Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η nationalmannschaft Griechenland της διαπλοκής επανέρχεται

Αφού ήπιε τα εσπρεσάκια της, αφού πήγε στα ρεβεγιόν της, αφού ζυμώθηκε στις ολιγοήμερες διακοπές της, η nationalmannschaft Griechenland της διαπλοκής επανέρχεται πιο προετοιμασμένη, πιο διαβασμένη και πιο μιλημένη στο δεύτερο ημίχρονο του success story, μήπως γίνει κάποιο θαύμα, να αποφύγει τη συντριβή και να πάρει την ισοπαλία.

Οι μεγάλοι παίκτες έχουν πάρει θέση με...
το δίδυμο Βήμα-Καθημερινή να μοιράζει παιχνίδι στο κέντρο, μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο τα Νέα, επίθεση με αλλαγές Θέμα και Espresso, η τριάδα Δημοκρατία, Ελεύθερο Τύπο, Ελεύθερη Ώρα σταθερή αξία στην άμυνα-η-μπάλα-περνάει-ο-παίκτης-δεν-περνάει, και στα γκολπόστ τον μανταλάκια της Real. Αν προχωρήσει και η Ελευθεροτυπία στις μεταγραφές του χειμώνα, τότε ενισχύεται η αριστερά πλευρά της ομάδας. Με το αόρατο χέρι του Θεού και τα στραβά μάτια μερικών παικτών της αντιπάλου, που έφυγαν πικραμένοι από την παράγκα του εκσυγχρονισμού, παίζει και να σωθεί η παρτίδα για τον πρόεδρο-προπονητή Αντώνη. (Επειδή μάς ρωτάτε για το Έθνος, δεν έχουμε καταλάβει αν παίζει μαζί με τους άλλους στο γήπεδο της διαπλοκής ή είναι επόπτης γραμμών – ο τέταρτος, που λέμε για την εξουσία. Μας μπερδεύει η φανέλα και η σφυρίχτρα των μεγάλων έργων.)

Η αλήθεια είναι πως οι ζογκλέρ-τζόκερ του Συγκροτήματος μπήκαν με όρεξη σήμερα. «Μεγάλο αφιέρωμα: τι φέρνει το 2014» παίζει το Πρώτο Βήμα με τακτική «Πού πάει η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος».

Ο αριστερός χαφ της Εθνικής Διαπλοκής ανοίγει όλα τα χαρτιά του στο πρωτοσέλιδο: «ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ: Λιγότερη εθνική κυριαρχία, μεγαλύτερη ένωση, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ευκαιρία για αλλαγή οικονομικού μοντέλου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Διέξοδος από την ευρω-σκλήρυνση και τη λιτότητα, ΟΥΛΡΙΧ ΜΠΕΚ: Χρειαζόμαστε έναν υπερεθνικό πατριωτισμό, ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ-ΜΠΕΤΙΤ: Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, ΠΕΤΕΡ ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ: Έχουμε ανάγκη τολμηρούς πολιτικούς, ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Περάσαμε τον κάβο, αλλά πάμε με τον αραμπά»

Στα οκτώ ονόματα βλέπουμε τρεις τραπεζίτες, έναν επενδυτή, δύο καθηγητές και δύο επαναστάτες. Αν, πάντως, αυτή είναι η τακτική που έχει επιλέξει ο προπονητής για το Πρώτο Βήμα, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα συνεννόησης στο κέντρο, καθώς με λόμπες δουλειά δεν γίνεται. Ο επιθετικός (εν προκειμένω οι διανοούμενοι του Θέματος και της Espresso) θέλουν στρωτές κάθετες μπαλιές για να διεμβολίσουν τη μισή Αθήνα και να πιέσουν ψηλά τον αντίπαλο. Ίσως, σ” αυτόν τον ρόλο να είναι καλύτερα τα Νέα, όπως έδειξε και η χθεσινή σαββατιάτικη προπόνηση που έγινε εκτάκτως την Παρασκευή. Αλλά αυτή η εφημερίδα της κυβερνήσεως δεν παίζει Κυριακές και ούτε παίζει σήμερα, παρόλο που είναι Σάββατο. (Οι οπαδοί διαμαρτύρονται πως το πρόγραμμα της Σούπερ Λίγκας έχει γίνει μπουρδέλο. Πότε θα γίνουν εκλογές; Θα πάμε σε μπαράζ; Οέο;)

