Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Διπλό χαράτσι και με τη βούλα!

Βαρύς, διπλός και άδικος
Φορολογεί, αλλά και ξεπλένει τους εφοπλιστές * Και νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων * Νομοσχέδιο-σκούπα με πολλά «μυστικά»
«ΜΟΛΙΣ» 18 μήνες χρειάστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να καταλήξει τελικά στο νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που ούτε ενιαίος είναι ούτε δίκαιος, καθώς διατηρεί το χαράτσι της ΔΕΗ, διευρύνοντάς το σε όλη την ακίνητη περιουσία, ενώ παράλληλα βαφτίζει το ΦΑΠ συμπληρωματικό φόρο. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στις 96 σελίδες του «έκρυβε» ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με φορολόγηση και παράλληλο «ξέπλυμα» των εφοπλιστών, ενώ εξαιρεί από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσους πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές.

Νέο χαράτσι περιμένει και το 2014 τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς για 18 μήνες το υπουργείο Οικονομικών «πάσχιζε» να φτιάξει έναν ενιαίο και δίκαιο φόρο ακινήτων και το μόνο που...
κατάφερε τελικά είναι να μονιμοποιήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, διευρύνοντάς το ακόμα και σε αυτούς που δεν το πλήρωναν μέχρι φέτος.

Παράλληλα, ο μύθος του ενιαίου φόρου καταρρίφθηκε από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί βουλευτές από την περιφέρεια απείλησαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νέο φόρο αν δεν υπάρξουν ελαφρύνσεις. Δεδομένου όμως του εισπρακτικού στόχου που έχει θέσει η τρόικα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), βαφτίζοντάς τον ενδιάμεσο φόρο, ώστε να καλύψει την «τρύπα» που προέκυψε στα έσοδα.

Η μεγαλύτερη αδικία όμως του νέου φόρου είναι ότι θα επιβληθεί επί πλασματικών αντικειμενικών αξίων, καθώς οι τιμές ζώνης με τις οποίες υπολογίζονται τα φορολογικά κλιμάκια βασίζονται σε στρεβλές τιμές.

Παγωμένες αντικειμενικές

Και αυτό γιατί οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν αμετάβλητες εδώ και έξι χρόνια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να τις προσαρμόσει στην εικόνα της αγοράς που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα όμως είναι οι φορολογούμενοι να υποχρεώνονται να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους σε τιμές ακόμα και 50% πάνω από τις εμπορικές.

Με λίγα λόγια, με πρόσχημα τους μνημονιακούς στόχους και τη δημοσιονομική προσαρμογή το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε ένα φόρο που είναι ξεκάθαρη κλοπή.

Ο φόρος για τα σπίτια θα κυμαίνεται από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα φτηνότερα ακίνητα έως και τα 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 0,003 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται έως τα 9.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο φόρος για τα αγροτεμάχια θα ξεκινά από το 1 ευρώ το στρέμμα.

«Συμπληρωματικός» ο ΦΑΠ

Παράλληλα όμως με το διευρυμένο χαράτσι -σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια- οι φορολογούμενοι με αστική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ θα συνεχίζουν να πληρώνουν ΦΑΠ, απλώς για επικοινωνιακούς λόγους βαφτίζεται «συμπληρωματικός φόρος». Οι νέοι συντελεστές του «βαφτισμένου» ΦΑΠ ξεκινούν από 0,1% για τα πρώτα 100.000 ευρώ πάνω από τα300.000 ευρώ συνολικής περιουσίας και φτάνουν το 1% για περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 1.000.000 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται από το φόρο

Από το νέο φόρο εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., οι οποίοι θα πληρώσουν το μισό φόρο. Οσοι τηρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

Ο φόρος θα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος κάθε έτους, με έναρξη πληρωμής των δόσεων τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 10 ευρώ.

* Μείωση φόρου μεταβίβασης

Μείωση στο 3% από 10% του φόρου μεταβίβασης από τον Ιανουάριο του 2014 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του νέου φόρου ακινήτων, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων και παράλληλα να περιορίσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Πίνακες και παραδείγματα στα pdf:
 http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_1312_004_cmyk.pdf


Των ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΛ. ΚΛΩΣΣΑ από enet