Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Πάρτι εκατομμυρίων: ΜΚΟ με κονδύλια 7,5 εκατ. ευρώ και κανένα έργο

Κρατική ΜΚΟ με κονδύλια 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, γραφεία 700 τετραγωνικών μέτρων και κανένα έργο
Σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2010 έλαβε η κρατική ΜΚΟ Έργο Πολιτών, η οποία μάλιστα είχε ως αποστολή την καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη διαχείριση των κονδυλίων που έλαβε.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκλεισε έξι χρόνια μετά τη δημιουργία της, «βουτηγμένη» στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει αποδώσει κανένα αξιοπρόσεκτο έργο.

Από τα 7,5 εκατομμύρια...
σε κονδύλια, τα 5 εκατομμύρια διοχετεύτηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.

Να σημειωθεί πως το "Έργο Πολιτών" συστάθηκε με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή με στόχο να καταγράφει και να συντονίζει τις εθελοντικές οργανώσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το κίνημα εθελοντισμού που είχε αναπτυχθεί από το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Οργάνωση ήταν η πρώτη στην κυβερνητική λίστα για «λουκέτο» σε οργανισμούς που δεν παράγουν έργο, ενώ πριν το κλείσιμό της, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, υπέρογκες αποδοχές και παράτυπες απευθείας αναθέσεις έργων.

Χαρακτηριστικά, η Οργάνωση στεγάζονταν σε γραφεία 703 τ.μ με ενοίκιο 16.500 μηνιαίως.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005 - 2010, συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια και ημερίδες.

Πρόεδρος της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε οριστεί ο Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος έφερε την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του καθηγητή Πανεπιστημίου.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Από news247