Σε κάθε περίπτωση, το Πρώτο Βήμα κάνει και σήμερα τα ζογκλερικά του «ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» ή αλλιώς πώς ο Κώστας Σημίτης παίζει μπαλίτσα σε όλα τα γήπεδα, βρεγμένα, με λάσπη, στεγνά, πατημένα κ.ο.κ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη μετεξέλιξη της Ευρώπης. Η συμμετοχή της στο νέο υπό διαμόρφωση σχήμα θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της και την ουσιαστική συμβολή της σε αυτό. Βασική προϋπόθεση είναι ένα σταθερό και πολυετές σχέδιο τόσο για τους ευρωπαϊκούς στόχους της όσο και για τη σταθερότητα και ανάπτυξη της οικονομίας της». Αυτά τα γράφει ο Κώστας Σημίτης σήμερα στο Πρώτο Βήμα και εμφανίζονται στο πρωτοσέλιδο. Στο ίδιο πρωτοσέλιδο απ” την άλλη πλευρά το Πρώτο Βήμα παρουσιάζει «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 2014: Φόροι, δάνεια, επενδύσεις, συντάξεις» και «ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΛΩΝ: Σπάει το κύκλωμα της μίζας». Δύο φορές Σημίτης στην ίδια σελίδα και μάλιστα πρωτοσέλιδος δεν είναι πολύς; Θα πρέπει να το προσέξει αυτό το Βήμα γιατί χάνει πολύτιμο χώρο στην ανάπτυξη της ομάδας. Δηλαδή, αν σήμερα με λίγο Κάντα έβαλες άρθρο Σημίτη, μεθαύριο που θα γίνουν περισσότερες αποκαλύψεις, θα τον βάλεις να γράψει όλη την εφημερίδα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Σ” αυτό το σημείο, οι φίλοι του Πρώτου Βήματος απορούν. «Συνέντευξη Γιάννη Στουρνάρα: “Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι είμαι αναλώσιμος”». Αυτός δεν ήταν για τον οποίον τα τσικό των Νέων έγραφαν στο σαββατιάτικο της 28/12/2013 «το στοίχημα με Στουρνάρα»; («Στοίχημα αποτελεί για τον κ. Σαμαρά η αντιμετώπιση των μετώπων στελεχών της συμπολίτευσης και του κ. Στουρνάρα, ενώ η τρόικα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το “παζάρι” του Ιανουαρίου»);

Μην τον βασανίζετε τον σκάουτερ. Τη μια τού στέλνετε ραβασάκι ότι θα τον ξύσει ο κυρ-πρόεδρας, την άλλη τον βάζετε να στέλνει μήνυμα στη διοίκηση πως παραμένει στην ομάδα. Έλεος, δηλαδή, και με μας που περιμένουμε μια καλή είδηση από τον Γιάννη που έχει σε λίγες μέρες τη γιορτή του και χρόνια του πολλά κιόλας.

Κοιτάξτε τι ωραία που τα στρώνει ο δεξιός χαφ της ομάδας: «Σε πνεύμα λιτότητας η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.» γράφει η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία με μια φωτογραφία να, και κείμενο στο πνεύμα του γερμανικού ποδοσφαίρου: «Οι σημαίες της Ελλάδας και της Ε.Ε. Αναπεπταμένες και στο βάθος ο Παρθενώνας. Ωστόσο, περιορισμένες θα είναι οι δαπάνες της πέμπτης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Ο συνολικός προϋπολογισμός της θα είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ. Οι “ένδοξες” μέρες των συνόδων στη Ρόδο και τη Χαλκιδική ανήκουν στο παρελθόν». Σκέτη αρχοντιά η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία στη μεσαία γραμμή, ένα κράμα Μπεκενμπάουερ, Σαμπανάτζοβιτς και Ηλία Πουρσανίδη.

