Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Παλιά καραβάνα στις μίζες

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Κάντας -αν και τον ρωτούν οι ανακριτές- εμφανίζεται να μην έχει ιδέα πώς διακινούνταν οι μίζες μέσω των περίφημων «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για πληρωμές μαύρου χρήματος
Τον Ιούνιο του 1996, λίγους μήνες μετά την κρίση στα Ιμια, ο τότε υπουργός Αμυνας Γ. Αρσένης δήλωνε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται πλέον να «εγκαταλείψει την πολιτική περικοπής του αμυντικού προϋπολογισμού μέσω αναβολής των αγορών όπλων».

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times», αναγνώριζε ότι ο «νέος δανεισμός που θα καλύψει τις αγορές όπλων θα αυξήσει το δημόσιο χρέος, το οποίο καλύπτει ήδη το 110% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα η αύξηση των τοκοχρεολυσίων θα επιβαρύνει...
το έλλειμμα του προϋπολογισμού».

«Ορος επιβίωσης του έθνους»

«Πάνω απ' όλα επιβάλλεται να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ως πρόεδρος τότε της Πολιτικής Ανοιξης. Ο ίδιος είχε προτείνει «να ακουμπήσουμε με πίστη στη δύναμη της ελληνικής ψυχής, με τη δημιουργία ενός "εθνικού ταμείου" για την υποστήριξη του εξοπλιστικού προγράμματος των ενόπλων δυνάμεων, με προαιρετικές εισφορές».

Ηταν η εποχή που η κρίση στα Ιμια είχε στρώσει το χαλί για το ξέφρενο πάρτι στους εξοπλισμούς που θα ακολουθούσε. Και λίγο καιρό αργότερα, τον Οκτώβριο του 1996, ο Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε την πρώτη εμφάνισή του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας στην έκθεση όπλων Defendory στον Πειραιά, ενώ λίγες ημέρες αργότερα μιλούσε στον Εβρο για την ανάγκη υπεράσπισης της ειρήνης μέσω ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Ηδη το κλίμα στην κοινή γνώμη είχε φτιαχτεί, με αρκετούς να θεωρούν τις αγορές όπλων «όρο επιβίωσης του έθνους»...
Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο 1998-2001 μόνο οι αγορές κύριου υλικού ξεπερνούσαν τα 11 δισ. ευρώ, με την πληρωμή των περισσότερων προγραμμάτων να είναι «εμπροσθοβαρής», όπως για παράδειγμα τα γερμανικά υποβρύχια, που ήταν της τάξης του 80%, χωρίς ακόμα και σήμερα -σχεδόν μια 15ετία μετά- η χώρα να τα έχει παραλάβει!

Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στην απολογία του κάνει λόγο μόνο για ορισμένα από τα προγράμματα εκείνης της περιόδου και τα ποσά που τώρα επιστρέφουν στο ελληνικό Δημόσιο μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που φέρεται να έχουν δοθεί σε «χρήσιμες πληρωμές».

Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Κάντας -αν και τον ρωτούν οι ανακριτές- εμφανίζεται να μην έχει ιδέα πώς διακινούνταν οι μίζες μέσω των περίφημων «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για πληρωμές μαύρου χρήματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το όνομα του κ. Κάντα αναφέρεται το 2005 στο πόρισμα της εξεταστικής για τα αντιαεροπορικά TOR-Μ1. Οπως είχε εντοπιστεί από τότε, ο ίδιος είχε επιχειρήσει να «καμουφλάρει» τις μίζες για τα TOR-Μ1 μέσω της ψευδούς πιστοποίησης ότι υλοποιήθηκαν προγράμματα αντισταθμιστικών, που δεν είχαν γίνει ποτέ. Με την έγκρισή του έγινε η πληρωμή 25 εκατ. ευρώ, η διαδρομή των οποίων θεωρήθηκε από τότε ύποπτη.

Ανοιγμα λογαριασμών

Η διερεύνησή της σταμάτησε στην Ελβετία, απ' όπου ανέμεναν το άνοιγμα των λογαριασμών. Παρότι -έπειτα από χρόνια- διαπιστώθηκε ότι ο αμέσως επόμενος σταθμός των χρημάτων ήταν ο Ν. Ζήγρας και η εταιρεία Bluebell, μέσω της οποίας αγόραζε ακίνητα (μεταξύ αυτών και του Ακη Τσοχατζόπουλου), ο κ. Κάντας δεν εκλήθη για να ερωτηθεί γιατί πιστοποίησε τα επίμαχα αντισταθμιστικά. Και αυτό, παρότι στο πόρισμα της εξεταστικής χαρακτηρίζεται η πράξη του ως παράτυπη.

Βεβαίως, σε δικαστικό επίπεδο η έρευνα για τους TOR-Μ1 συνεχίζεται από τον αρμόδιο ανακριτή για εγκλήματα διαφθοράς, Γ. Μαλλή. Και μόνον από αυτή την προμήθεια εκτιμάται ότι οι μίζες αγγίζουν τα 35-40 εκατ. ευρώ...

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ από enet