φανταστείτε το: Από τη μία η Ελλάδα του GPS σε όλα τα αυτοκίνητα. Κάτι σαν το φουτουριστικό Tron. Με led λαμπιόνια στις ζάντες και αθόρυβους ηλεκτροκινητήρες που περνούν και δεν τους ακούς. Από την άλλη η Ελλάδα που βιώνουμε καθημερινά. Είναι η Ελλάδα του ράντζου στους διαδρόμους, των σοβάδων που πέφτουν στα κρεβάτια των ασθενών. Είναι η Ελλάδα των σχολείων χωρίς θέρμανση και των τριών κομπιούτερ για 150 παιδιά. Είναι η Ελλάδα του χειρόγραφου, του δικαιολογητικού, η Ελλάδα του «δεν έχουμε εγκύκλιο», του «δεν είμαι υπεύθυνος», του «δεν έχουμε ενημέρωση». Είναι η Ελλάδα του ΟΑΕΕ, η Ελλάδα του δεν ξέρουμε τι είναι pc, τι είναι ενοποιημένο σύστημα δικτύου, η Ελλάδα που θέλεις δύο μεροκάματα για να πάρεις ένα χαρτί από το ΙΚΑ. Είναι η Ελλάδα που βρίσκει τρόπο να σου πάρει τα λεφτά ηλεκτρονικά, αλλά σε υποχρεώνει να στηθείς σε ατελείωτες ουρές όταν είναι να πληρωθείς εσύ…

Είναι το κράτος που σε φεσώνει, που σε αναγκάζει να πληρώσεις το δικό του ΦΠΑ, που σε φορολογεί για χρήματα που δεν έχεις εισπράξει, που σκοτώνει κάθε επιχειρηματικότητα, που παρανομεί περισσότερο και από τους μεγαλύτερους παράνομους.

Συγνώμη κιόλας, αλλά αν χρειάζεται GPS σε αυτή τη χώρα, βάλτε το στα κεφάλια σας. Έχετε χάσει παντελώς το δρόμο…

Δημήτρης Ζακχαίος από unfollow