Για του λόγου του αληθές, θαυμάστε παιχνίδι εδώ. «Δίλημμα από Σαμαρά στους εκλογείς του Μαΐου: Ποιος μπορεί να χειριστεί το χρέος;»

Από τα μέτωπα Στουρνάρα-βολευτών, ο Σαμαράς ξαλάφρωσε στις γιορτές και θέτει δίλημμα «ποιος άλλος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος εκτός από μένα που το έφτασα ως εδώ;» Η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία φαίνεται πως έχει κατανοήσει καλύτερα απ” όλους το πλάνο του προπονητή: «Το δίλημμα “ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαπραγματευθούν την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους”, που θα απελευθερώσει την ελληνική οικονομία και θα θέσει τελεσίδικα στο περιθώριο τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, προτίθεται να προτάξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει, έτσι, τις αμφίσημες θέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα επιδιώξει με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φλερτάρει», σχεδόν ανοικτά, με την επιστροφή στη δραχμή».

Κάπου εδώ έρχεται για άλλη μια φορά το ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ με τίτλο «Ομαλότητα και ανάκαμψη» για να σερβίρει την κλασική λόμπα: «Κανείς δεν κερδίζει από την ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η πατρίδα μας έχει υποφέρει στη μακρά ιστορία της από τη μανία των πολιτικών που βιάζονται να έλθουν στην εξουσία, υβρίζουν τους αντιπάλους τους και υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Ακόμη και πολύ πρόσφατα, η χώρα θα είχε αποφύγει τα χειρότερα αν είχε επέλθει συνεννόηση σε θεμελιώδη ζητήματα μεταξύ των βασικών πολιτικών παικτών. Το 2014 είναι έτος-καμπή. Η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό, όμως, απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από την πλευρά των πολιτικών. Αν η Ελλάδα μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής μάχης άνευ ορίων τους επόμενους μήνες, καλά θα κάνουμε να αποχαιρετήσουμε κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Χωρίς πολιτική ομαλότητα και στοιχειώδη εθνική συνεννόηση, καμία χώρα δεν μπορεί να δει προκοπή».

Στις 8 Νοεμβρίου η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία έγραφε πάλι για ομαλότητα και ανάκαμψη. Τίτλος «Να αποφευχθεί το “ατύχημα”» και τακτική «Αυτό που απαιτείται περισσότερο αυτή την ώρα είναι πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα. Χωρίς αυτήν, οι πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας και στοιχειώδους ανάπτυξης είναι μηδαμινές. Το «πολιτικό ατύχημα» μπορεί να συμβεί, λόγω του υπερβάλλοντος λαϊκισμού κάποιων βουλευτών ή λόγω παράλογων απαιτήσεων της τρόικας. Το «ατύχημα» πρέπει, όμως, να αποφευχθεί πάση θυσία, να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας και η κυβέρνηση, αφού πάρει μιαν ανάσα, να ξαναπιάσει τον μίτο των μεταρρυθμίσεων».

Με λίγα λόγια η ναυαρχίδα της Δεκshάς πλευράς πρέπει επειγόντως να αλλάξει τρόπο ανάπτυξης, γιατί το παιχνίδι της είναι πλέον προβλέψιμο. Και επίσης, να αφήσει τους μύτους και να σουτάρει με πλασεδάκια. Λίγη φαντασία δεν βλάπτει. Δηλαδή, δεν μπορεί το Πρώτο Βήμα να στέλνει τη μπάλα με πλάγιο «Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ: Φόβοι για μια νέα 17Ν» κατευθείαν στους επιθετικούς κι εσύ να ψάχνεις τα στημένα έξω από τη μεγάλη περιοχή, είτε για να σουτάρεις με μύτο, είτε για να κυνηγάς το κεφάλι του κρεμανταλά. «Δένδιας: Δεν πάμε στα τυφλά για το χτύπημα στην πρεσβεία: Συνέντευξη στην “Κ” μετά την τρομοκρατική επίθεση – Αιχμές στη Δικαιοσύνη». (Μια ζωή την ίδια μπάλα παίζει το παλτό).

Και κράξιμο θα φας, εσύ η αρχοντιά, από τους οργανωμένους και οι νοικοκυραίοι δεν θα ξαναπατήσουν στο γήπεδό σου. Καθημερινή είσαι, παίξε τη μπαλίτσα που ξέρεις και άσε τα φάλτσα στον κομιστή που τα πιάνει καλύτερα.

