Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Στον Αη Βασίλη ποντάρουν για τους πλειστηριασμούς

Ραντεβού 5 μμ για δημοσιονομικά Δεν κατέληξαν Στουρνάρας-Χατζηδάκης με τρόικα 
Xωρίς κατάληξη στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών σπιτιών ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνάντησης τρόικας με την ηγεσία των υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης. Επιθυμία είναι να υπάρξει deal πριν από τα Xριστούγεννα. Το επόμενο ραντεβού με Στουρνάρα στις 5μμ.

Η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων είναι το μεγάλο αγκάθι που έφερε και τον Κ. Χατζηδάκη στην πρώτη φάση των σημερινών διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής...
των δανειστών. Στις 5 το απόγευμα ξανά μαζεύονται Στουρνάρας-τρόικα.

Κατά την αποχώρηση της τρόικας καθαρίστριες φώναζαν και διαμαρτύρονταν. Κατά την απώθηση από τα ΜΑΤ τραυματίστηκε μια και την παρέλαβε ασθενοφόρο. Επίσης έγινε προσαγωγή μιας καθαρίστριας η οποία αφέθηκε μετά από λίγο ελεύθερη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ανώτατη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι η συνάντηση ήταν με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Δικαιοσύνης) και τη συμμετοχή εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος, επειδή οι πλειστηριασμοί δεν είναι θέμα του υπουργείου ανάπτυξης.
“Επαναδιατυπώσαμε τη θέση μας στους επικεφαλής της τρόικας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε μέτρα και προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μας ενδιαφέρει πολύ ο θεσμός της διαμεσολάβησης, για να λυθούν οι διαφορές, μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, ώστε να μην έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στα δικαστήρια”, σημείωση η πηγή του υπ. ανάπτυξης.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στις επόμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Παραμένει σε ισχύ η θέση μας πρώτης κατοικίας όσοων πραγματικά είναι φτωχοί. Ελπίζω να καταλήξουμε 10-15 Δεκεμβρίου. Δεν έγινε συζήτηση για τις εμπορικές μισθώσεις. Παραμένουν ανοιχτές οι τεχνικές συζητήσεις, η τρόικα συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση”.

Στη συνάντηση βρέθηκαν οι Στουρνάρας, Χατζηδάκλης, οι γ.γ του υπ. ανάπτυξης Σκορδάς και Στεργίου, ο υπ. Δικαιοσύνης Αθανασίου, και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γ. Παπαδάκης.

Για το θέμα των πλειστηριασμών υπήρξε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια δίωρη σύσκεψη των Στουρνάρα και Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.

Καθυστερήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις στους επικεφαλής της τρόικας.
"Εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά", λένε παράγοντες του υπ. Οικονομικών, καθώς υπάρχει το ραντεβού του Eurogroup την Πέμπτη.

Στο ευρω-συμβούλιο υπουργών αξιωματούχοι δηλώνουν αυστηρά πως η ελληνική πλευρά “προσπαθεί να δώσει πολιτική διάσταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα” μετά και το τριήμερο της πρότασης μομφής στη Βουλή. Γεγονός που το Eurogroup δεν πρόκειται να αποδεχθεί, σημειώνουν αξιωματούχοι.

Η ελληνική πλευρά περιμένει πολιτική απόφαση από το Eurogroup και να μην επιμείνει το συμβούλιο υπουργών μόνο στα νούμερα αλλά να σταθμίσει τις πολιτικές πιέσεις πάνω στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Χωρίς ωστόσο η τελευταία να έχει ελπίδες για πολιτική διαπραγμάτευση.

Το Eurogroup της Πέμπτης 14/11 ωστόσο θα έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς το κρίσιμο ραντεβού είναι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου που θα κριθούν το “δημοσιονομικό κενό” του 2014, το “χρηματοδοτικό κενό” της τριετίας 2014-2016 (πείτε το νέο δάνειο και μνημόνιο) και το κορυφαίο ζήτημα της “αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”.

Στο μεταξύ άρθρο στο Reuters επιτίθεται στην κυβέρνηση Σαμαρά. Υποστηρίζει πως «το μεταρρυθμιστικό έργο της δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου». Ο αρθογράφος Χιούγκο Ντίξον τονίζει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Τρόικα επιβάλει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα) στελέχη δε του υπουργείου επισημαίνουν ότι «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή».

Ο συγκεκριμένος προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι και χθες, παρά την 4ωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, ενώ ασαφής είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).
newsroom enet - με πληροφορίες Αλ. Κλώσσα
Από enet