Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πως η κυβέρνηση έχασε 2,5 δισ. υπέρ... πλουσίων

Και τώρα ετοιμάζει απολύσεις, περικοπές και νέους φόρους για να τσ μαζέψει 
Ενώ η τρόικα συναντά διαδοχικά τους υπουργούς θέτοντας επί τάπητος τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ανοίγει διαρκώς τρύπες στον προϋπολογισμό με αμφισβητούμενες παροχές και άστοχες παρεμβάσεις, ενώ καθυστερεί την υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων τα οποία θα βοηθούσαν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ύφεσης και στην ταχύτερη επανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν στην κατάθεσή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν, η Ελληνική κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για...
την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και φαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό καλύπτει τους πλουσίους και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας οι άστοχες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα, όπως ο ΦΠΑ και η "δωρεά" των τηλεοπτικών συχνοτήτων και αδειών στους καναλάρχες καθώς και τα ειδικά καθεστώτα για εφοπλιστές έχουν στερήσει έσοδα της τάξης των 2,5 δισ., όσα δηλαδή λείπουν.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς της τρόικας τα προβλεπόμενα έσοδα από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων ανέρχονται στα 1,5 δισ., ενώ οι απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπολογίζονται στα 500 εκατ. και πολιτική επιλογή να μην φορολογηθούν ούτε κατ ελάχιστον οι εφοπλιστές στέρησε άμεσα εισπράξιμα έσοδα 500 εκατ.

Αν σε αυτά συνυπολογιστούν οι εγκληματικές καθυστερήσεις με τη λίστα Λαγκάρντ καθώς και η μη-εισπραξιμότητα προστίμων που επιβλήθηκαν σε μεγάλες εταιρίες και επιχειρηματίες, ξεκινώντας από τα πετρέλαια και φθάνοντας μέχρι το λιανεμπόριο, τότε η ζημιά προσεγγίζει τα 6 δισ.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της τρόικας σε εσωτερική αλληλογραφία τους είναι "είναι αδύνατον να συνεννοηθούμε με αυτούς τους ανθρώπους", ενώ συνεχίζουν "δεν εισπράττουν ούτε από τους έχοντες".

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές γνωστά τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στα media, αλλά οι μεγάλες εξαρτήσεις δεν επιτρέπουν στη φωτιά που ανάβουν οι εκπρόσωποι των δανειστών να πάρει διαστάσεις. Αντ αυτού τα μεγάλα media που ανήκουν στους ομίλους Μπόμπολα, Ψυχάρη και Βαρδινογιάννη βάλλουν ομαδόν κατά της τρόικας για αναλγησία.