Σ” αυτό το πρώτο παιχνίδι του νέου έτους, η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία προσπάθησε αλλά αγχώθηκε πολύ στην τελική πάσα. «Γερμανός πρεσβευτής: Μερικοί ήθελαν την Ελλάδα εκτός τροχιάς». Αυτός είναι ο τίτλος. «“Μερικοί άνθρωποι θα ήθελαν να τεθεί η χώρα εκτός τροχιάς”, λεει σήμερα σε συνέντευξή του στην “Κ”, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντόλντ, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβευτικής κατοικίας του στις 30 Δεκεμβρίου». Και αυτό είναι το κείμενο. Τα ίδια πράγματα. Τσούκου-τσούκου μπολ.

Εκεί που θύμισε την καλή Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου είναι με το θέμα «ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Ο οικογενειακός γιατρός στις αλλαγές του ΕΟΠΥΥ», μπλα μπλα μπλα, «Ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει με επίκεντρο το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού». Κουβέντα για το 25ευρω. Απλά, ωραία, Καθημερινά.

Κλείνουμε με τον μανταλάκια της αγαπημένης μας ομάδας. Ο τερματοφίσκουλας της μικρής περιοχής, ο τροχονόμος κάτω απ” τα δοκάρια, ο άνθρωπος που πιο γρήγορα φυτρώνει το χόρτο στο γήπεδο απ” ό,τι πέφτει αυτός στη γωνία του, ο γκολκίπερ της Real, αυτή τη φορά μάς εξέπληξε και παίζει στον ίδιο ρυθμό με το Πρώτο Βήμα. «ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ» και «2014: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» και μπόνους έκπληξη ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ “Ανοιχτό το αν θα αποφύγουμε το τρίτο μνημόνιο», όπου η επονομαζόμενη και «Τράτα των Ισλανδών» παίζει Στοίχημα «Αν κινηθούμε με σταθερότητα και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις, θα το επιτύχουμε».

Φαίνεται πως ο κυρ-πρόεδρας-προπονητής ετοίμασε καλά την ομάδα και έχουν κατέβει συνεννοημένοι. Το θέμα τώρα είσαι εσύ στην κερκίδα: το “βλεπες, το “παιξες; «ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 4 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ» είναι το βασικό θέμα στη Real και τριγύρω από το ύψος του πέναλτι μέχρι το ημικύκλιο στριμώχνονται «ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ: Ήξεραν τις “αμαρτωλές” offshore εδώ και 10 χρόνια», ο παλιός γυμναστής της ομάδας «ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: “Χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συναίνεση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο”» αλλά και ο Τάσος Μητρόπουλος του Υπουργείου Παιδείας, «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: “Πρόωρη εκλογική αναμέτρηση θα ανακόψει την εθνική προσπάθεια». Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στη σημερινή έκτακτη αγωνιστική. Με €ντολή Σαμαρά, ο Αντώνης την έχει μεγαλύτερη και θα μετρήσει καλύτερα το χρέος (το έχετε-ένα-βάρος που λέμε στις κερκίδες), εκλογές δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση (το λέει ο κυρ-Φώτης, τον οποίο βγάλαμε από τη ναφθαλίνη για να πει ακριβώς αυτό), θέλουμε ομαλότητα, ανάκαμψη, εθνική συνεννόηση (όλοι οι εργολάβοι μαζί να τα βάλουμε κάτω), να φέρουμε οικονομολόγους τέσσερις, δεκατέσσερις, (όσους τελοσπάντων χρειαστεί για να μην είναι ανάλωσιμος ο Στουρνάρας).

Και ο παλιός ο αρχηγός ο Κώστας ο Σημίτης θα παρεμβαίνει κάθε φορά που κρίνει ότι η ομάδα θέλει στήριξη. (Φαίνεται να ελπίζουν ακόμα πως μπορούν να πάνε το παιχνίδι στην παράταση. Ώρες που είναι θα ζητούν να επανέλθει ο ξαφνικός θάνατος· ο δικός σου).

Σύντροφος Κέιν από unfollow