Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Με εμμονή στη θεωρία των «άκρων»

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΝΕΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 

Σκουριές, αλλά και καταλήψεις, όλα χρεώθηκαν
«πράξεις βίας» από τον πρωθυπουργό που επέμεινε
στη θεωρία του των «δύο άκρων» (φωτ. ΑΠΕ)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, που με έμμεσο τρόπο θα μειώνουν συντάξεις και εισόδημα, άφησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Mega. Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στη θεωρία των δύο άκρων, καλύπτει απόλυτα τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννη Στουρνάρα και επαναφέρει ένα νέου τύπου χαράτσι.

Με αφορμή τη δολοφονία των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν βλέπει νέο εμφύλιο, προσθέτοντας: «Οι Ελληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να επαναλάβει τέσσερις φορές «όλα τα κόμματα να καταγγέλλουν και...
να απομονώνουν την ακραία συμπεριφορά», λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε αυτό πάντα στο παρελθόν.

«Αλλο η πράξη βίας και άλλο η ακραία συμπεριφορά, η οποία πιθανώς να οδηγήσει σε πράξη βίας», σχολίασε, εξακολουθώντας να επιρρίπτει ηθική ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση για ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές τις οποίες συνέδεσε με την έννοια βία. Αναφέρθηκε άλλη μία φορά σε Σκουριές και Marfin, αν και πήρε πίσω όσα είχε πει για το ΚΚΕ, παραδεχόμενος ότι δεν συνιστά βία το να υποστηρίζει ένα κόμμα την έξοδο από την Ευρώπη. Ακραία συμπεριφορά χαρακτήρισε τόσο τις καταλήψεις όσο και τη συμπεριφορά της Χ.Α. στη Βουλή, αλλά κατά τα λοιπά δήλωσε: «Δεν θέλω να φτάσω στα άκρα».

Στήριξη στον Χρύσανθο

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία στο περιβάλλον του, ούτε δέχθηκε ποτέ εισήγηση για συνεργασία με τη Χ.Α., αμφισβητώντας τις σχετικές δηλώσεις του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου. Υπερασπίστηκε τον εμπνευστή της θεωρίας των δύο άκρων Χρύσανθο Λαζαρίδη, λέγοντας μάλιστα ότι επιβεβαιώθηκε όταν έλεγε την επομένη της δολοφονίας Φύσσα πως θα έχουμε κι άλλους νεκρούς.

Εκτός από το περιβάλλον του ο κ. Σαμαράς προσέφερε απόλυτη κάλυψη και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε ειδικότερα ότι δεν προέκυψε τίποτε σε βάρος του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τα υποβρύχια και τη λίστα Λαγκάρντ. Υπονόησε μάλιστα ότι όσοι τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο για τα υποβρύχια σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε:

* Για νέα μέτρα:

«Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα τα οποία δεν θα ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα...».

* Για πολιτική διαπραγμάτευση:

«Στο μέλλον τη στιγμή "που θα έχω στο μαντίλι το πρωτογενές πλεόνασμα". Το να το κάνω τώρα θα είναι λάθος».

* Για Στουρνάρα:

«Τον στηρίζω και ο Βενιζέλος τον στηρίζει, τα λέει καμιά φορά πιο χοντρά από ό,τι οι βουλευτές έχουν συνηθίσει να ακούν».

* Για Τσίπρα:

«Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μη βγούμε από την κρίση, δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, "σκοτώνει" την οικονομία, απειλεί τους επενδυτές, πιστεύω ότι είναι δημιουργός αλλά και θύμα κακόφωνων συνιστωσών».

* Για εκλογές:
«Εκλογές θα γίνουν το 2016. Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μία χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας».

* Για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ:

«Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα».

* Για αλλαγή εκλογικού νόμου:

«Μέσα στις συνταγματικές αλλαγές θα είναι και ο εκλογικός νόμος. Θέμα απολύτως αναγκαίας αλλαγής υπάρχει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Είμαστε στα τελειώματα της συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ».

*  Για την ΕΡΤ:

«Η ΕΡΤ δεν ήταν λάθος. Ηταν ο μόνος τρόπος. Με το 1/5 του προσωπικού και το 1/10 του κόστους».

Των ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ  από enet