Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Φονικές μάχες διαδηλωτών και αστυνομίας (Βίντεο)

Πολύνεκρες είναι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, αφού οι επίσημες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς, επτά εκ των οποίων διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών, στον τραγικό απολογισμό των βίαιων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, προστίθενται ολοένα και περισσότεροι νεκροί...
και σοβαρά τραυματίες.

Με επέμβαση "με τη μέγιστη ισχύ" απειλεί τους συγκεντρωμένους η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο τελεσίγραφό της, να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου, ενώ ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε νωρίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την πλατεία Ανεξαρτησίας, κέντρο αγώνα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Το βλέμμα της στραμμένο προς την ουκρανική πρωτεύουσα έχει η διεθνής κοινότητα, με διπλωμάτες και πολιτικά στελέχη να δηλώνουν ανήσυχοι για την κλιμάκωση της βίας.

Νωρίτερα, ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης, αλλά και η βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπατκιβτσίνα, επιβεβαίωσαν τον θάνατο των διαδηλωτών, τονίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι.

Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε στον λογαριασμό της, λίγες ώρες πριν, στο Facebook: «Οι τρεις σοροί των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν (εξαιτίας των τραυμάτων τους)».

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.

Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

Νωρίτερα σήμερα, η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτίριό του που έχουν καταλάβει.

Απειλητικό τελεσίγραφο από την κυβέρνηση

Φόβοι εκφράζονται για επέμβαση της αστυνομίας, μετά τη λήξη τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου. Σε αντίθετη περίπτωση, απείλησαν με επέμβαση «με τη μέγιστη ισχύ».

Ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί γυναίκες και παιδιά να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας

Να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου, ζητά από τις γυναίκες και τα παιδιά, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.

«Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (σ.σ.: πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, κάλεσε «τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση».

Ταυτόχρονα, πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρό αστυνομικό, ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ένας αστυνομικός απεβίωσε την ώρα που διακομιζόταν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία του θανάτου του είναι ο τραυματισμός του από μια σφαίρα στον λαιμό», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΕΕ - Γερμανία - Πολωνία προειδοποιούν κατά μιας κλιμάκωσης της έντασης

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα «πολύ προβληματισμένη» από την «ανησυχητική κλιμάκωση» της βίας στο Κίεβο, όπου σύμφωνα με την αστυνομία πέντε πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

«Είμαι πολύ προβληματισμένη από την ανησυχητική κλιμάκωση στο Κίεβο», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της. «Καταδικάζω κάθε χρήση βίας» και «καλώ τις ουκρανικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης», πρόσθεσε.

«Οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στο κοινοβούλιο» και «οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση», υπογράμμισε η Άστον.

Η λύση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει «τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης», «προόδους προς μια συνταγματική μεταρρύθμιση» και «προετοιμασίες για διαφανείς και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», σύμφωνα με την ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη χρήση βίας στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Λέονιντ Κοζάρα.

«Καλώ τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία να επιστρέψουν άμεσα στον δρόμο των προηγούμενων ημερών και να αναζητήσουν μια πολιτική λύση μέσω του διαλόγου», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ.

«Η επιστροφή στη βία σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να καταλήξουν σε μια ισορροπία και ένα ήρεμο μέλλον», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Παράλληλα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού στην Ουκρανία γιατί ένας εμφύλιος πόλεμος «δεν είναι προς όφελος» ούτε της χώρας ούτε της περιοχής.

«Η θέση της Πολωνίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν συμβιβασμό στην Ουκρανία, διότι ένας εμφύλιος πόλεμος μικρός ή μεγάλης έκτασης, ή μια μόνιμη κρίση σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της Ουκρανίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τουσκ.
Από avgi