Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σύγκρουση στο μέτωπο της υγείας

•Διακόπτονται από σήμερα οι συμβάσεις 1.000 γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
•Πανιατρικό κάλεσμα διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας
Α
πειλή για διακοπή από σήμερα στις συμβάσεις των ιατρών-υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, από τον υφυπουργό Υγείας Αντ. Μπέζα. «Αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, που το πρωί απεργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Πανιατρική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφορά...
ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ιατρών αριθμεί 1.000 εργαζόμενους οι οποίοι είναι σε απεργία εδώ και 10 ημέρες, ενώ εξήγγειλαν παράταση της απεργίας για ακόμη δύο εβδομάδες. 

Με αφορμή το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε αιφνίδια, με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας, για τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, όσων γιατρών συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ο ΙΣΑ δηλώνει τα εξής:

Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν.
Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν κι’ άλλους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ.
Καλούμε την Κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούς της Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή.

Ο Έλληνας πολίτης απαιτεί αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Ζητούμε να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον τρόπο με τον οποίον έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά από τον υπουργό Υγείας «να σταματήσει την καταστροφική πολιτική» και δηλώνει ότι «ο ιατρικός κόσμος θα αντιταχθεί σύσσωμος σε κάθε παρέμβαση που βρίσκεται στην παραπάνω κατεύθυνση».

Ο ΠΙΣ και ΙΣΑ στηρίζουν την σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΠΥ και καλούν τον ιατρικό κόσμο να συμμετάσχει στην αυριανή πανιατρική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Επίσης τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία.