Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ελεύθερος ο κατηγορούμενος για τις μίζες από τα εξοπλιστικά Π. Ευσταθίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Να παραμείνει προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος για τις μίζες από τα εξοπλιστικά επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευσταθίου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, απορρίπτοντας έφεση της εισαγγελίας κατά της απόφασης να μην προφυλακιστεί.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του 83χρονου επιχειρηματία η δικαιοσύνη “αξιολόγησε τα σοβαρά προβλήματα υγείας του κ. Ευσταθίου καθώς και το γεγονός ότι εμπράκτως συνδράμει τον ανακριτή Γραβριήλ Μαλλή, στο δύσκολο έργο του να διερευνήσει...
τη σύνθετη υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων”.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Μανώλης Ρασιδάκης, έκρινε πως η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, να μην προφυλακιστεί ο 83χρονος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, αλλά να του επιβληθούν χρηματική εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου.

Ετσι ασκήθηκε έφεση κατά του συγκεκριμένου βουλεύματος, σύμφωνα με την οποία ο Παν. Ευσταθίου είχε νευραλγικό ρόλο στην υπόθεση των συμβάσεων των γερμανικών υποβρυχίων και του οπλικού συστήματος Asrad, καθώς επίσης ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος, απολογούμενος, έχει επί της ουσίας ομολογήσει ότι χρημάτισε ανθρώπους -κυρίως απόστρατους αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού- του ΥΠΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του Παν. Ευσταθίου είχε υπάρξει διαφωνία για την ποινική του μεταχείριση, μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή. Ο τελευταίος είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να προφυλακιστεί. Τη διαφωνία ήρε την επόμενη ημέρα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμά του, όπου αναφέρεται ότι ο Π. Ευσταθίου δεν ήταν ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Πάντως, ενώπιον της Δικαιοσύνης ο 83χρονος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν έχει δωροδοκήσει ποτέ πολιτικά πρόσωπα, αλλά μόνο «τίμησε» με bonus συγκεκριμένα (12 στον αριθμό) πρόσωπα, κυρίως μέλη επιτροπών.

Αποδέχεται πάντως πως έχει δώσει χρήματα, περίπου 1 εκατ. ευρώ στον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντ. Κάντα, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κατονομάσει τον Π. Ευσταθίου ως διακινητή μιζών.