Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Δανειστές του δημοσίου ΔΕΚΟ δήμοι και νοσοκομεία

Υπολογίζουν όφελος 9 εκατ. ευρώ, για κάθε ένα δις ευρώ δανείου σε ρέπος
Πως οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα γίνουν ραντιέρηδες
Βραχυχρόνια δάνεια –ρέπος, θα δίνουν στο δημόσιο, δήμοι, νοσοκομεία, δημόσιες επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ –ΝΠΙΔ, που υπάγονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, για να μην χρεώνεται υπερβολικά το δημόσιο, δανειζόμενο με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες.

Θα δανείζουν το δημόσιο (ΟΔΔΗΧ), με ρέπος, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η ιδέα γεννήθηκε για να αντιμετωπισθεί ο τεράστιος δανεισμός από έντοκα γραμμάτια, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του enet.gr για το νέο μεγάλο χρέος που δημιουργείται, με τον εσωτερικό δανεισμό...
από τα έντοκα γραμμάτια.

Έτσι, για να διευκολύνεται δηλαδή, βραχυχρόνια το δημόσιο και να μην χρεώνεται με έντοκα γραμμάτια, που χτίζουν το νέο μεγάλο εσωτερικό χρέος, οι ΔΕΚΟ θα γίνουν ραντιέρηδες και θα ρεπάρουν το ρευστό τους, ανακύκλωνοντας τα κεφάλαια του δημοσίου.

Η αιτία είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι ατελείωτες ανάγκες των δανειστών που την καταπίνουν εξαντλώντας τους πόρους των πολιτών και του δημοσίου. Αυτό δημιουργεί το νέο μεγάλο χρέος, με την συνεχή ανανέωση δανεισμού από τις τράπεζες με έντοκα γραμμάτια και με πραγματικά επιτόκια που κυμαίνονταν στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι, μεταξύ 5%-7%.

Τώρα το δημόσιο για να καλύπτει τις ανάγκες του σε ρευστότητα, θα καταφεύγει στα ταμεία δημόσιων οργανισμών και φορέων που έχουν πλεονάζον ρευστό, υπολογίζοντας όφελος 27 εκ. ευρώ για δάνεια 3 δις ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα, με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, να συνάπτει ρέπος, με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ως εντολοδόχος του ελληνικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται επίσης εδώ ότι το enet.g παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα πως το σύνολο του χρέους (εξόφληση ετήσιων υποχρεώσεων) για το 2014, αυξήθηκε κατά 30% στα 40 δις ευρώ(25 συν 15 δις ευρώ από έντοκα), λόγω της διόγκωσης του δανεισμού με έντοκα γραμμάτια που τριπλασιάστηκε για το 2014 στα 15 από 5 δις ευρώ, όπως υπολογιζόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα παρέχεται εξουσιοδότηση στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ως εντολοδόχου του Ελληνικού Δημοσίου, για τη σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει διερευνήσει και προτίθεται να προβεί σε σύναψη πράξεων συμφωνιών repos με αντισυμβαλλόμενους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα:

1ον. Ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθημερινά παρακολουθεί και ενημερώνεται για τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου με προβλέψεις που αφορούν χρονικό ορίζοντα ενός, δύο, τριών ή και περισσότερων μηνών.

2ον. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης διαπιστώθηκε ότι ποσό πλέον των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο για διαχείριση ρευστότητας επ’ αμοιβαίο όφελος. Προς επίτευξη αυτού του στόχου εξετάστηκαν στο σύνολό τους διάφορες τεχνικές λύσεις από τις οποίες προσφορότερη θεωρείται η σύναψη συμφωνιών με τη μορφή repos με αντισυμβαλλόμενους αφενός τον ΟΔΔΗΧ (Ελληνικό Δημόσιο) και αφετέρου φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

3ον. Με κάθε σύμβαση repos ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε συμφωνία με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης διά της οποίας οι τελευταίοι θα επενδύουν συγκεκριμένο ποσό για χρονική διάρκεια ολίγων ημερών, εβδομάδων, ή μηνών με ανάλογο επιτόκιο αγοράς. Συγκεκριμένα, θα συνάπτει συμφωνία πώλησης και επαναγοράς (sell – buy back) τίτλων, ίσης αξίας με το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί. Οι δεδουλευμένοι τόκοι των τίτλων που θα χρησιμοποιούνται για τη συμφωνία repos θα εισπράττονται από τον αρχικό κάτοχο, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο.

4ον. Οι περιγραφόμενες συμφωνίες repos, ως μέθοδος διαχείρισης ρευστότητας, έχουν τα ακόλουθα, δημοσιονομικά και λοιπά πλεονεκτήματα: - Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα επιτόκια αγοράς για προτεινόμενο διάστημα 15 ημερών, κυμαίνονται στα επίπεδα του 1,70%-1,75%. - Δεν επιβαρύνονται ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω συμφωνιών εντάσσονται στο πλαίσιο του ενδοκυβερνητικού χρέους.

Ειδικότερα, οι τόκοι που προκύπτουν από τις εν λόγω συμφωνίες και θα καταβληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν δαπάνη (έλλειμμα) της Γενικής Κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ισόποσο έσοδο (πλεόνασμα) των αντισυμβαλλομένων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Σε σχέση με εναλλακτικό δανεισμό μέσω έκδοσης επιπλέον ποσού Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) π.χ. 100 εκατ. ευρώ, τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο 3,6%, ο οποίος δε θα εντασσόταν στο ενδοκυβερνητικό χρέος, από την σύναψη repos ίσης διάρκειας προκύπτει πραγματικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 900.000 ευρώ.

Αντίστοιχα για ποσό 3 δισ. ευρώ μέσω repos, το πραγματικό όφελος σε σχέση με τον προαναφερόμενο δανεισμό από την «αγορά» με ΕΓΕΔ θα ανέλθει σε περίπου 27 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία κίνηση αξιοποίησης του συγκεκριμένου εργαλείου από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο, όταν κρίνεται απαραίτητο, να ενισχύεται η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου».

Από enet