Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ένας Αρλεκίνος στη Βουλή…

Μπορεί το Πατρινό Καρναβάλι να ξεκίνησε στις 18-1-2014, κάποιος όμως θέλησε να “κλέψει” τη δόξα του βγάζοντας μία μέρα νωρίτερα -εδώ που τα λέμε, κλέβει τη δόξα από πολύ καιρό πριν- ένα δελτίο τύπου που αφορά τη δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό.

Συζητώντας με μία φίλη που άνοιξε πριν λίγο καιρό το Ιατρείο της, μου είπε τα εξής:

«Θα συνταγογραφούμε σύμφωνα με το μέσο όρο της ειδικότητας μας  του προηγούμενου χρόνου και μειωμένο κατά 20%». Δηλαδή, αν ο μέσος όρος συνταγογράφησης το 2013 Πανελλαδικά στην ειδικότητά της είναι πχ 10.000€ – 20% = 8.333 / 12 μήνες = 695€ (στρογγυλοποιημένα).

Άρα, όποιος ασθενής προλάβει, θα δει και φάρμακο. Για τον κάθε γιατρό σημαίνει ότι θα χάνει πελάτες όταν δε θα μπορεί να γράψει φάρμακα και για δε τον ασθενή, θα τρέχει από γιατρό σε γιατρό μέχρι...
να βρει κάποιον που δεν έχει περάσει το όριο.

Θα πάει λοιπόν ο ασθενής στον γιατρό, θα γίνει η εξέταση και θα πει ο γιατρός στον ασθενή «πρέπει να πάρεις φάρμακα αλλά δεν μπορώ να σου γράψω γιατί θα ξεπεράσω το όριο του μήνα». Ο γιατρός όμως που έκανε την εξέταση θα πρέπει να πληρωθεί -πέσε και μειωμένα μια και δε θα του γράψει φάρμακα, αν και ούτε αυτός θα φταίει-. Πάει μετά σε άλλο γιατρό και του λέει ο ασθενής «Πήγα σε άλλον πριν [..] και πρέπει να μου γράψετε αυτά τα φάρμακα», αυτός ο γιατρός θα τα γράψει έτσι απλά ή θα πρέπει και αυτός να κάνει εξέταση και να πληρωθεί; Δε συζητάμε φυσικά να πάει κάποιος στο γιατρό στην αρχή του μήνα, και το κόστος του φάρμάκου να είναι πολύ κοντά ή πάνω από το όριο.

Αυτές είναι κάποιες από τις τραγελαφικές περιπτώσεις που θα ζήσουμε λίγο πολύ όλοι αν δεν αλλάξει αυτό το φονικό σκεπτικό.

Η επόμενη ιστορία αφορά τα γενόσημα. Οι γιατροί δεν θα έχουν δικαίωμα να γράφουν πρωτότυπα φάρμακα, πάνω από το 15% της ετήσιας συνταγογράφησης. Αν δε μας ποτίσει με γενόσημα αυτό ο αλήτης, θα σκάσει.

Εννοείται ότι αν παραβούν οι γιατροί τις εντολές, θα έχουν κυρώσεις και αν κατάλαβα καλά, με το πέρασμα του ορίου πάνω από δύο μήνες, θα σταματά η σύμβαση του γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.

Καλό θα είναι να μαζέψει κάποιος αυτό τον αρλεκίνο που παίζει με την υγεία των άλλων, και βγαίνει στα κανάλια για να μας  λέει ότι νοικοκύρεψε τα έξοδα στην υγεία. Αν είναι δυνατόν να βγαίνει επίσης και να λέει «Ας βγάλουν όσες δικαστικές αποφάσεις θέλουν τα δικαστήρια, λεφτά δεν μπορούμε να γεννήσουμε». Δηλαδή ο καρνάβαλος αυτός, καταργεί και τα δικαστήρια.

Ο υποτίθεται Πρωθυπουργός που έχουμε, φέρει ευθύνη ή όχι που αυτός θα σκοτώσει κόσμο με αυτά που θέλει να εφαρμόσει στην Υγεία;

Οι σιωπούντες συνάδελφοί του, θα έχουν και αυτοί ευθύνη ή όχι;

Πλησιάζει ο καιρός που θα πέσει πολύ κλάμα, θα θυμόμαστε το 2013 και θα λέμε τι καλά που ήμασταν.

Από Ούτε λόγος