Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο καλοκάγαθος Αντώνης Κάντας και οι σατανικοί "απόστρατοι" τσιράκια των πολυεθνικών εταιριών!

Από "Στοχασμός-Πολιτική" μέσω "Σίβυλλα"
Με  τίτλο τα "Επίκαιρα": Κάντας: Δωροδοκήθηκα για 10 συνολικά εξοπλιστικά προγράμματα!
"Ποια ηχηρά ονόματα εμπλέκει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης- Ανοίγει νέος κύκλος διώξεων..."

Για όσους έτυχε να γνωρίσουν από κοντά ή είχαν την προσωπική εμπειρία να εργαστούν στην Πολεμική Αεροπορία με τον Αντώνη Κάντα θα...
είχαν τουλάχιστον να πουν μόνο καλά λόγια. Η κατηγορία αυτή και μάλιστα η προσωπική του μαρτυρία ενοχής δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και οι πράξεις του πρέπει να τύχουν ανάλογης δικαστικής αντιμετώπισης.

Επειδή ο γράφων είναι ένας από αυτούς που εργάστηκαν μαζί του στην 342ΜΠΚ ως αρχιμηχανικού στα Mirage F1CG έχει τη τόλμη να πει για εκείνη τη περίοδο μόνο καλά λόγια και να εξάρει το ηθικό του χαρακτήρα του και το άριστο της επαγγελματικής του επάρκειας, γνώσης και ικανότητας.

Βέβαια ο άνθρωπός μπορεί να υποπίπτει σε παραπτώματα και να προξενεί στους άλλους την εύλογη απορία για το "πως" και τα "γιατί" που τον οδήγησαν σε έκνομες ενέργειες, αλλά θεωρώ ότι ο χαρακτήρας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του  σίγουρα δεν μεταλλάσσονται στις αδυναμίες της στιγμής αλλά παραμένουν αναλλοίωτα και  επαναφέρουν, πιθανόν μέσω Ερινύων, μέσω τύψεων και ενοχών σε μία αξιοπρόσεκτη μεταστροφή και μεταμέλεια για να βρει την ησυχία της σκέψης του που τον βασάνιζε πάνω από 20 χρόνια.

"Με λάδωναν για να εξασφαλίσουν τη σιωπή μου, για να μη φέρνω αντιρρήσεις για να υπογράφω χωρίς ερωτήσεις. Έχω μετανιώσει· έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, θέλω να επανορθώσω και να επιστρέψω όλα τα χρήματα που είναι προϊόντα δωροδοκίας", ομολογεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης Α. Κάντας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στην απολογία του αναφέρει πως "δεν τα έπαιρνα μόνο μέσω λογαριασμών, με δωροδοκούσαν και με μετρητά. Μια φορά ένας αντιπρόσωπος όπλων μου έφερε ένα σακβουαγιάζ μέσα στο υπουργείο και τα πήρα. Δυστυχώς τώρα ξέρω ότι έκανα λάθος".

Κύριος διαχειριστής των ποσών ήταν ο Σπύρος Μ. από την Κέρκυρα, γιος διπλωμάτη, κάτοικος Ελβετίας και με ελβετική υπηκοότητα που αρνείται σήμερα να συναινέσει στην επιστροφή των χρημάτων.

Παράλληλα η εφημερίδα Real News κυκλοφορεί με τίτλο "Έσκασαν και τα Kornet!", αναφερόμενη στο νέο σκάνδαλο στους εξοπλισμούς με μίζες-μαμούθ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ "3 εκατ. ευρώ μίζα παραδέχθηκε ότι πήρε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Α.Κάντας για τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους". Η Realnews αναφέρει επίσης ότι είναι "πρόσωπο-κλειδί ο Π.Ευσταθίου για "ύποπτες" συμβάσεις μετά το 2002", ενώ το ρεπορτάζ κάνει λόγο για "τον... ασπρούλη" και τις μαύρες βαλίτσες με τα ρούβλια και τις συμφωνίες επί των ημερών του Ακη και του Γιάννου".

