Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Και κατασχέσεις μισθών χωρίς προειδοποίηση

ΠΡΟΣΤΙΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Προθεσμία 30 ημερών για την τακτοποίηση της οφειλής πριν προχωρήσει στον πλειστηριασμό κατοικίας * Στο 13% η εστίαση και το 2014 
Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και οφειλών εις χείρας τρίτων, χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη, θα προχωρεί στο εξής η εφορία. Με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των δανειοληπτών από τις κατασχέσεις των τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει ότι πλέον θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να έχει καμία ενημέρωση ο φορολογούμενος που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, αφαιρώντας του ακόμα και το δικαίωμα να προστατευθεί ή να ρυθμίσει...
το χρέος του.

Μόνη εξαίρεση η κατάσχεση του σπιτιού του, όπου το Δημόσιο θα του δίνει περιθώριο 30 ημερών να πληρώσει ή να ρυθμίσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του, πριν προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης δημοσίων εσόδων και ενσωματώνονται στο νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών, προβλέπει ότι πλέον ο οφειλέτης ή τα συνυπόχρεα πρόσωπα θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση από την εφορία, η οποία αποτελεί αναγκαία προυπόθεση για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του.

Το περιθώριο που θα του δίνει η εφορία θα είναι 30 ημέρες μετά την ατομική ειδοποίηση που θα παραλάβει. Εφόσον όμως δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, το Δημόσιο θα προχωρεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο νέος νόμος, κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης δεν απαιτείται στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων ή χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του υποχρέου ή τρίτου.

Δυνατότητα επιλογής

Επίσης, για πρώτη φορά η εφορία θα δίνει στον οφειλέτη τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος μεταξύ των χρεών του, ποιο θα εξοφληθεί, διαδικασία που έως τώρα καθόριζε η φορολογική αρχή.

Αλλαγές έρχονται και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς για καθυστέρηση πληρωμής άνω των δύο μηνών θα επιβάλλεται πρόστιμο 10%, μετά το ένα έτος 20% και μετά τα δύο χρόνια 30%. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να απαλλαγεί από πρόστιμα και τόκους, εφόσον αποδείξει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, αφού πρώτα όμως θα έχει αποπληρώσει τους φόρους για τους οποίους επιβλήθηκαν οι τόκοι και το πρόστιμο. Από τους τόκους και τα πρόστιμα εξαιρούνται μόνο οι στρατευμένοι και οι ανήλικοι οφειλέτες.

Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα περιλαμβάνει επίσης τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση για ακόμα ένα χρόνο. Αν και το υπουργείο Οικονομικών στην εισηγητική έκθεση παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι τα έσοδα μειώθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο όταν και εφαρμόστηκε το μέτρο, παρ' όλα αυτά προτείνει τη διατήρησή του και στο μέλλον.

Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις τράπεζες να ανοίγουν βιβλίο προσφορών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να πωλούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών που αποκρατικοποιούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ενώ του παρέχεται η δυνατότητα να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει και την ίδρυση επενδυτικού και αναπτυξιακού ταμείου, με έδρα το Λουξεμβούργο ή άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα διέπεται από τους νόμους του αντίστοιχου κράτους-μέλους και θα διοχετεύει πόρους αποκλειστικά σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν θα μπορεί να έχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα μπορεί να το πουλήσει, θα συνεισφέρει στο ταμείο 350 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες για πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Από enet