Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Παιχνίδι με τις δαπάνες έως τον Οκτώβριο

Ανάγκες 2,5 δισ. ευρώ αναγκάστηκε να καλύψει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Κάτω από 1 δισ. μειώθηκε το τεχνητό «κομπόδεμα» 
Αρση του εμπάργκο των πληρωμών που είχε κηρύξει από την αρχή του χρόνου η κυβέρνηση σε δεκάδες φορείς του Δημοσίου, ακόμη και σε ιδιώτες, σηματοδοτούν τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών. Από αυτά προκύπτει ότι ο Οκτώβριος ήταν ο τελευταίος μήνας, που μπόρεσε το οικονομικό επιτελείο να κρατήσει σφιγμένα τα «λουριά» των δαπανών και να πλάσει ανάλογα την εικόνα...
του πλεονάσματος. Η πολιτική της υπερσυγκράτησης των εξόδων δεν κατέστη εφικτό να συνεχιστεί και τον περασμένο μήνα, δεδομένου ότι τον Νοέμβριο έπρεπε να καλυφθούν ανάγκες ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το «κομπόδεμα» των κονδυλίων που είχε δημιουργήσει σε τεχνητή βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν εξοικονομηθεί στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2013 από το μέτωπο των δαπανών υποχώρησαν κάτω από 1 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού ανήλθε στα 50,385 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 μειωμένες κατά 999 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο των 51,384 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς συγκρατήθηκαν στα 39,272 δισ. ευρώ. «Εκρηξη» 626 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα σημείωσαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες ανήλθαν στα 3,950 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, τη στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εμφανίζονταν στάσιμες. Στόχος είναι να φτάσουν τα 6,650 δισ. ευρώ φέτος, ενώ απομένουν λιγότερες από 5 μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2013.

Τα έσοδα από φόρους

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στις δαπάνες, στο κομμάτι της συλλογής των φόρων παραμένουν οι χαμηλές πτήσεις σε ορισμένους τομείς. Τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν οριακά τους προβλεπόμενους στόχους, ενώ οι μειωμένες εισπράξεις κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι από τον ΕΦΚ στα καύσιμα δίνει νέα «τροφή» σε όσους κατηγορούν τον Γιάννη Στουρνάρα ότι εμμένει σ’ ένα μέτρο που έχει αποτύχει παταγωδώς. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 39,549 δισ. ευρώ, μόλις 8 εκατ. ευρώ πιο πάνω από τις επίσημες προβλέψεις.

Ο προϋπολογισμός στο φετινό ενδεκάμηνο έκλεισε με πλεόνασμα 2,778 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, τη χορήγηση κονδυλίων συνολικού ύψους 51,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες θέρμανσης νοσοκομείων και σχολείων της χώρας καθώς και για προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, στο υπουργείο Υγείας χορηγούνται 10 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης νοσοκομείων του ΕΣΥ, κυρίως σε ορεινές περιοχές της χώρας, στο υπουργείο Εσωτερικών 4 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων, ενώ θα δοθούν 37,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές σε δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Του Μάριου Χριστοδούλου από efsyn