Ο κάποτε Νο 3 στις προμήθειες εξοπλισμών ξεδίπλωσε όλο το σύστημα πληρωμής εκατ. ευρώ για μίζες σε 10 εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας την περίοδο 1997-2002, τονίζει το Βήμα. Από αυτά τα εννέα ήταν άγνωστα στους εισαγγελείς και ανακριτές, με αποτέλεσμα να αρχίζουν σύντομα νέες δικαστικές έρευνες για προμήθειες, ενώ αναμένονται εντάλματα σύλληψης εις βάρος των επιχειρηματιών για τους οποίους θα εντοπιστεί ο λογαριασμός με τον οποίον διακινούσαν τη μίζα. Τη Δευτέρα ο κ. Κάντας ξεδίπλωσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δυο ανακριτών και τριών εισαγγελέων όλη τη πορεία των μιζών, αποκαλύπτοντας με λογαριασμούς και ονόματα όσο θυμόταν βέβαια, αφού όπως είπε έχουν περάσει πολλά χρόνια.

"Δωροδοκήθηκα για 10 συνολικά εξοπλιστικά προγράμματα και από περίπου επτά επιχειρηματίες ή διευθυντές των εταιρειών τους, όπως οι Ευ, Μπ, Κ, Τσο, Απ, και Τσ. Τους περισσότερους τους γνώριζα από τη θητεία μου στην Αεροπορία, αφού ήταν απόστρατοι, που δραστηριοποιούνται πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ο Ευ, που τον γνώριζα από παλιά και στη φάση που με προσέγγιζε ήταν αντιπρόσωπος μεγάλης γερμανικής εταιρείας, η οποία προμήθευε συστήματα για τα υποβρύχια", αποκάλυψε.

Ερωτηθείς πως μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του είπε: "Σας υποδεικνύω τον λογαριασμό μου στην Dresdner Bank στην Ελβετία, όπου ανοίχτηκε ο βασικός λογαριασμός για τα χρήματα που έμπαιναν από άλλες υπεράκτιες στις οποίες ήμουν εγώ ο βασικός beneficial owner".

Στην ερώτηση πόσες ήταν οι offshore από τις οποίες έπαιρνε χρήματα και συγκεκριμένα ποιες ήταν δικές του και ποιοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες απάντησε: "Αλήθεια σας λέω, δεν θυμάμαι, βοηθήστε με. Πάντως θα σας επιβεβαιώσω όσα ονόματα μπορέσω να θυμηθώ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κάντας δωροδοκήθηκε για την προμήθεια των υποβρυχίων από την Atlas, τα μιράζ αλλά και τα Εξοσέτ (πύραυλοι) και τα άρματα στρατού καθώς και τα αντιπυραυλικά συστήματα. Οι πηγές των προμηθειών εμφανίζονται να είναι από τη Σουηδία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, και τη Γερμανία. Στο σημείο αυτό κατονόμασε και στέλεχος μεγάλης εξοπλιστικής εταιρείας που έχει ήδη απασχολήσει τη Δικαιοσύνη αλλά όχι τον ίδιο τον γνωστό επιχειρηματία. Παράλληλα, κατονόμασε και τρία στελέχη μεγάλης εταιρείας που άλλαξε αντιπροσώπους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάντας, είναι λογικό συμπέρασμα να δωροδοκήθηκαν και οι ανώτεροί του, ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο που απομακρύνθηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου "διότι επανέλαβε διαγωνισμό που έγινε επί των ημερών μου", είπε χαρακτηριστικά.

Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς καλούνται τώρα να αξιολογήσουν τα λεγόμενά του. Για όσους επιχειρηματίες θα εντοπιστεί ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Και τραπεζίτες "στο κόλπο"

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν σύμφωνα με το Έθνος, όσα είπε και για τρεις τραπεζίτες ελβετικής τράπεζας ο ένας εκ των οποίων είναι Έλληνας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τραπεζικά στελέχη που υπέδειξε εμπλέκονται και στη γερμανική δικογραφία για τις δωροδοκίες της Siemens, ενώ φέρονται να έρχονταν στην Ελλάδα 3 με 4 φορές τον χρόνο και έκαναν τη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Μάλιστα ο ένας από τους δύο είχε καταθέσει ως μάρτυρας και στην προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Siemens.

