Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Στην «κατάψυξη» όλη η χώρα

Τ
σουχτερό κρύο και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα σε όλη τη χώρα, με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται από αύριο, Τετάρτη.

Το «κύμα» ψύχους που θα μας επισκεφθεί θα πλήξει αρχικά το βόρειο τμήμα της χώρας και σταδιακά θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα και μετά, ενώ οι άνεμοι...
θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 Μποφόρ.

Ο υδράργυρος αναμένεται να κάνει «βουτιά» κατά έξι με οκτώ βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα πάντως με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα πρώτα χιόνια αναμένονται από σήμερα το απόγευμα στην ανατολική και βόρεια χώρα, ενώ οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν και να πνέουν βόρειοι 6 με 8 Μποφόρ.

Όσον αφορά στην Αττική τα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά του νομού από τη νύχτα, ενώ από το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου και ο υδράργυρος θα πέσει το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 8 Μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα στα ανατολικά σε βορειοανατολικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου και τη νύχτα θα σημειώσει πτώση.

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει ακόμα πιο αισθητή την Τετάρτη, καθώς οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ισχυροί, ακόμη και 9 Μποφόρ τοπικά, ενώ έντονες θα είναι και οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ειδικότερα, «άσπρη μέρα» θα δουν περιοχές στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, ενώ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα θα αρχίσει η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και από τις απογευματινές ώρες σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χωράς με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Μακεδονία – Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ φτάνοντας τοπικά στα θαλάσσια τα 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από το απόγευμα.

Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στο Ιόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ στο Ιόνιο και τοπικά 7 Μποφόρ. Αναμένεται να ενισχυθούν από το βράδυ ειδικά στα νότια.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Εύβοια- Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν, ενώ αναμένεται να σημειωθούν και τοπικές βροχοπτώσεις. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και τα ημιορεινά
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ στα ανατολικά και τοπικά 7 Μποφόρ. Βαθμιαία θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 Βαθμοί Κελσίου. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Κυκλάδες – Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα ορεινά του νησιού αναμένονται χιονοπτώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Βαθμιαία θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμοί Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, αρχικά στις βόρειες περιοχές και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το βράδυ στα νότια.
Άνεμοι: Στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και σταδιακά βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις 5 με 6 Μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες 6 με 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι κρύο και βοριάδες. Στα ανατολικά και νότια αναμένονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, καθώς και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χωρά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ, ενώ τοπικά στο Αιγαίο 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ο οποίος πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρός.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, στα ανατολικά και νοτιά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χωρά γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 Μποφόρ και από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ στα ανατολικά. Τοπικά στο Αιγαίο οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν τοπικά στα 7 με 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Από press-gr