Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Παιδιά πνίγονταν και τους εκλιπαρούσαμε για ένα σωσίβιο»

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ * ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 

«Παιδιά πνίγονταν και τους εκλιπαρούσαμε
για ένα σωσίβιο»
Τρεις άνδρες στάθηκαν στις 10 το πρωί στην προκυμαία της πύλης Ε1 και κλαίνε με λυγμούς. Ο ένας λέει ότι έχασε τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του. Ο δεύτερος, τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του. Ο τρίτος, σφίγγει στην αγκαλιά του ένα μωρό. Κι αυτός έχασε δύο παιδιά και τη γυναίκα του. Δείχνει το μωρό, λέγοντας ότι είναι «το μοναδικό που διασώθηκε. Πνίγηκαν συνολικά εννιά παιδιά» και καταγγέλλουν ότι πρόκειται για δολοφονία εκ προθέσεως.

Χθες, λίγο μετά τις 9 το πρωί αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Διαγόρας» από τη Λέρο οι 16 διασωθέντες από τους 28 πρόσφυγες που ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι από...
τις τουρκικές ακτές. Οι υπόλοιποι χάθηκαν στις 20 Ιανουαρίου, στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Τους υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ελληνικό κράτος, που μπορεί να συνδράμει στα στοιχειώδη, απουσίαζε. Οι καταγγελίες των διασωθέντων έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Σύροι και Αφγανοί
Σφίγγει στην αγκαλιά του ένα μωρό λέγοντας «είναι το μοναδικό που σώθηκε». Οι 16 διασωθέντες μετανάστες αποβιβάσθηκαν χθες στον Πειραιά και φιλοξενούνται προσωρινά, με σημείωμα του εισαγγελέα, σε κοινωνική δομή του Δήμου Αθηναίων
Οι ναυαγοί δηλώνουν ότι είναι Σύροι και Αφγανοί. Δηλαδή πρόσφυγες, που προστατεύονται με βάση τις διεθνείς συμβάσεις. Οι μαρτυρίες τους είναι αποκαλυπτικές. Λένε ότι «το σκάφος του Λιμενικού μας εντόπισε περίπου 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί, μας έδεσαν μ' ένα σχοινί. Αρχισαν να μας τραβάνε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Καταγγέλλουν ότι «είχε θαλασσοταραχή. Και μας ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα. Το ψαροκάικο πήρε κλίση, γέμισε νερά». Προσθέτουν πως όταν ανατράπηκε το αλιευτικό, «προσπαθήσαμε ν' ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού. Αλλά μας χτύπησαν με τα όπλα και κλοτσιές, ούτε στα ζώα δεν φέρονται έτσι. Φωνάζαμε βοήθεια κι έλεγαν fuckup» περιγράφουν αναφερόμενοι στην προσπάθεια των λιμενικών να τους αποτρέψουν.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι λιμενικοί «δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να βοηθήσουν». Ενας πατέρας, που έχασε ολόκληρη την οικογένειά του, κλαίει διαρκώς. Περιγράφει ότι εκλιπαρούσε τους λιμενικούς για ένα σωσίβιο, που υπήρχαν στο σκάφος τους, τη στιγμή που οι άνθρωποι γύρω τους πνίγονταν. «Παρακαλούσα στην προσπάθειά μου να σώσω την οικογένειά μου, αλλά δεν μου έδιναν σημασία».

Οι πρόσφυγες, μέσα σε λυγμούς, τονίζουν ότι δεν φεύγουν από τη χώρα «αν δεν βρεθούν οι σοροί των πνιγμένων ανθρώπων μας». Κάνουν έκκληση να βρεθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς. Από τους 16, οι 14 είναι άνδρες. Μιλούν ξεκάθαρα με ενοχοποιητικά στοιχεία για τους άνδρες του Λιμενικού, τονίζοντας ότι τους ρυμουλκούσαν «για αρκετή ώρα με θαλασσοταραχή, προς τις τουρκικές ακτές». Μετέφραζε ο Νασίμ, Αφγανός και μέλος του Δικτύου: «Οταν το καΐκι που έβαζε ήδη νερά γύρισε στο πλάι, ορισμένοι προσπαθούσαμε ν' ανέβουμε πάνω στο σκάφος του Λιμενικού. Μας χτυπούσαν με το πίσω μέρος του όπλου, βρίζοντας, πυροβολώντας στον αέρα» λέει κι άλλος πατέρας. Ρωτούν «γιατί στην Ελλάδα οι ένστολοι αστυνομικοί θέλουν να πεθάνουν γυναίκες και παιδιά» λέγοντας ότι ποτέ στην πατρίδα τους δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο.
Ολοι τους είναι εφοδιασμένοι μ' ένα χαρτί απέλασης, που τους δίνει διορία 30 ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τα αιτήματα των εκπροσώπων των οργανώσεων είναι να πάρουν νομιμοποιητικά έγγραφα ώστε να μην απελαθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες των ανδρών του Λιμενικού, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Χθες, οι τουρκικές αρχές βρήκαν τις σορούς ενός 11χρονου και μιας 38χρονης. Αναγνωρίστηκαν μέσω φωτογραφιών των οικείων τους, τις οποίες έστειλαν οι ελληνικές αρχές. Πρόκειται για δύο από τους «αγνούμενους».