Το κατηγορητήριο είναι προφανέστατα πολύ βαρύ  όπως βαρύ πρέπει να είναι και η ελάφρυνση του από την ομολογία ψυχής για εξιλέωση και επανόρθωσης των εν αδίκω πραξεών του.

Για όσους έχουν έστω και την παραμικρή γνώση για το πως κινούνται οι εταιρείες που προσεγγίζουν αξιωματικούς για τις κατά παρέκκλιση πράξεις για τις προμήθειες θα ισχυρίζονταν τα παρακάτω:
1. Γιατί ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί παρουσιάζονται στα Αρχηγεία και τις Μονάδες ως αντιπρόσωποι εταιριών;
Είναι εύλογο το διάστημα των πέντε ετών, μετά την αποστρατεία, ως ασφαλιστική δικλείδα της ΜΗ επιρροής των εν ενεργεία συναδέλφων τους, δεδομένου ότι αυτοί μπορεί να ήταν και υφιστάμενοί τους;
Γιατί ο νόμος επιτρέπει σε πρώην ένστολα στελέχη να μπαινοβγαίνουν στις Μονάδες εκμαυλίζοντας (ίσως πολύ λίγους) αξιωματικούς σε θέση ευθύνης;
Ο Αντώνης Κάντας είναι μάλλον ένα ενδεικτικό θύμα από αυτούς!!! Διότι όταν σου "ρίχνουν" τόσο χρήμα που δεν το είχες φανταστεί σε όλη σου τη ζωή ότι θα μπορείς χωρίς φόβο να το οικειοποιηθείς μάλλον χρειάζεται πολύ δυνατό χαρακτήρα και όχι σαν αυτό του Αντώνη Κάντα για να αρνηθείς!!!
2. Πως και με ποια κριτήρια καταλήγει ένας πρώην αξιωματικός διευθυντής ή σύμβουλος κάποιου υπουργού και μάλιστα το Άμυνας;
Εάν τα κριτήρια ήταν γνωστά και όχι με προσωπικές επιλογές υπουργών μάλλον θα είχαμε πολύ λιγότερα περιστατικά και εμπλοκές σε σκάνδαλα εξοπλισμών.
Για παράδειγμα η Π.Α. είχε το επιστημονικό τμήμα στο Χασάνι, ένα από τα πιο επιστημονικά κέντρα μελετών και αναλύσεων της ευρώπης και ίσως και διεθνώς, γιατί το τμήμα αυτό να μην είχε τον κυρίαρχο λόγο και όχι τα επιλεγμένα πρόσωπα των πολιτικών;
3. Σε μία τις αγορές του λεγόμενου "αιώνα" ποιος πρωθυπουργός εξέτασε μέσω του ΚΥΣΕΑ γιατί αγοράζουμε πιο ακριβά από τα αντίστοιχα συμμαχικά κράτη τον ίδιο εξοπλισμό;
Ποια κυβέρνηση εγκάλεσε τις επιτροπές αξιολόγησης των νέων μαχητικών, τανκς, τορπιλακάτων κλπ  ότι τροποποιήσεις προγενέστερων της αγοράς του κυρίου εξοπλισμού δεν θα γίνονται αποδεκτές και μάλιστα θα είχαν να κάνουν με ενδελεχείς έρευνες και ΕΔΕ για πιθανή ετεροχρονισμένη μεθόδευση αύξησης του κόστους αγοράς;
ΔΕΝ χρειάζεται κάποιος που ενδιαφέρεται να ψάξει για το που σπαταλάτε ή επιβαρύνεται υπέρμετρα ο κρατικός προϋπολογισμός θα έψαχνε για τις ετεροχρονισμένες αποδοχές των τροποποιήσεων που αυτές ανεβάζουν ως ανταλλακτικά και εργατοώρες το αρχικό κόστος,  που ναι μεν δεν εμφανίζεται να χρεώνεται στην κύρια αγορά αλλά σε άλλα ΑΚΕ με τους γνωστούς "απόστρατους" των εταιριών.
4. Οι παραγγελίες και τα ανταλλακτικά, τα δήθεν πολεμικά αποθέματα, ή τα υλικά που αχρηστεύονται ποιος και με τι κριτήρια  τα δικαιολογεί;
