Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η αιματοβαμμένη νύχτα - Συγκλονιστικές εικόνες από τις αιματηρές συμπλοκές στο Κίεβο

Στο αίμα κυλά η Ουκρανία. Τουλάχιστον 25 νεκροί από τα επεισόδια και εκατοντάδες τραυματίες. Πυρά τη νύχτα στο Κίεβο
Ανάμεσα στους νεκρούς επτά αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Η ένταση έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λβιβ. Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικά κτίρια, πετάγοντας από...
τα παράθυρα έπιπλα, φακέλους και υπολογιστές.

«Δεν είναι αργά»
Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη».

Μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

 Ακροδεξιές σειρήνες
Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, απάντησε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).

«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.

Κάλεσμα ΟΗΕ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και «αυθεντικός διάλογος» στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επανάληψη της βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση». Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον καταδίκασε «κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε κρατική ή κομματικά κτίρια» και ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής.
Πολιτική συνενοχή
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις υπήρξαν «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των Δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές ενέργειες των ακραίων δυνάμεων».

Τις προηγούμενες μέρες είχαν δημιουργηθεί πρόσκαιρες ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης, καθώς διαδηλωτές της αντιπολίτευσης εκκένωσαν το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχαν καταλάβει προ διμήνου, ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα εκταμιεύσει στην Ουκρανία την επόμενη δόση του δανείου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οποίο έχει ήδη δεσμευθεί.

Από ThePressProject

Συγκλονιστικές εικόνες από τις αιματηρές συμπλοκές στο Κίεβο

Δείτε μοναδικές φωτογραφίες, όπως αυτές αναρτήθηκαν στα social media, από τις αιματηρές συμπλοκές στο Κίεβο, που μέχρι στιγμής, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20 ανθρώπους.

Δείτε τις φωτογραφίες:








Από enikos

Ο Guardian σήμερα
«Εικόνες χάους» στο Κίεβο από το rt.com
 Φωτογραφίες από τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο με το φακό του Russia Today
Συγκρούσεις με βόμβες μολότοφ στην πλατεία Μεϊντάν, οδοφράγματα στην πλατεία Ανεξαρτησίας: Το Κίεβο ξανά στις φλόγες μέσα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του rt.com. 







left