Κάλυψη από Βαρβιτσιώτη

«Δεν νομίζω ότι κανένας σήμερα θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και να πούμε ότι όποιος μετανάστης θέλει μπαίνει στη χώρα και απολαμβάνει όλων των συνθηκών του ασύλου, ανεξαρτήτως αν το δικαιούται ή όχι»

Το υπ. Ναυτιλίας διαψεύδει ότι το σκάφος του Λιμενικού πήρε κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές. Παράλληλα, το Λιμενικό αποδίδει την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους στην απότομη μετακίνηση των προσφύγων προς τη μία πλευρά. Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά οι πρόσφυγες πνίγηκαν παρουσία του Λιμενικού.

Με τη δήλωσή του για το τραγικό περιστατικό ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καλύπτει τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος: «Ας είμαστε ξεκάθαροι για το συμβάν. Το συγκεκριμένο σκάφος βρισκόταν ακυβέρνητο, έχοντας ξεμείνει από μηχανή, φώτα και οποιοδήποτε άλλο ναυτιλιακό όργανο, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στη μέση γραμμή με την Τουρκία. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει, ενώ επιβιβάσθηκαν πάνω από δύο άνδρες του Λιμενικού».

Ο υπουργός, αναφερόμενος στις καταγγελίες για παράνομη επαναπροώθηση στις τουρκικές ακτές, υποστηρίζει ότι «δεν ισχύει ότι το σκάφος του Λιμενικού ρυμουλκούσε το πλεούμενο με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία. Φαίνεται από τα στίγματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Το σκάφος οδηγούσε το πλεούμενο προς το Φαρμακονήσι. Στη διάρκεια της ρυμούλκησης, οι μετανάστες, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο, φαίνεται ότι αντέδρασαν κάπως απότομα. Μία γυναίκα κι ένα παιδί έπεσαν στη θάλασσα, στη συνέχεια γύρισαν όλοι προς τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκάφος. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές μέσα στη θαλασσοταραχή και με τουμπαρισμένο το σκάφος κι αυτό είναι τραγικό. Προφανώς κάποιοι εγκλωβίσθηκαν κάτω από αυτό».

«Ο Μουίζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ενημερωθεί» δηλώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος και στις δηλώσεις του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς: «Στο Αιγαίο κάνουμε καθημερινά μία μάχη. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα σύνορά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει παίρνει μία βάρκα και μπαίνει μέσα στη θάλασσα» τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι κανένας σήμερα θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και να πούμε ότι όποιος μετανάστης θέλει μπαίνει στη χώρα και απολαμβάνει όλων των συνθηκών του ασύλου, ανεξαρτήτως αν το δικαιούται ή όχι».

«Μνημείο πολιτικής αναισθησίας»

Ατυχέστατη η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, κατά το ΠΑΣΟΚ. Τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση ζήτησε ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «De Standard»

Η δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Ατυχέστατη η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία την πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία στο Φρμακονήσι. Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος».

Τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση των συνθηκών του ναυαγίου, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε δύο μετανάστες ενώ άλλοι 10 χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι, ζήτησε ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «De Standard».

Οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτηματικά για τη στάση του Λιμενικού, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Ζητά να διεξαχθεί επείγουσα ενδελεχής έρευνα για το αν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων 9 παιδιά.

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι δεν φάνηκε «να έχει συναίσθηση των γεγονότων. Οσα είπε αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής». Προσθέτουν ότι είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι και καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στο Αιγαίο: Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τη ζωή τους, σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά, προσπαθώντας να φθάσουν με σκάφος στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Αλλοι 47 πρόσφυγες περισυνελέγησαν βόρεια της Σάμου

Την ώρα της κατακραυγής για τη στάση του Λιμενικού απέναντι στους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, άλλοι 47 μετανάστες (31 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 ανήλικοι) περισυνελέγησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από αλλοδαπό, μέσω αριθμού της κλήσης έκτακτης ανάγκης (112), ότι επιβαίνει σε λέμβο με περίπου άλλα σαράντα άτομα και ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αμεσα ενεργοποιήθηκαν προς συνδρομή τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό, τα οποία εντόπισαν τη λέμβο με τους παράνομους μετανάστες. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Ερευνας, αφού ενημέρωσε το αντίστοιχο κέντρο έρευνας της Αγκυρας, πήρε το «πράσινο φως» για την περισυλλογή των μεταναστών. Παράλληλα, σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρέμεινε στην οριογραμμή, σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης, παρακολουθώντας διακριτικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ασφαλής περισυλλογή τους.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έσπευσε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια παραλαβής των διασωθέντων, παρά το ότι εκλήθησαν επανειλημμένως από το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού. Το πλωτό μετέφερε, τελικά, τους διασωθέντες λαθρομετανάστες στο Βαθύ της Σάμου, όπου και τους περιέλθαλψαν οι τοπικές αρχές.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ από enet