Έψαξε κάποιος να κοστολογήσει πόσα και ποια αξία έχει χρεωθεί ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης από καταργημένους τύπους και από υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και μάλιστα πολλά από αυτά έχουν την αρχική τους συσκευασία.
5. Ποιος λογοδότησε όταν το 2007 καταργήθηκε η ελληνικοποίηση κάποιων υλικών που κατασκευάζονταν (ως γενόσημα που λένε και στο Υπ.Υγείας) με αντίστοιχη ποιοτική και άριστη αντιγραφή πρωτοτύπων από κρατικά και ΜΗ εργοστάσια;
Παρά τα όποια τεχνικά προβλήματα η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να αξιοποιήσει το επιστημονικοτεχνικό κεφάλαιο της χώρας μας  και να αναδιατάξει την εθνική μας οικονομία.
Ποιος νοσηρός εγκέφαλος όμως  ήθελε τάχα να αποσοβήσει πιθανές ή τάχα διαπλοκές με τους εγχώριους κατασκευαστές και έκανε τους μεσάζοντες των ξένων εταιρειών κυρίαρχους με εισαγόμενα μέσα και υλικά; (απάντηση από τις υπογραφές του εν λόγω ΦΕΚ).
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι πολιτικοί ορμώμενοι άλλοτε από αγαθές προθέσεις, στην καλύτερη περίπτωση, και άλλοτε από διαπλεκόμενους συμβούλους, στην κακή εκδοχή, προέβαιναν σε παρόμοιες και πολλές άλλες τέτοιες ενέργειες που ζημίωσαν επικίνδυνα το κρατικό προϋπολογισμό και δυσανάλογα έως πολύ δυσβάστακτα τον έλληνα φορολογούμενο.
Θα μπορούσα να αναφερθώ και στα τελευταία σκάνδαλα, μίζες και υποβρύχια αλλά δεν είναι του παρόντος, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ελπίζω τα πρόσωπα που όλοι μας υποπτευόμαστε να οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή. Ίσως ακόμη θα μπορούσα να θέσω και κάποια εύλογα ερωτήματα για το πως κάποιοι απόστρατοι ενοικιάζουν, ως μεσάζοντες, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα υπενοικιάζουν στο ελληνικό δημόσιο τη στιγμή που με τα ενοίκια τριών ή τεσσάρων χρόνων θα μπορούσαν να περιέλθουν στον πυροσβεστικό στόλο της Π.Α. κλπ και κλπ...   που πάντα θα βλέπεις ζωντανούς σκελετούς από μεγαλοσχήμωνες απόστρατους...

ΔΕΝ πλάτιασα επίτηδες τίμιε αναγνώστη μας, ούτε βεβαίως είχα σκοπό να αγιοποιήσω τον Αντώνη Κάντα, απλά προσπάθησα να δώσω το περίγραμμα που κινείται το όλο σύστημα των παραγγελιών και των εξοπλισμών και πως αυτά μπορούν να εμπλέξουν καλοκάγαθους και ΜΗ υποψιασμένους ανθρώπους όπως ο εν λόγω χρηματιστείς από  "έμπειρους συναδέλφους του" (κοινώς λαμόγια).

Από ότι καταλαβαίνω ο Αντώνης Κάντας είναι πρόθυμος να μιλήσει και να αποκαλύψει πρόσωπα, λογαριασμούς και εκείνα τα απαραίτητα δικαστικά τεκμήρια για να οδηγηθούν οι πραγματικοί ένοχοι στις φυλακές. Ελπίζω και εύχομαι η ποινή που θα επιβληθεί στον Αντώνη Κάντα να έχει συνεκτιμηθεί με την έμπρακτη μεταμέλειά του, με την επιστροφή των χρημάτων,  για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα την υλική βλάβη που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Νάσος
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"