Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος

Σάλο και εντός της Τουρκίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνέδριο στην Πολωνία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία) είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

 "Δεν την δέχθηκαν ως νότια Κύπρο. Έγινε δεκτή ως Κύπρος. Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Υπάρχει η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου. Επειδή, υπάρχει Βόρεια Κύπρος και...
μια πράσινη γραμμή υπάρχει μεταξύ τους. Ποιος είναι εκεί στην πράσινη γραμμή; Μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ. Απολύτως καμία χώρα εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας. Αυτό το μέρος έχει ένα τέτοιο εσωτερικό πρόβλημα" είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σε άρθρο της εφημερίδας «Γενίν Ντουζέν», δημοσιογράφος ανέφερε: "ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος" και συμπλήρωσε: "σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"; διερωτάται στο άρθρο.
(Πηγή: Πολίτης Online)

Από enet

Διαβάστε επίσης την ανταπόκριση του Μ.Καλατζή στην "Ε"

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
«Δεν ξέρω καμιά χώρα Κύπρο...» 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέταξε στους κόλπους της για πολιτικούς λόγους, το 2004, την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» του νησιού, είπε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. ΑΠΕ)
Την ώρα που οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίζουν την προσπάθεια τους για να καταλήξουν σε συμφωνία για την Κοινή Διακήρυξη που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντερβίς Ερογλου κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευρυνθεί η απόσταση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο στην Πολωνία υποστήριξε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει καμία χώρα που να ονομάζεται Κύπρος. Ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. το 2004 ενέταξε στους κόλπους της για πολιτικούς λόγους την «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε γραπτή δήλωση επιμένει στην αναγκαιότητα συνέχισης των εγγυήσεων της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας και στην αναγνώριση κυριαρχίας του ψευδοκράτους, ως ιδρυτικού κρατιδίου της νέας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επιδιώξεις Ερογλου

Ο Ερογλου ήταν σαφής ως προς τις επιδιώξεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε», σημείωσε, «τις ενεργές και έμπρακτες εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και το ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε θα γίνει πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. Δεν θα θυσιάσουμε με κανέναν τρόπο το ισότιμο καθεστώς των ιδρυθέντων κρατιδίων, την πολιτική μας ισότητα».

Γνωρίζοντας ότι αυτές οι θέσεις δεν πρόκειται να διευκολύνουν την προσπάθεια για συμφωνία σε κοινή διακήρυξη, εξέφρασε την ετοιμότητα να παρακαθίσει σε συνομιλίες χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι, αν δεν καταγραφεί με καθαρότητα η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συνομιλίες, δεν είναι διατεθειμένη να πάει σε ένα διάλογο με προδιαγεγραμμένη την αποτυχία του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επανέλαβε πως το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να επιβεβαιώνει όσα προνοούνται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό για λύση «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

«Δεν είναι τζέντλεμαν»

Ο Ντερβίς Ερογλου ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως από τον χαρακτηρισμό του ως «θρασύ» από τον Κύπριο πρόεδρο. Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ταιριάζουν στον κ. Αναστασιάδη. Οπως είπε, «εγώ έβλεπα τον κ. Αναστασιάδη ως τζέντλεμαν πολιτικό. Ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα υβριστικά επίθετα ούτε στους διαλόγους μου με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, ούτε στις δηλώσεις μου προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Πρόσεχα να δείχνω σεβασμό έναντι των ευαισθησιών τους και στην αξιοπρέπειά τους». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης απέφυγε να απαντήσει στον κ. Ερογλου, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι αφήνει στην κρίση του κάθε καλόπιστου παρατηρητή τα όσα δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει την καλή της θέληση με πράξεις και δεν σκοπεύει να μπει σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Ο κ. Ερογλου έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ακόμα και για τον χώρο στον οποίο έκανε δηλώσεις, που ήταν το οίκημα αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως η ΕΟΚΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση που έπνιξε την Κύπρο στο αίμα.

Το «σχέδιο Β'»

Τουρκικές εφημερίδες σε δημοσιεύματά τους αναφέρονται σε «σχέδιο Β'» της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως η μη λύση θα γεννήσει λύση αναγκάζοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Επίσης γίνεται αναφορά και στο φυσικό αέριο, με τον ισχυρισμό ότι ο μόνος δρόμος εξαγωγής του είναι η Τουρκία και ως εκ τούτου οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να αποδεχθούν τις «πραγματικότητες».

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ από enet