Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΔΥο απολύσεων

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν
από προσωπικό αναφέρει η ΠΟΕΔΥΝ
Το περιβόητο νομοσχέδιο του Αδ.Γεωργιάδη για το ΠΕΔΥ και το νέο ΕΟΠΥΥ, που θα τον κάνει... άρχοντα των απολύσεων και των λουκέτων πολυϊατρείων, ψηφίζεται αύριο.

Το νομοσχέδιο που πέρασε αρκετούς σκοπέλους και προσκόμματα, τα οποία ανάγκασαν τον κ. Γεωργιάδη να αποσύρει ολόκληρα άρθρα, έχει την έγκριση τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τώρα τον κλάδο των γιατρών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για πάνω από δύο μήνες: τι θα γίνει με τις θέσεις που θα καταργηθούν από τις απομακρύνσεις και τις απολύσεις, αλλά και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούν όσοι απολυθούν...
να συνάψουν μετά συμβάσεις στα ιατρεία τους με τον νέο ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αποσαφήνισε υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβληθούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Μπορεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στη Βουλή να έκανε λόγο για ειδικό καθεστώς συμβάσεων, αλλά ο Αδωνις Γεωργιάδης σημειώνει πως δεν θα υπάρξουν προνόμια. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε τους υπόλοιπους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως το βέβαιον είναι ότι όσες θέσεις μείνουν κενές θα καταργηθούν και θα δημιουργούνται μόνο εκείνες που θα χρειάζονται, σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ξεκινά αμέσως η διαθεσιμότητα των περίπου 8.500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ. Διαθεσιμότητα που θα διαρκέσει ένα μήνα, κατά τον υπουργό Υγείας.

Ομως δεν θα χρειαστεί εντός επτά ημερών να κλείσουν τα ιατρεία τους οι γιατροί που θα επιλέξουν να πάνε στο ΕΣΥ με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Θα πρέπει εντός επτά ημερών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να υποβάλουν αιτήσεις για πρόσληψη στο ΕΣΥ. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα-κινητικότητα, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Στο διάστημα αυτό και όταν κληθούν να επανέλθουν στο δημόσιο σύστημα θα πρέπει να έχουν περάσει από την Εφορία για να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι η διαδικασία δεν θα χρειαστεί να γίνει σε επτά ημέρες, αλλά με τη λήξη της διαθεσιμότητας και την ένταξη στο ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται περίπου 5.500 γιατροί, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κοντά στους 3.000 γιατρούς θα επιλέξουν να μείνουν στον ιδιωτικό τομέα για να μην κλείσουν τα ιατρεία τους. Ετσι θα έχει συμπληρωθεί και ο απαραίτητος αριθμός των απομακρύνσεων του ιατρικού προσωπικού, που ζητούν τρόικα και Task Force.

Σήμερα από τους 5.500 γιατρούς μόνο οι 1.000 δεν διαθέτουν ιδιωτικό ιατρείο.

Οι ρυθμίσεις Αδώνιδος προκαλούν αντιδράσεις σε όλο τον υγειονομικό κόσμο, γι' αυτό και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας συστήνουν πανυγειονομικό μέτωπο και κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας αύριο Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ. Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αλλά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει: «Μειώνει τις δαπάνες εγκρίνοντας κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων 30% σε σχέση με πέρυσι (μετά το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας), καταργεί-συγχωνεύει νοσοκομεία και Υγειονομικές Μονάδες, καταργεί κλινικές-τμήματα (770), κλίνες, οργανικές θέσεις, επιδιώκει την κατάργηση του συνόλου των υποστηρικτικών υπηρεσιών και θέτει πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό σε διαθεσιμότητα.

Τα νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και των μηδενικών προσλήψεων (2010 - 2013: 15.000 αποχωρήσεις - μηδέν προσλήψεις!)».

Σε απεργία κατεβαίνουν όμως και οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ συναποφάσισε με όλες τις Ομοσπονδίες της Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΕΟΟ, ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) κοινό πανυγειονομικό μέτωπο και προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενη για την ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας και την παραχωρεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ  από enet